Грб на Романија

Грбот на Романија е официјалниот грб во државата кој бил усвоен на 10 септември 1992 . Тој е заснован на малиот грб на Кралството Романија кој се користел од 1922 до 1947.

Грб на Романија
Coat of arms of Romania.svg
Варијанти
Coat of arms of Romania Eagle.svg
верзија користена од министерствата и личните карти
Подробно
ГрбоносецВлада на Романија
Усвоен3 април 1870
10 септември 1992
Челенканема
Држачинема

Грбот се состои од син штит на кој има прикажано златен орел кој во клунот има златен крст. Во едната канџа има меч додека во другата канџа има жезло. На градите има штит поделен на неколку прикази кои ги симболираат историските територии на Романија:

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди