1888 во филмот

Ова е преглед на настаните од 1888 година во филмот, вклучувајќи список на филмови и значајни луѓе кои биле родени или кои починале оваа година.

Години во филмот
Поврзани теми од периодот

НастаниУреди

ФилмовиУреди

Сцена од Раундхејската градина, сметан за најраниот преживеан филм во светот.
  • Сцена од Раундхејската градина во режија на Луј Август Ле Принц е сметан за првиот филм од страна на многу, но тој е всушност вториот филм (по Човек одејќи околу еден агол, исто така од Ле Принц).
  • Сообраќај минувајќи по мостот Лидс, во режија на Луј Ле Принц, е снимен на филмски ленти од хартија.
  • Играч на хармоника, во режија на Луј Ле Принц.
  • Pferd und Reiter Springen über ein Hindernis, во режија на Отомар Аншјутц во Германија.
  • Сцена од Брајтон Стрит, изгубен филм во режија на Вилијам Фриз-Грин.

РодениУреди

Надворешни врскиУреди

  1888 во филмот на Ризницата ?