Грбот на Шпанија е официјалниот грб на државата кој е усвоен на 5 октомври 1981 година. Истиот грб се наоѓа на знамето на Шпанија. Грбот е составен од штит на кој се прикажани симболите на кралствата на Шпанија, над штитот е прикажана шпанската кралска круна и по еден столб од двете страни кои ја симболизираат географијата на Шпанија. Столбовите се споени со ленат на која е напишано државното мото „уште понатака“ (Plus Ultra на латински) .

Грб на Шпанија
Подробно
ГрбоносецХуан Карлос I
Усвоен5 октомври 1981
Челенкашпанска кралска круна

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди

Наводи уреди

  • Centro de Estudios Políticos y Consitucionales, Símbolos de España (Madrid, 2000).
  • Hubert De Vries, Wapens van de Nederlanden (Amsterdam, 1995).