Куп на Македонија во кошарка

Купот Благоја Георгиевски - Буштур, познат и по старото име Куп на Македонија, - второто најквалитетно кошаркарско натпреварување во Македонија. Во ова натпреварување најмногу титули има МЗТ Аеродром со единаесет трофеи, кој е и моментален првак.

Куп Благоја Георгиевски - Буштур
Моментална сезона или издание:
Куп Благоја Георгиевски - Буштур 2021
Претходен називКуп на Македонија
СпортКошарка
Основана1992
Прва сезона1993
Број на екипи8
ДржаваМакедонија
Тековен првакМЗТ Аеродром (11. титула)
Најмногу титулиМЗТ Аеродром
(11 титули)
Поврзани натпреварувања
ОсновачКФМ
Порталmkf.mk

На 11 март 2020 година, на редовна седница на Управниот Одбор при Кошаркарската федерација на Македонија, било заклучено да се промени називот на натпреварувањето од Куп на Македонија во Куп Благоја Георгиевски - Буштур во чест на поранешниот кошаркар, југословенски репрезентативец и спортски работник Благоја Георгиевски кој претходно загинал во сообраќајна несреќа на 29 јануари истата година.[1]

Претходни прваци

уреди
Издание Првак Резултат Вицепрвак Полуфиналисти
1993 Годел Работнички 106-84 Кочани Деликатес
1994 Годел Работнички 81-49 МЗТ Хепос
1995 Деликатес 64-61 МЗТ Хепос
1996 МЗТ Аеродром 69-64 Годел Работнички Жито Вардар и Деликатес
1997 МЗТ Аеродром 92-86 Тиквеш
1998 Годел Работнички 81-78 Орка Жито Вардар и МЗТ Аеродром
1999 МЗТ Бос Аеродром 78-73 Никол Ферт
2000 МЗТ Аеродром 68-66 Годел Работнички
2001 Никол Ферт 72-65 Работнички Куманово и МЗТ Аеродром 2000
2002 Никол Ферт 88-82 Фершпед Работнички Куманово и МЗТ Аеродром 2000
2003 Фершпед Работнички 70-68 МЗТ Аеродром 2000 Балкан Стил и Вардар Империјал
2004 Фершпед Работнички 87-73 Неметали Огражден Вардар Осигурување и МЗТ Аеродром 2000
2005 Фершпед Работнички 73-71 Вардар Осигурување МЗТ Аеродром 2000 и Поло Трејд
2006 Фершпед Работнички 80-78 Вардар Осигурување Тоа Сум Јас и Струмица 2005
2007 Вардар Осигурување 73-66 Струмица 2005 Фершпед Работнички и Карпош Соколи
2008 Фени Индустри 86-83 Струмица 2005 Фершпед Работнички и Свислион Пелистер
2009 Амак СП 77-60 Свислион Пелистер Фени Индустри и Фершпед Работнички
2010 Фени Индустри 81-67 Торус Вардар Осигурување и Овче Поле
2011 Работнички 74-69 МЗТ Аеродром Фени Индустри и Торус
2012 МЗТ Аеродром 84-66 Фени Индустри Торус СЦБТ и Лирија
2013 МЗТ Аеродром 79-71 Куманово 2009 Фени Индустри и Кожув
2014 МЗТ Аеродром 76-73 Лирија Кожув и Куманово 2009
2015 Работнички 74-66 Кожув Куманово 2009 и МЗТ Аеродром
2016 МЗТ Аеродром 68-62 Карпош Соколи 2000 Кожув и Куманово 2009
2017 Карпош Соколи 2000 80-69 Фени Индустри Работнички и МЗТ Аеродром
2018 МЗТ Аеродром 76-67 Работнички Блокотехна НБ и Куманово 2009
2019 Работнички 85-71 Блокотехна НБ МЗТ Аеродром и Гостивар
2020 Неодржан[1]
2021 МЗТ Аеродром 77-69 Работнички Навико Академија ФМП и Еуро Никел 2005

Освојувачи на медал

уреди
Место Клуб Првак Година Вицепрвак Година
1. Работнички 10 1993, 1994, 1998, 2003, 2004, 2005, 2006, 2011, 2015, 2019 6 1996, 2000, 2001, 2002, 2018, 2021
2. МЗТ Аеродром 10 1996, 1997, 1999, 2000, 2012, 2013, 2014, 2016, 2018, 2021 4 1994, 1995, 2003, 2011
3. Еуро Никел 2005 2 2008, 2010 4 1997, 1998, 2012, 2017
4. Гостивар 2 2001, 2002 1 1999
5. Вардар 1 2007 2 2005, 2006
6.= Кочани Деликатес 1 1995 1 1993
6.= Карпош Соколи 2000 1 2017 1 2016
8. Амак СП 1 2009 / /
9. Струмица 2005 / / 2 2007, 2008
10.= Неметали Огражден / / 1 2004
10.= Пелистер / / 1 2009
10.= Торус / / 1 2010
10.= Куманово 2009 / / 1 2013
10.= Лирија / / 1 2014
10.= Кожув / / 1 2015
10.= Блокотехна НБ / / 1 2019
  • со задебелени букви се моменталните учесници на Првата Лига
  • со коси букви се распаднатите клубови

Поединечна статистика

уреди

Најкорисни играчи на финалето и тренери освојувачи

уреди

Издание МВП на финалето Тренер-првак
1993   Александар Књазев
1994   Александар Књазев (2)
1995   Александар Књазев (3)[2]
1996   Влатко Владичевски   Лазар Лечиќ[3]
1997   Тони Симиќ   Александар Књазев (4)[3]
1998   Горан Димитријевиќ   Марин Докузовски
1999   Мирза Куртовиќ   Александар Књазев (5)[3]
2000   Ѓорѓи Књазев   Милорад Луковски[3]
2001   Будимир Јоловиќ   Јорданчо Давитков
2002   Тодор Гечевски   Јорданчо Давитков (2)
2003   Ѓорѓи Чековски   Марин Докузовски (2)
2004   Тодор Гечевски (2)   Стерија Андоновски
2005   Диме Тасовски   Јорданчо Давитков (3)
2006   Огнен Стојановски   Јорданчо Давитков (4)
2007     Карлос Морбан   Марјан Лазовски

Издание МВП на финалето Тренер-првак
2008   Горан Самарџиев   Емил Рајковиќ
2009   Ефтим Богоев   Марјан Лазовски (2)
2010   Ефтим Богоев (2)   Емил Рајковиќ (2)
2011   Перо Блажевски   Марин Докузовски (3)
2012   Тодор Гечевски (3)   Александар Тодоров
2013   Дамјан Стојановски и
  Александар Костоски
  Алеш Пипан
2014   Тодор Гечевски (4)   Зоран Мартиќ
2015   Ѓорѓи Чековски (2)   Марјан Србиновски
2016   Марко Луковиќ   Александар Јончевски
2017   Доминик Мавра   Драган Николиќ
2018   Дамјан Стојановски (2)    Жељко Лукајиќ
2019   Чавдар Костов   Марин Докузовски (4)
2021   Дамјан Стојановски (3)   Дарко Радуловиќ

Играчи со три или повеќе трофеи

уреди

Забелешка: Оваа табела е нецелосна

Купови Играч Сезони
10 Перо Блажевски 1993, 1994, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2007, 2011
8 Огнен Стојановски 2003, 2004, 2005, 2006, 2010, 2012, 2013, 2014
Марјан Ѓуров 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2015
7 Горан Самарџиев 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2010
Тони Симиќ 1996, 1997, 2003, 2004, 2005, 2006, 2011
Ѓорѓи Чековски 1998, 2003, 2012, 2013, 2014, 2015, 2019
Дамјан Стојановски 2007, 2009, 2013, 2014, 2016, 2018, 2021
6 Ѓорги Књазев 1995, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001
Срѓан Станковиќ 1993, 1994, 1998, 1999, 2000, 2005
Тодор Гечевски 2002, 2004, 2012, 2013, 2014, 2015
Бојан Трајковски 2004, 2005, 2006, 2010, 2017, 2018
5 Горан Веселиновски 1998, 2003, 2004, 2005, 2006
Александар Димитровски 2003, 2004, 2005, 2008, 2011
4 Ѓорѓе Војновиќ 1994, 1998, 1999, 2000
Дејан Јовановски 1993, 1994, 2002, 2006
Ѓорѓи Кочов 2003, 2004, 2005, 2006
Кирил Павловски 2003, 2005, 2006, 2007
Дејан Вегов 2003, 2005, 2006, 2009
Александар Совковски 2001, 2002, 2007, 2009
Слободан Михајловски 2002, 2007, 2008, 2010
Ефтим Богоев 2009, 2010, 2011, 2013
Ристе Стефанов 2003, 2004, 2005, 2015
Дарко Соколов 2010, 2015, 2017, 2018
3 Јорданчо Давитков 1993, 1994, 1998
Игор Михајловски 1996, 1997, 1998
Слободан Петровски 1996, 1997, 2001
Диме Тасовски 2004, 2005, 2006
Горјан Марковски 2013, 2014, 2016
Игор Пенов 2012, 2017, 2018
Кирил Николовски 2013, 2014, 2019
Димитар Мираковски 2011, 2015, 2019
  • Со задебелени букви се активните кошаркари
  • Со коси букви се пензионираните кошаркари

Поврзано

уреди

Белешки

уреди
1. a : Поради ширењето на заразата COVID-19 од вирусот SARS-CoV-2, Кошаркарската федерација на Македонија на 12 март 2020, поради безбедноста на кошаркарските работници, одлучила привремено да ги суспендира кошаркарските натпреварувања организирани од Федерацијата.[4]

Наводи

уреди
  1. „Заклучоци од редовна седница на УО на КФМ“. Кошаркарска федерација на Македонија преку web.archive.org. 16 март 2020. Архивирано од изворникот на 2020-03-16. Посетено на 16 март 2020.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
  2. КК „ДЕЛИКАТЕС“ ДЕЛ ОД СПОРТСКАТА ИСТОРИЈА НА МАКЕДОНИЈА И КОЧАНИ komarec.com.mk 1 јуни 2015
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 МЗТ има седум Купа со шест тренери sport.com.mk 13 февруари 2014
  4. „Соопштение до јавноста“. Кошаркарска федерација на Македонија преку web.archive.org. 12 март 2020. Архивирано од изворникот на 2020-03-13. Посетено на 17 мај 2020.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)

Надворешни врски

уреди