Горуша (општина)

општина во Егејска Македонија
Општина Горуша
Δήμος Βοΐου
Dimos Voiou - West Macedonia.svg
Општина Горуша
на картата на Западна Македонија
Siatista, Kozani prefecture, Greece - City Hall - 01.jpg
Општинската управа во Сачишта
Податоци
Област: Западна Македонија
Округ: Кожани
Гео. област:
Население: 22 447 (2001)
Седиште: Сачишта
Нас. места: ?
Пошт. бр.: 503 00
Пов. бр.: 24650-2
Портал: dimosvoiou.gr

Горуша (грчки: Δήμος Βοΐου, Димос Воjу) — општина во Кожанскиот округ, Егејска Македонија, денес во областа Западна Македонија, Грција. Административен центар е градот Сачишта (Сјатиста). Општината ги опфаќа населените места во областа Населица и западните падини на планината Сињак или Снежник (Сињацико или Аскио). Наречен е по планината Горуша (Војо).

Населени местаУреди

Општината Горуша е создадена на 1 јануари 2011 г. по законот „Каликратис“[1] со спојување на пет стари административни единици: општините Сачишта (Сјатиста), Лапчишта (Неаполи), Цотил (Цотили), Сињак (Аскио) и општинската целина Жупан (Пендалофос).

Општинска единица СачиштаУреди

 
Поранешната општина Сачишта на картата на некогашниот округ Кожани.

Според пописот од 2001 г., општината Сачишта (Δήμος Σιάτιστας) со седиште во Сачишта (Сјатиста) има 6 547 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места на јужните падини на планината Сињак:

 • Општински оддел Сачишта
 • село Сачишта (Σιάτιστα, Сјатиста) (5 642 жители)
 • Општински оддел Палеокастро (404)
 • Општински оддел Черушница (501 жител)

Општинска единица ЖупанУреди

Според пописот од 2001 г, општинската целина Жупан (Κοινότητα Πενταλόφου) со седиште во Жупан (Пендалофос) има 896 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места во југоисточниот дел на планината Горуша (Војо):

 
Поранешната општинска целина Пендалофос на картата на некогашниот округ Кожани.
 • Општински оддел Жупан
 • село Жупан (Πεντάλοφος, Пендалофос) (633 жители)
 • Општински оддел Долос
 • село Долос (Βυθός, Витос) (184 жители)
 • Општински оддел Либохово
 • Општински оддел Сволјани
 • село Сволјани (Αγία Σωτήρα, Агија Сотира) (32 жители)

Општинска единица ЛапчиштаУреди

Според пописот од 2001 г., општината Лапчишта (Δήμος Νεάπολης) со седиште во истоимениот град Лапчишта (Неаполи) има 5 121 жител и опфаќа 26 села од историско-географската област Населица:

 • Општински оддел Лапчишта (2 369 жители)
 • Општински оддел Ајдонохор (115 жители)
 • село Ајдонохор (или Ајдарохор; Αηδονοχώρι, Ајдонохори) (70 жители)
 • село Калистрат (Καλλιστράτι, Калистрати) (45 жители)
 
Поранешната општина Неаполи на картата на некогашниот округ Кожани.
 • Општински оддел Бобушта
 • село Бобушта (или Бобушт; Πλατανιά, Платанија) (121 жител)
 • Општински оддел Вајпеш
 • село Вајпеш (Χειμερινό, Химерино) (87 жители)
 • Општински оддел Велишта (185 жители)
 • село Велишта (Ασπρούλα, Аспрула) (121 жител)
 • село Девла (Κρυονέρι, Крионери) (64 жители)
 • Општински оддел Вратин
 • село Вратин (Αλιάκμονας, Алијакмонас) (281 жител)
 • Општински оддел Гинуш
 • село Гинуш (или Гинош; Μολόχα, Молоха) (190 жители)
 • Општински оддел Дреново
 • село Дреново (Δρυόβουνο, Дриовуно) (402 жители)
 • Општински оддел Кинам
 • село Кинам (Πολύλακκο, Полилако) (77 жители)
 • Општински оддел Лабаново
 • село Лабаново (Σήμαντρο, Симандро) (49 жители)
 • Општински оддел Лаја
 • село Лаја (Πεπονιά, Пепонија) (130 жители)
 • Општински оддел Марчишта
 • село Марчишта (Περιστέρα, Перистера) (59 жители)
 • Општински оддел Мислегошти
 • село Мислегошти (или Мислегоже; Μεσόλογγος, Месолонгос) (76 жители)
 • Општински оддел Пиљур
 • село Пиљур (Πυλώριο, Пилорио) (85 жители)
 • Општински оддел Трапезица (208 жители)
 • Општински оддел Хорево
 • село Хорево (Χορηγός, Хоригос) (153 жители)
 • Општински оддел Хотур
 • село Хотур (Λευκοθέα, Левкотеја) (56 жители)
 • Општински оддел Чрчишта
 • село Чрчишта (Σκαλοχώρι, Скалохори) (176 жители)
 • Општински оддел Шербадес (156 жители)
 • село Шербадес (Βελανιδιά, Веланидија) (110 жители)
 • село Сломиште (или Сломишта; Στέρνα, Стерна) (46 жители)
 • Општински оддел Шурдан (146 жители)
 • село Шурдан (Αξιόκαστρο, Аксиокастро) (46 жители)
 • село Фуркач (Κλήμα, Клима) (100 жители)

Општинска единица СињакУреди

Според пописот од 2001 г., општината Сињак (Δήμος Ασκίου) со седиште во Враништа (Калонери) има 5 130 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места на западните падини на планината Сињак:

 • Општински оддел Враништа
 • град Враништа (Вроништа или Врондишча; Καλονέρι, Калонери) (579 жители)
 • Општински оддел Конско
 • село Конско (Γαλατινή, Галатини) (2 092 жители)
 
Поранешната општина Сињак на картата на некогашниот округ Кожани.
 • Општински оддел Пелка
 • село Пелка (Πελεκάνος, Пелеканос) (523 жители)
 • Општински оддел Пепелишта
 • село Пепелишта (или Пипилишча; Νάματα, Намата) (182 жители)
 • Општински оддел Селце
 • село Селица (или Селце; Εράτυρα, Ератира) (1 406 жители)
 • Општински оддел Шишани
 • село Шишани (Σισάνι, Сисани) (348 жители)

Општинска единица ЦотилУреди

Според пописот од 2001 г., општината Цотил (Δήμος Τσοτιλίου) со седиште во Цотил (Цотили) има 4 753 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места во областа Населица:

 
Поранешната општина Цотил на картата на некогашниот округ Кожани.
 • Општински оддел Цотил (1 596 жители)
 • град Цотил (Τσοτίλι, Цотили) (1 596 жители)
 • село Рокастро (Ρόκαστρο) (0 жители)
 • Општински оддел Блазом (217 жители)
 • село Блазом (Ομαλή, Омали) (149 жители)
 • село Черепјани (или Черепништа; Γλυκοκερασιά, Гликокерасија) (68 жители)
 • Општински оддел Блазомишта
 • Општински оддел Бурша
 • село Бурша (Κορυφή, Корифи) (108 жители)
 • Општински оддел Бухорино
 • село Бухорино (Βουχωρίνα, Вухорина) (79 жители)
 • Општински оддел Видолушта
 • село Видолушта (или Виделушта, Виделуш; Δαμασκηνιά, Дамаскинија) (306 жители)
 • Општински оддел Водрица (161 жител)
 • село Водрица (или Вотрица; Βροντή, Вронди) (94 жители)
 • село Лубес (или Лопес; Απιδέα, старо Апидеја) (41 жител)
 • село Вињани (Λευκάδι, Левкади) (26 жители)
 • Општински оддел Вроштани
 • село Вроштани (или Врождани; Άγιοι Ανάργυροι, Агии Анаргири) (49 жители)
 • Општински оддел Дислап
 • село Дислап (или Деслаб; Δραγασιά, Драгасија) (95 жители)
 • Општински оддел Драмишта
 • Општински оддел Занско
 • село Занско (Ζώνη, Зони) (205 жители)
 • Општински оддел Клепиш
 • село Клепиш (или Клепеше; Πολυκάστανο, Поликастано) (174 жители)
 • Општински оддел Костанско
 • село Костанско (или Костанџик; Αυγερινός, Авгеринос) (386 жители)
 • Општински оддел Кримин
 • село Кримин (Κριμήνι, Кримини) (90 жители)
 • Општински оддел Лабаница
 • Општински оддел Латоришта (204 жители)
 • село Латоришта (Αγίασμα, Ајасма) (45 жители)
 • село Царишта (Άγιος Θεόδωρος, Агиос Теодорос) (70 жители)
 • село Мазган (или Масган; Αχλαδιά, Ахладија) (57 жители)
 • село Чавалер (Κοιλάδι, Килади) (43 жители)
 • Општински оддел Ликнадес (72 жители)
 • село Лихнадес (Λικνάδες, Ликнадес) (50 жители)
 • село Сирочани (или Сирхан; Λεύκη, Левки) (22 жители)
 • Општински оддел Локом
 • село Локом (или Локум; Λουκόμι, Лукоми) (79 жители)
 • Општински оддел Луври
 • село Луври (Λούβρη) (42 жители)
 • Општински оддел Мирали
 • село Мирали (Χρυσαυγή, Хрисавги) (140 жители)
 • Општински оддел Мирсан
 • село Мирсан (или Мирасан; Μόρφη, Морфи) (97 жители)
 • Општински оддел Радовишта
 • Општински оддел Резне (70 жители)
 • село Резне (или Резна; Ανθούσα, Антуса) (54 жители)
 • село Печани (Τριάδα, Тријада) (16 жители)
 • Општински оддел Ренда
 • село Ренда (Διχείμαρρο, Дихимаро) (50 жители)
 • Општински оддел Трпотиште
 • село Трпотиште (или Трапатуш; Κλεισώρεια, Клисорија) (88 жители)
 • Општински оддел Цакнохор (182 жители)
 • село Цакнохор (Ανθοχώρι, Антохори) (108 жители)
 • село Сокол (Παρόχθιο, Парохтио) (0 жители)
 • село Фотун (Φυτώκι, Фитоки) (74 жители)

Поранешни селаУреди

На територијата на општината се наоѓаат и следниве поранешни села: Бања (Агија Параскеви) Водорина (Неја Спарти), Домовишта (Парохтио), Јанково (Месопотамос).

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врскиУреди