Лозана

град во Швајцарија

Лозана (француски: Lausanne, франкопровансалски: Losena, италијански и реторомански: Losanna) — главен и најголем град во кантонот Во во Романдија, Швајцарија. Сместен е на брегот на Женевското Езеро. Лозана се наоѓа 62 километри североисточно од Женева.

Општината Лозана има население од околу 140.000 жители, што го прави четвртиот најголем град во Швајцарија.