Грб на Исланд

Грбот на Исланд е официјалниот грб на државата кој бил усвоен на 1 јули 1944 година. Грбот се состои од приказ на чуварите на Исланд застанати на блок од лава. Волот е чувар на југозападен Исланд, орелот или грифинот чувар на северозападен Исланд, змејот на североисточен Исланд и џинот на југоисточен Исланд. Сите тие држат штит на кој се наоѓа знамето на Исланд.

Грб на Исланд
Coat of arms of Iceland.svg
Подробно
Усвоен1 јули 1944
ШтитЗнаме на Исланд
Употреба111100

Поранешни грбовиУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди