Тур де Романди 2012 било 66. издание на велосипедската етапна трка Тур де Романди. Започнала на 24 април во Лозана и завршила на 29 април во Кран-Монтана и се состоела од шест етапи, вклучувајќи го и прологот и поединечниот хронометар. Таа била 14. трка од оваа сезона на Светската турнеја.

Тур де Романди 2012
Светска турнеја на UCI 2012, трка 14 од 28
Рута на Тур де Романди 2012
Детали за трката
Датум(и) 24–29 април
Етапи 5 + пролог[1]
Растојание 695,1 км
Време 18ч 05' 40" (23.870 км/ч)
Добитници на наградите
Победник  Бредли Вигинс (ВБР) (Тим Скај)
Втор  Ендру Талански (САД) (Гармин-Баракуда)
Трет  Руј Кошта (ПОР) (Мовистар Тим)

Планински  Петр Игнатенко (РУС) (Катјуша)
Младински  Ендру Талански (САД) (Гармин-Баракуда)
Спринтерски  Петр Игнатенко (РУС) (Катјуша)
Екипен Тим Скај
2011
2013

Трката била освоена од Британецот Бредли Вигинс од Тим Скај,[2] откако победил на две етапи, вклучувајќи го и последниот хронометар, со што го преземал генералниот пласман последниот ден. Вигинс го освоил генералниот пласман со 12 секунди пред Ендру Талански од Гармин-Баракуда,[3] кој завршил веднаш зад Вигинс на последната етапа; Талански исто така го освоил и пласманот за млад возач. Третото место му припаднало на возачот на Мовистар Тим Руј Кошта откако и тој покажал добри резултати на хронометарот,[4] и остварил значајно време зада се помести од деветтата позиција.

Во другите пласмани на трката, Петр Игнатенко од Катјуша ја освоил зелената маичка за најмногу освоени бодови на спринтовите во трката и розовата маичка за планинскиот пласман,[5] додека Тим Скај завршил на чело на екипниот пласман,[6] со трите возачи од екипата – Вигинс, Ричи Порт и Мајкл Роџерс – кои завршиле во првите пет.[7]

Екипи

уреди

Бидејќи Тур де Романди е дел од Светската турнеја, сите 18 UCI ProTeam екипи биле повикани автоматски и се обврзани да испратат свој состав. Две други екипи биле дополнително повикани во трката,[8][9] и така се создала главната група од 20 екипи.

Екипите, кои ќе се натреваруваат на трката се:[10]

Етапи

уреди

Пролог

уреди
24 април 2012 — Лозана, 3,34 км, поединечен хронометар (ITT)[11]

Резултати од прологот и генералниот пласман по прологот

Возач Екипа Време
1   Герајнт Томас (ВБР)   Тим Скај 3' 29"
2   Џакомо Ницоло (ИТА)   РадиоШек-Нисан + 5"
3   Марк Кевендиш (ВБР) Тим Скај + 6"
4   Мајкл Роџерс (АВС) Тим Скај + 6"
5   Кристоф Вандевале (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 6"
6   Жилиен Вермот (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 8"
7   Бауке Молема (ХОЛ) Рабобанк + 8"
8   Стеф Клемент (ХОЛ) Рабобанк + 8"
9   Мануеле Боаро (ИТА) Тим Саксо Банк + 9"
10   Алекс Расмусен (ДАН) Гармин-Баракуда + 9"

Етапа 1

уреди
25 април 2012 — Морж до Шо де Фон, 184,5 км[12]
Резултат од етапа 1
Возач Екипа Време
1   Бредли Вигинс (ВБР) Тим Скај 4ч 50' 23"
2   Ливе Вестра (ХОЛ) Вакансолел-ДКМ и.в.
3   Паоло Тиралонго (ИТА) Астана и.в.
4   Тиџеј ван Гардерен (САД) Аксент.џобс-Вилемс Веранда и.в.
5   Маќеј Патерски (ПОЛ) Ликвигас-Канондејл и.в.
6   Васил Кириенка (БЛР) Мовистар Тим и.в.
7   Серж Пауелс (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
8   Даниеле Пјетрополи (ИТА) Лампре-ИСД и.в.
9   Рајдер Хесједал (КАН) Гармин-Баракуда и.в.
10   Питер Венинг (ХОЛ) ГринЕЏ и.в.
Генерален пласман по етапа 1
Возач Екипа Време
1   Бредли Вигинс (ВБР)   Тим Скај 4ч 53' 51"
2   Мајкл Роџерс (АВС) Тим Скај + 7"
3   Бауке Молема (ХОЛ) Рабобанк + 9"
4   Стеф Клемент (ХОЛ)   Рабобанк + 9"
5   Ендру Талански (САД)   Гармин-Баракуда + 11"
6   Вилко Келдерман (ХОЛ) Рабобанк + 11"
7   Дејвид Забриски (САД) Гармин-Баракуда + 12"
8   Симон Шпилак (СЛО) Катјуша + 12"
9   Рубен Плаза (ШПА) Мовистар Тим + 12"
10   Тијаго Машадо (ПОР) РадиоШек-Нисан + 13"

Етапа 2

уреди
26 април 2012 — Монбелјар (Франција) до Мутие, 149,1 км[13]
Резултатт од етапа 2
Возач Екипа Време
1   Џонатан Ивер (ФРА) Сор-Сожасен 3ч 48' 11"
2   Руј Кошта (ПОР) Мовистар Тим и.в.
3   Луис Леон Санчес (ШПА) Рабобанк и.в.
4   Џани Мерсман (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
5   Рајдер Хесједал (КАН) Гармин-Баракуда и.в.
6   Џакомо Ницоло (ИТА) РадиоШек-Нисан и.в.
7   Даниеле Пјетрополи (ИТА) Лампре-ИСД и.в.
8   Едуард Ворганов (РУС) Катјуша и.в.
9   Алан Дејвис (АВС) ГринЕЏ и.в.
10   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Астана и.в.
Генерален пласман по етапа 2
Возач Екипа Време
1   Бредли Вигинс (ВБР)   Тим Скај 8ч 42' 02"
2   Мајкл Роџерс (АВС) Тим Скај + 7"
3   Бауке Молема (ХОЛ) Рабобанк + 9"
4   Стеф Клемент (ХОЛ)   Рабобанк + 9"
5   Ендру Талански (САД)   Гармин-Баракуда + 11"
6   Луис Леон Санчес (ШПА) Рабобанк + 11"
7   Вилко Келдерман (ХОЛ) Рабобанк + 11"
8   Дејвид Забриски (САД) Гармин-Баракуда + 12"
9   Симон Шпилак (СЛО) Катјуша + 12"
10   Рубен Плаза (ШПА) Мовистар Тим + 12"

Етапа 3

уреди
27 април 2012 — Невил до Шарми, 157,9 км[14]
Резултат од етапа 3
Возач Екипа Време
1   Луис Леон Санчес (ШПА) Рабобанк 3ч 58' 29"
2   Џани Мерсман (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
3   Паоло Тиралонго (ИТА) Астана и.в.
4   Ендру Талански (САД)   Гармин-Баракуда и.в.
5   Бауке Молема (ХОЛ) Рабобанк и.в.
6   Риналдо Ночентини (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
7   Маќеј Патерски (ПОЛ) Ликвигас-Канондејл и.в.
8   Џампаоло Карузо (ИТА) Катјуша и.в.
9   Горка Вердуго (ШПА) Еускалтел-Еускади и.в.
10   Фабрис Жандебоз (ФРА) Сор-Сожасен и.в.
Генерален пласман по етапа 3
Возач Екипа Време
1   Бредли Вигинс (ВБР)   Тим Скај 8ч 42' 02"
2   Луис Леон Санчес (ШПА) Рабобанк + 1"
3   Мајкл Роџерс (АВС) Тим Скај + 7"
4   Бауке Молема (ХОЛ) Рабобанк + 9"
5   Стеф Клемент (ХОЛ) Рабобанк + 9"
6   Ендру Талански (САД)   Гармин-Баракуда + 11"
7   Вилко Келдерман (ХОЛ) Рабобанк + 11"
8   Дејвид Забриски (САД) Гармин-Баракуда + 12"
9   Симон Шпилак (СЛО) Катјуша + 12"
10   Рубен Плаза (ШПА) Мовистар Тим + 12"

Етапа 4

уреди
28 април 2012 — Буле до Сион, 184 км[15]
Резултат од етапа 4
Возач Екипа Време
1   Луис Леон Санчес (ШПА) Рабобанк 4ч 56' 13"
2   Риналдо Ночентини (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
3   Бранислав Самојлав (БЛР) Мовистар Тим и.в.
4   Горка Вердуго (ШПА) Еускалтел-Еускади и.в.
5   Паоло Тиралонго (ИТА) Астана и.в.
6   Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
7   Андреас Кледен (ГЕР) РадиоШек-Нисан и.в.
8   Кедел Еванс (АВС) Аксент.џобс-Вилемс Веранда и.в.
9   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Астана и.в.
10   Фабрис Жандебоз (ФРА) Сор-Сожасен и.в.
Генерален пласман по етапа 4
Возач Екипа Време
1   Луис Леон Санчес (ШПА)   Рабобанк 17ч 36' 35"
2   Бредли Вигинс (ВБР) Тим Скај + 9"
3   Мајкл Роџерс (АВС) Тим Скај + 16"
4   Бауке Молема (ХОЛ) Рабобанк + 18"
5   Стеф Клемент (ХОЛ) Рабобанк + 18"
6   Ендру Талански (САД)   Гармин-Баракуда + 20"
7   Вилко Келдерман (ХОЛ) Рабобанк + 20"
8   Симон Шпилак (СЛО) Катјуша + 21"
9   Руј Кошта (ПОР) Мовистар Тим + 22"
10   Тијаго Машадо (ПОР) РадиоШек-Нисан + 22"

Етапа 5

уреди
29 април 2012 — Кран-Монтана, 16,24 км, поединечен хронометар (ITT)[16]
Резултат од етапа 5
Возач Екипа Време
1   Бредли Вигинс (ВБР) Тим Скај 28' 56"
2   Ендру Талански (САД)   Гармин-Баракуда + 1"
3   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 17"
4   Руј Кошта (ПОР) Мовистар Тим + 23"
5   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Астана + 40"
6   Силвестер Шмид (ПОЛ) Ликвигас-Канондејл + 42"
7   Мајкл Роџерс (АВС) Тим Скај + 43"
8   Тибо Пино (ФРА) ФДЖ-БигМет + 52"
9   Томас де Гент (БЕЛ) Вакансолел-ДКМ + 54"
10   Јанез Брајкович (СЛО) Астана + 55"
Краен генерален пласман
Возач Екипа Време
1   Бредли Вигинс (ВБР)   Тим Скај 18ч 05' 40"
2   Ендру Талански (САД)   Гармин-Баракуда + 12"
3   Руј Кошта (ПОР) Мовистар Тим + 36"
4   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 45"
5   Мајкл Роџерс (АВС) Тим Скај + 50"
6   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Астана + 59"
7   Силвестер Шмид (ПОЛ) Ликвигас-Канондејл + 1' 03"
8   Симон Шпилак (СЛО) Катјуша + 1' 13"
9   Јанез Брајкович (СЛО) Астана + 1' 14"
10   Луис Леон Санчес (ШПА) Рабобанк + 1' 15"

Поредок

уреди
Етапа Победник Генерален пласман
 
Планински пласман
 
Бодовен пласман
 
Пласман за млад возач
 
Екипен пласман
П Герајнт Томас Герајнт Томас недоделена недоделена[N 1] Џакомо Ницоло Тим Скај
1 Бредли Вигинс Бредли Вигинс Фабрис Жандебоз Стеф Клемент Ендру Талански
2 Џонатан Ивер Ларс Бак
3 Луис Леон Санчес Гатис Смукулис
4 Луис Леон Санчес Луис Леон Санчес Петр Игнатенко Петр Игнатенко
5 Бредли Вигинс Бредли Вигинс
0На крај
Бредли Вигинс Петр Игнатенко Петр Игнатенко Ендру Талански Тим Скај

Белешки

уреди
 1. Иако Герајнт Томас ја добил маичката на подиумот во Лозана, во текот на етапата немало ниеден освоен бод.

Наводи

уреди
 1. „66th Tour de Romandie 2012, 5th Stage: Overall“ (PDF). Sport Result (француски). Tissot Timing. 29 април 2012. Посетено на 30 април 2012.
 2. „Вигинс го освои Тур де Романди“. Yahoo! Eurosport. TF1 Group. 29 април 2012. Посетено на 29 април 2012.
 3. „Бредли Вигинс го освои шестодневниот Тур де Романди“. ESPN.com. ESPN. Associated Press. 29 април 2012. Посетено на 29 април 2012.
 4. „Кошта се искачи на подиумот по последниот хронометар“. Мовистар Тим. Movistar. 29 април 2012. Посетено на 29 април 2012.
 5. „„Тур де Романди: Шпилак заврши на осмото место“. Катјуша. Katusha Management SA. 29 април 2012. Архивирано од изворникот на 2012-05-10. Посетено на 29 април 2012.
 6. „Бредли Вигинс го освои Тур де Романди за Тим Скај“. BBC Sport. BBC. 29 април 2012. Посетено на 29 април 2012.
 7. „Вигинс крунисан во Романдија“. Тим Скај. BSkyB. 29 април 2012. Архивирано од изворникот на 2012-10-20. Посетено на 29 април 2012.
 8. „На Романди ќе има 13 категоризирани искачувања во 2012“. Cycling News. Future Publishing Limited. 16 декември 2011. Посетено на 24 април 2012.
 9. „News“. Тур де Романди. Chassot Concept SA. Архивирано од изворникот на 2012-04-26. Посетено на 24 април 2012. По Јуропкар и втор континентален тим ќе бида награден со покана за Тур де Романди. Тоа е францускиот Сор-Сохасун. Учеството на Тур де Романди сега е завршено со 20 екипи по 8 возачи.
 10. „Почетен список на Тур де Романди 2012“. Cycling News. Future Publishing Limited. Посетено на 24 април 2012.
 11. „Prologue: Tuesday, April 24, 2012 – Lausanne“ (PDF). Тур де Романди (француски). Chassot Concept SA. Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-05-03. Посетено на 24 април 2012.
 12. „1st Stage: Wednesday, April 25, 2012 – Morges – La Chaux-de-Fonds“ (PDF). Тур де Романди (француски). Chassot Concept SA. Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-05-03. Посетено на 24 април 2012.
 13. „2nd Stage: Thursday, April 26, 2012 – Montbéliard (F) – Moutier“ (PDF). Тур де Романди (француски). Chassot Concept SA. Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-05-03. Посетено на 24 април 2012.
 14. „3rd Stage: Friday, April 27, 2012 – La Neuveville – Charmey“ (PDF). Тур де Романди (француски). Chassot Concept SA. Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-05-03. Посетено на 24 април 2012.
 15. „4th Stage Saturday, April 28, 2012 – Bulle – Sion“ (PDF). Тур де Романди (француски). Chassot Concept SA. Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-05-03. Посетено на 24 април 2012.
 16. „5th Stage: Sunday, April 29, 2012 – ITT Crans-Montana“ (PDF). Тур де Романди (француски). Chassot Concept SA. Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-05-03. Посетено на 24 април 2012.

Надворешни врски

уреди