Грб на Германија

Грбот на Германија е официјалниот грб на државата. Грбот е составен од жолт штит со црни граници. Во штитот е претставен орел. Боите на грбот се истите бои од знамето на Германија.

Грб на Германија
Coat of arms of Germany.svg
Варијанти
Bundesadler Bundesorgane.svg
Орелот користен од владините институции
Подробно
ГрбоносецГерманска федерална влада
Усвоен23 мај 1949
3 октомври 1990

НаводиУреди

  • Ströhl, Hugo Gerard: Deutsche Wappenrolle, Stuttgart 1897 (Reprint Cologne - ISBN 3-89836-545-X)
  • Laitenberger, Birgit; Bassier, Maria: Wappen und Flaggen der Bundesrepublik Deutschland und ihrer Länder, 5th revised edition, Cologne 2000 - ISBN 3-452-24262-5

ПоврзаноУреди