Куп на Македонија во кошарка 2010

Купот на Македонија 2010 - 18. издание на Купот на Македонија во кошарка. Завршниот турнир се одиграл во Спортската сала Виница во Виница. Турнирот бил во организација на КФМ. Победничкиот пехар, кој бил преоден, бил доделен од страна на дневниот весник „Вечер“ како покровител на турнирот. Во ова издание првак бил Фени Индустри.

Куп на Македонија 2010
Детали за турнирот
Датум(и)26-27 март
ГрадВиница
СалаСпортска сала Виница
Број на екипи4
ПрвакФени Индустри (2. титула)
ВицепрвакТорус (1. финале)
ПолуфиналистиВардар Осигурување
Овче Поле
Одиграни натпревари3
Најкорисен играчМакедонија Ефтим Богоев (Фени Индустри)
2009
2011

Место на одржувањеУреди

Виница
Спортска сала Виница
Капацитет: 1,000

КвалификацииУреди

ОсминафиналеУреди

1.натпревар

9 јануари 2010 Извештај Вардар 2000 79, МЗТ Аеродром 86    СРЦ Кале, Скопје
Четвртини: 21-24, 13-26, 30-20, 15-16
Пое: Ф. Конзулов 16
Ско: А. Штерјов 10
Аси: Д. Петрушев 5
Пое: В. Георгиевски 19
Ско: В. Вукадиновиќ 9
Аси: И. Трајковски 6
10 јануари 2010 Извештај Ултимејт Баскет 82, Плејмејкер Кубус 82    Спортска сала Тутунски Комбинат, Прилеп
Четвртини: 23-23, 21-21, 17-17, 21-21
Пое: П. Апцев 19
Ско: С. Јанески 6
Аси: С. Јанески 6
Пое: Н. Зивчевиќ 30
Ско: Б. Кол 13
Аси: Г. Кириџиевски 2

2.натпревар

13 јануари 2010 Извештај МЗТ Аеродром 75, Вардар 2000 63    Спортска сала Јане Сандански, Скопје
Четвртини: 21-19, 19-9, 15-19, 20-16
Пое: Н. Станковиќ 15
Ско: В. Вукадиновиќ 9
Аси: И. Трајковски 4
Пое: И. Димчевски 33
Ско: И. Димчевски, А. Штерјов 9
Аси: повеќемина-5 1
  • Вкупен резултат МЗТ Аеродром - Вардар 2000 161:142
13 јануари 2010 Извештај Плејмејкер Кубус 86, Ултимејт Баскет 84    Спортски центар Борис Трајковски, Скопје
Четвртини: 26-15, 16-25, 16-15, 28-29
Пое: Б. Кол 24
Ско: Б. Кол 15
Аси: Г. Кириџиевски, Б. Кол 5
Пое: Д. Калов 20
Ско: Д. Калов 11
Аси: А. Николов 4
  • Вкупен резултат Плејмејкер Кубус - Ултимејт Баскет 168:166

ЧетвртфиналеУреди

1.натпревар

20 јануари 2010 Извештај МЗТ Аеродром 72, Вардар Осигурување 88    Спортска сала Јане Сандански, Скопје
Четвртини: 21–26, 15–25, 10–19, 26–18
Пое: В. Георгиевски, Н. Станковиќ 22
Ско: В. Георгиевски 11
Аси: В. Георгиевски 4
Пое: Д. Стојановски 21
Ско: Т. Симиќ 8
Аси: Д. Стојановски 4
20 јануари 2010 Извештај Торус 102, Пелистер 48    Спортска сала Градски Парк, Скопје
Четвртини: 30-17, 26-10, 28-6, 18-15
Пое: Н. Караколев 26
Ско: З. Миловиќ 14
Аси: З. Миловиќ 10
Пое: К. Крстевски 16
Ско: К. Крстевски 9
Аси: Ј. Ќурчиев 2
21 јануари 2010 Извештај Овче Поле 88, Работнички 74    Спортска сала Цар Самоил, Свети Николе
Четвртини: 22-14, 16-14, 24-23, 26-23
Пое: Н. Ристиќ 25
Ско: Н. Ристиќ 10
Аси: М. Младеновиќ 8
Пое: Б. Јанев 24
Ско: Б. Јанев 10
Аси: повеќемина-3 3
21 јануари 2010 Извештај Плејмејкер Кубус 76, Фени Индустри 99    Спортски центар Борис Трајковски, Скопје
Четвртини: 20-23, 13-37, 23-16, 20-23
Пое: Б. Кол 29
Ско: Б. Кол 10
Аси: Н. Сталингс 4
Пое: Д. Соколов 18
Ско: Д. Кнежевиќ 10
Аси: Д. Соколов, В. Поповиќ 5

2.натпревар

23 јануари 2010 Извештај Вардар Осигурување 80, МЗТ Аеродром 61    Спортски центар Борис Трајковски, Скопје
Четвртини: 20–13, 20–12, 25–15, 15–21
Пое: К. Николовски 18
Ско: К. Николовски 9
Аси: А. Костоски, Т. Грнчаров 4
Пое: В. Георгиевски 26
Ско: В. Георгиевски, Ѓ. Талевски 8
Аси: Ѓ. Талевски 3
  • Вкупен резултат Вардар Осигурување - МЗТ Аеродром 168:133
23 јануари 2010 Извештај Пелистер 66, Торус 99    Спортска сала Младост, Битола
Четвртини: 26-21, 11-38, 15-18, 14-22
Пое: Ј. Ќурчиев 21
Ско: Ј. Ќурчиев 6
Аси: М. Јанкуловски 3
Пое: И. Атанасовски 26
Ско: З. Миловиќ, А. Опачиќ 8
Аси: И. Атанасовски 5
  • Вкупен резултат Торус - Пелистер 201:114
24 јануари 2010 Работнички 68, Овче Поле 70    Спортска сала Градски Парк, Скопје
  • Вкупен резултат Овче Поле - Работнички 158:142
24 јануари 2010 Извештај Фени Индустри 94, Плејмејкер Кубус 92    Спортска сала Јасмин, Кавадарци
Четвртини: 20-29, 17-15, 24-25, 33-23
Пое: Д. Соколов 19
Ско: Д. Кнежевиќ 8
Аси: Џ. Лајф 4
Пое: Н. Зивчевиќ 22
Ско: Б. Кол 12
Аси: Н. Сталингс 4
  • Вкупен резултат Фени Индустри - Плејмејкер Кубус 193:168

Завршен турнирУреди

ПолуфиналеУреди

26 март 2010 Извештај Торус 66, Овче Поле 58    Спортска сала Виница, Виница
Четвртини: 17–14, 14–18, 12–12, 23–14
Пое: Д. Караџовски 20
Ско: И. Тадиќ, М. Јанески 8
Аси: Д. Караџовски 5
Пое: Н. Ристиќ 23
Ско: А. Хелд 15
Аси: повеќемина-3 3
26 март 2010 Извештај Вардар Осигурување 77, Фени Индустри 87    Спортска сала Виница, Виница
Четвртини: 19–18, 18–19, 22–23, 18–27
Пое: П. Блажевски 30
Ско: Д. Стојановски 8
Аси: Т. Симиќ, Т. Грнчаров 4
Пое: Г. Самарџиев 19
Ско: Б. Трајковски 8
Аси: Г. Самарџиев 4

ФиналеУреди

27 март 2010 Извештај Торус 67, Фени Индустри 81    Спортска сала Виница, Виница
Четвртини: 21–15, 16–20, 16–18, 14–28
Пое: А. Опачиќ 19
Ско: А. Опачиќ 11
Аси: Д. Караџовски 4
Пое: Е. Богоев 16
Ско: Б. Трајковски 11
Аси: Г. Самарџиев 6

Победнички составУреди

број име позиција државјанство
4 Ефтим Богоев Разигрувач   Македонија
5 Влатко Неделков   Македонија
6 Дарко Соколов Бек   Македонија
7 Владимир Брчков Крилен центар   Македонија
8 Џејмс Лајф Бек /
Крило
  САД
10 Владимир Поповиќ Бек   Србија
11 Душан Кнежевиќ Центар   Србија
12 Бојан Трајковски Крилен центар
/ Центар
  Македонија
13 Бошко Јововиќ Крилен центар   Србија
14 Слободан Михајловски Крилен центар   Македонија
15 Горан Самарџиев (К) Разигрувач   Македонија
21 Атанас Манев   Македонија
Марјан Ѓуров Крило   Македонија

Победник во
Купот на Македонија 2010
 
Фени Индустри 2. титула

Главен тренер

ПризнанијаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди