Области во Грција

список на статии на Викимедија

Областите на Грција (грчки: Περιφέρειες της Ελλάδας) се официјалните регионални административни единици на Грција. Постојат 13 области (девет на копното, и четири островски групи), кои се понатамошно поделени на 54 окрузи.

Република Грција
Coat of arms of Greece.svg

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Република Грцијадруги земји
 Портал „Политика“
 1. Атика
 2. Епир
 3. Западна Грција
 4. Западна Македонија
 5. Источна Македонија и Тракија
 6. Јонски Острови
 7. Јужен Егеј
 8. Крит
 9. Пелопонез
 10. Северен Егеј
 11. Тесалија
 12. Централна Грција
 13. Централна Македонија

Карта која ги покажува областите на Грција

Во регионот Македонија постои еден автономен регион — Света Гора (Αγίον Όρος), монашка држава под грчки суверенитет. Сместена е на најсточниот од трите полуострови кои се истакнуваат во Егејот од областа Централна Македонија.

Анализа на окрузите по областиУреди

ПоврзаноУреди