Грб на Ирска

Грбот на Ирска е официјалниот грб во државата. Тој е составен од син штит на кој е прикажана златна харфа со сребрени жици. Харфата е традиционален симбол за Ирска и овој симбол бил усвоен на 9 ноември 1945 година. Харфата се нарекува и харфа на Брајан Бору.

Грб на Ирска
Coat of arms of Ireland.svg
Подробно
ШтитСин штит со златна харфа

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди