Грб на Малта

Грбот на Малта е официјалниот грб во државата усвоен во 1988 година. Грбот се состои од штит на кој е прикажано знамето на Малта. Над штитот се наоѓа круна од ѕид во златна боја што ги означува тврдините на Малта и градовите.[1]. Околу штитот се наоѓа венец од маслиново и палмово гранче. на дното се наоѓа лента на кое стои името на државата на малтешки јазик.

Грб на Малта
Coat of arms of Malta.svg
Подробно
Мотомалтешки: REPUBBLIKA TA' MALTA

НаводиУреди

ПоврзаноУреди