Грб на Украина

Грбот на Украина е официјалниот грб во државата. Тој е составен од син штит со жолти граници на кој е претставн златен трозаб. Боите на грбот се истите со боите од знамето на Украина. Малиот грб бил официјално усвоен на 19 февруари 1992 година, додека големиот грб сè уште не е официјално усвоен. Денес нема јасна теза за значењето на симболот, но голем број историчари се согласуваат дека претставува стилизирана форма на некој тотем, грб користен од правата фамилија водачи во Украина Рурикид.

Грб на Украина
Lesser Coat of Arms of Ukraine.svg
Подробно
ГрбоносецУкраина
Усвоен19 февруари 1992
Штиттрозаб

НаводиУреди

  • Pritsak, Omeljan (1998). The Origins of the Old Rus' Weights and Monetary Systems. Cambridge, Massachusetts: Harvard Ukrainian Research Institute. ISBN 0916458482.
  • Zhukovsky, Arkadii (1993). "Trident (tryzub)". Encyclopedia of Ukraine. vol. 5. http://www.encyclopediaofukraine.com/display.asp?linkPath=pages\T\R\Trident.htm. Retrieved 2009-03-26. 


ПоврзаноУреди