Грб на Белорусија

Грбот на Белорусија е државниот грб во републиката кој го заменил историскиот грб од Пахонија на референдумот во 1995 година. Грбот е составен од венец од жито каде во внатрешноста се наоѓа карта на Белорусија на сонце, под него планетата Земја и на врвот има петокрака. Тој е во социјалистички стил, како и грбовите на Македонија, Таџикистан, Узбекистан, Виетнам и Северна Кореја. Македонскиот и белорускиот грб се единствените социјалистички грбови во Европа.

Грб на Белорусија
Coat of arms of Belarus (2020).svg
Подробно
Усвоен1995
МотоРепублика Белорусија
Претходни варијантиCoat of arms of Belarus (1991–1995).svg

ГалеријаУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди