Грб на Норвешка

Грбот на Норвешка е официјалниот грб во државата. Грбот се состои од црвен штит на кој е прикажан златен лав со секира во раката. Над штитот се наоѓа кралската круна. Формата на грбот датира уште од средновековието и владеењето на норвешкото кралско семејство.

Грб на Норвешка
Coat of Arms of Norway.svg
Подробно
Усвоен1280
Челенкакралска круна
Кралски грб на Норвешка
Greater royal coat of arms of Norway.svg
Подробно
Усвоен1905

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди