Грб на Кипар

Грбот на Кипар прикажува бела птица која во клунот носи маслиново гранче (добро познат симбол на мирот) над бројот 1960 - годината на независност на Кипар од британските власти. Позадината е со бакарно-жолта боја, која го симболизира бакарното рудно богатство на Кипар (главно во форма на пирит, која е жолта).

Грб на Кипар
Coat of arms of Cyprus (2006).svg
Подробно
Грбоносец Кипар
Усвоен1960
Претходни варијантиCoat of arms of Cyprus (old).svg

Во времето кога Кипар бил британска колонија, локалните власти користеле неофицијален грб кој прикажувал два лавови кои биле засновани на грбот на Британија.

Турската страна на Северен Кипар користи посебен грб.

Надворешни годиниУреди

Видете уште иУреди