Грб на Молдавија

Грбот на Молдавија е официјалниот грб во државата. Грбот се состои од стилизиран кафеав орел кој во устата држи крст, во едната канџа има маслиново гранче жезло во другото. Според официјалниот опис, тоа го претставува латинското потекло на народот. [1] На градите на орелот се наоѓа штит на кој има приказ на златен бик со сонце помеѓу роговите. Исто така има ромбови (ушите), цвет со пет листа и месечина.

Грб на Молдавија
Coat of arms of Moldova.svg
Подробно
ГрбоносецМолдавија
Усвоен13 јули 1990
Држачинема

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Неважечки јазичен код.Interview with plastic artist Gheorghe Vrabie