Машка кошаркарска репрезентација на Југославија

Машката кошаркарска репрезентација на Југославија бил репрезентацијата кој ја претставувал државата на меѓународните кошаркарски турнири. Оваа репрезентација првично го претставувало Кралството Југославија, а подоцна СФРЈ. Југославија била член на ФИБА Европа до 1991 година, бидејќи по распадот на државата се создале следните нови репрезентации: Машка кошаркарска репрезентација на Македонија, Машка кошаркарска репрезентација на Словенија, Машка кошаркарска репрезентација на Хрватска, Машка кошаркарска репрезентација на Босна и Херцеговина, Машка кошаркарска репрезентација на Црна Гора и Машка кошаркарска репрезентација на Србија. Југославија имала осум настапи на Олимпијадите (едно злато, три сребра, една бронза), единаесет учества на светските турнири (три злата, три сребра, две бронзи) и 21 учество на Евробаскетот со пет злата, четири сребра и три бронза.

СФРЈ

СФРЈ

Ранг листа на ФИБА: распадната
Член на ФИБА од: 1936-1991
ФИБА зона ФИБА Европа
Национална федерација: ?
Тренер: none
Олимписки игри
Учества 8
Медали злато: 1980
сребро: 1968, 1976, 1988
бронза: 1984
Светско првенство
Учества 11
Медали злато: 1970, 1978, 1990
сребро: 1963, 1967, 1974
бронза: 1982, 1986
Евробаскет
Учества 21
Медали злато: 1973, 1975, 1977, 1989, 1991
сребро: 1961, 1969, 1971, 1981
бронза: 1963, 1979, 1987
Дресови
Светли jersey
Team colours
Светли
Темни jersey
Team colours
Темни


Поврзано уреди