Неофицијален грб на Турција

(Пренасочено од Грб на Турција)

Турција нема официјален грб или национален амблем. Неофицијалниот грб на државата кој се користи на документите и на пасошите е полумесечината и ѕвездата од знамето на Турција во овална и округла форма.

Неофицијален грб на Турција
Варијанти

Овален облик кој се користи од турските амбасади и министерството за надворешни работи

Варијанта која најмногу се користи.
Подробно

Министертвото за надворешни работи користи овален грб со нагоре свртена полумесечина и ѕвезда, сличен на грбот и знамето на Отоманското Царство.[1] Полумесечината и ѕвездата се во златна боја.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди