Грбот на Холандија е официјалниот грб на државата и личен грб на монархот на Холандија. Грбот е составен од црвена и бел плашт во кој се наоѓа златен лав со сабја на син штит кој пак го држат два златни лава. Над плаштот и над штитот се наоѓа кралска круна. Под лавовите и штитот се наоѓа чента со натписот Јас ќе опстанам (француски: Je Maintiendrai).

Грб на Холандија
Подробно
Усвоен10 јули 1907
23 април 1980
Челенкахоландска кралска круна
Мотофранцуски: Je Maintiendrai

Поврзано

уреди