Грб на Италија

грб

Грбот на Италија е официјалниот грб на републиката кој бил усвоен на 5 мај 1948 година. Иако се нарекува грб, тоа е всушност амблем бидејќи ги нема стандардните хералдички елементи. Централен дел од грбот е бела петокрака со црвени граници поставена на клип и сето тоа опколено со гранче маслинка и гранче даб. Долниот дел е декориран со лента на која е напишано името на државата.

Грб на Италија
Italy-Emblem.svg
Подробно
ГрбоносецИталија
Усвоен5 мај 1948

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди