Куп на Македонија во кошарка 2014

Купот на Македонија 2014 - 22. издание на Купот на Македонија во кошарка. Завршниот турнир се одиграл во спортската сала Билјанини Извори во Охрид во организација на КФМ. Во ова издание првак бил МЗТ Аеродром.

Куп на Македонија 2014
Детали за турнирот
Датум(и)6 - 9 февруари
ГрадОхрид
СалаБилјанини Извори
Број на екипи8
ПрвакМЗТ Аеродром (7. титула)
ВицепрвакЛирија (1. финале)
ПолуфиналистиКожув
Куманово 2009
Одиграни натпревари7
Најкорисен играчМакедонија Тодор Гечевски (МЗТ Аеродром)
Гледаност7.200 (1.028 по натпревар)
2013
2015

Место на одржувањеУреди

Охрид
Спортска сала Билјанини Извори
Капацитет: 3,000

КвалификацииУреди

ПласманУреди

Пласман на екипите од Првата лига по осум одиграни натпревари.

Место Екипа Забелешка
# МЗТ Аеродром Директно учество бидејќи не учествувал во првиот дел од Првенството
1. Кожув
2. Работнички
3. Лирија
4. Куманово 2009 Пласман во квалификации
5. Струмица Пласман во квалификации
6. Фени Индустри Пласман во квалификации
7. Карпош Соколи 2000 Пласман во квалификации
8. Вардар Апаве Пласман во квалификации
9. Пелистер Пласман во квалификации
Пријавени екипи од Втората лига
10. КСК 2013 Пласман во квалификации
11. Т-Баскет Пласман во квалификации

(4) Куманово 2009 против (11) Т-БаскетУреди

11 јануари
2014
Извештај Т-Баскет 72, Куманово 2009 102    Училишна сала Никола Штејн, Тетово
Гледачи: 220
Четвртини: 22-32, 15-23, 21-29, 14-18
Пое: А. Ѓорчески 18
Ско: Р. Димитриевски 10
Аси: А. Ѓорчески 5
Пое: Р. Паран 25
Ско: У. Луковиќ 12
Аси: Р. Паран 8
18 јануари
2014
Извештај Куманово 2009 91, Т-Баскет 60    Спортска сала Куманово, Куманово
Гледачи: 1,000
Четвртини: 21-16, 24-19, 21-13, 25-12
Пое: М. Јовановски 16
Ско: У. Луковиќ 7
Аси: Р. Паран, Д. Станимировиќ 5
Пое: Р. Димитриевски 14
Ско: А. Ѓорчески 5
Аси: повеќемина-4 2
Куманово 2009 го освоил двомечот со 193:132

(5) Струмица против (10) КСК 2013Уреди

19 јануари
2014
Извештај КСК 2013 72, Струмица 87    Спортска сала Куманово, Куманово
Гледачи: 500
Четвртини: 20-19, 15-24, 14-19, 23-25
Пое: М. Антевски 18
Ско: М. Антевски 12
Аси: И. Ѓорѓиевски 4
Пое: З. Стојанов 16
Ско: А. Мареља 9
Аси: П. Цветков 8
25 јануари
2014
Извештај Струмица 82, КСК 2013 55    Спортска сала Парк, Струмица
Гледачи: 300
Четвртини: 23-12, 16-11, 28-12, 15-20
Пое: А. Кук 18
Ско: А. Мареља 8
Аси: Б. Ѓекиќ 8
Пое: Д. Милановски 13
Ско: М. Младеновски, А. Спасовски 7
Аси: М. Антевски, И. Ѓоргиевски 2
Струмица го освоила двомечот со 169:127

(6) Фени Индустри против (9) Пелистер СпортУреди

25 јануари
2014
Извештај Пелистер Спорт 74, Фени Индустри 99    Спортска сала Младост, Битола
Гледачи: 100
Четвртини: 21-20, 18-26, 8-28, 27-25
Пое: Ѓ. Анакиевски 26
Ско: Ѓ. Анакиевски 5
Аси: Н. Вукасовиќ 4
Пое: И. Бијелиќ 25
Ско: Ј. Марковски 6
Аси: Е. Богоев 8
29 јануари
2014
Извештај Фени Индустри 89, Пелистер Спорт 33    Спортска сала Јасмин, Кавадарци
Гледачи: 120
Четвртини: 20-10, 23-13, 19-4, 27-6
Пое: И. Бијелиќ 16
Ско: Д. Цветковиќ, А. Манев 7
Аси: J. Харис 5
Пое: Н. Вукасовиќ 9
Ско: Д. Захариевски 5
Аси: Н. Вукасовиќ 2
Фени Индустри го освоил двомечот со 188:107

(7) Карпош Соколи 2000 против (8) Вардар АпавеУреди

25 јануари
2014
Извештај Вардар Апаве 65, Карпош Соколи 2000 67    СРЦ Кале, Скопје
Гледачи: 200
Четвртини: 16-23, 22-17, 17-11, 10-16
Пое: У. Василевиќ 18
Ско: У. Василевиќ 6
Аси: Ѓ. Кочов 6
Пое: К. Павловски 18
Ско: К. Павловски 15
Аси: М. Милатовиќ 6
30 јануари
2014
Извештај Карпош Соколи 2000 85, Вардар Апаве 77    Спортски центар Борис Трајковски, Скопје
Гледачи: 250
Четвртини: 30-24, 11-15, 22-26, 22-12
Пое: Џ. Шарпер 22
Ско: К. Павловски 18
Аси: М. Милатовиќ 6
Пое: М. Трифуновски 19
Ско: Ф. Кралевски 10
Аси: Ѓ. Кочов 8
Карпош Соколи 2000 го освоил двомечот со 152:142

Завршен турнирУреди

ЖдрепкаУреди

Излекувањето на паровите се извршило на 31 јануари 2014.[1][2]

Носители Неносители
МЗТ Аеродром Куманово 2009
Кожув Струмица
Работнички Фени Индустри
Лирија Карпош Соколи 2000

КостурУреди

Четвртфинале Полуфинале Финале
                   
       
 МЗТ Аеродром  100
 Струмица  75  
 МЗТ Аеродром  78
     Кожув  70  
 Кожув  76
 Фени Индустри  59  
 МЗТ Аеродром  76
   
   Лирија  73
 Работнички  92
 Куманово 2009  94  
 Куманово 2009  73
     Лирија  81  
 Лирија  98
 Карпош Соколи 2000  65  
 

ЧетвртфиналеУреди

6 февруари 2014 Извештај МЗТ Аеродром 100, Струмица 75    Спортска сала Билјанини Извори, Охрид
Гледачи: 500
МРТ 1
Четвртини: 24-17, 32-17, 25-17, 19-24
Пое: Ѓ. Чековски, А. Цветковиќ 15
Ско: Т. Гечевски 5
Аси: Т. Гечевски, Д. Стојановски 5
Пое: Б. Ѓекиќ 19
Ско: А. Мареља 9
Аси: Л. Петровски 5
6 февруари 2014 Извештај Кожув 76, Фени Индустри 59    Спортска сала Билјанини Извори, Охрид
Гледачи: 200
МРТ 1
Четвртини: 17-12, 15-20, 18-9, 26-18
Пое: В. Филиповиќ 24
Ско: С. Божовиќ 7
Аси: Д. Караџовски 7
Пое: И. Бијелиќ 20
Ско: И. Бијелиќ 9
Аси: Е. Богоев, Ј. Марковски 4
7 февруари 2014 Извештај Работнички 92, Куманово 2009 94 Пдж  Спортска сала Билјанини Извори, Охрид
Гледачи: 1,300
МРТ собраниски канал
Четвртини: 20-19, 19-24, 23-19, 21-21, Пдж: 9-11
Пое: Г. Икониќ 21
Ско: М. Симоновски 10
Аси: Р. Ѓамбиќ, Д. Кнежевиќ 5
Пое: В. Мандиќ 25
Ско: И. Мишковиќ 12
Аси: Р. Паран 6
7 февруари 2014 Извештај Лирија 98, Карпош Соколи 2000 65    Спортска сала Билјанини Извори, Охрид
Гледачи: 200
МРТ собраниски канал
Четвртини: 28-14, 19-25, 27-11, 24-15
Пое: Џ. Колс 24
Ско: Т. Симиќ 7
Аси: Г. Самарџиев 9
Пое: К. Павловски, А. Тасевски 14
Ско: Џ.Шарпер, А. Тасевски 6
Аси: С. Јовановиќ 4

ПолуфиналеУреди

8 февруари 2014 Извештај МЗТ Аеродром 78, Кожув 70    Спортска сала Билјанини Извори, Охрид
Гледачи: 1,500
МРТ 1
Четвртини: 26-19, 21-17, 19-15, 12-19
Пое: Д. Стојановски 20
Ско: Ѓ. Чековски, Д. Стојановски 6
Аси: Н.Оташевиќ 6
Пое: И. Мијајловиќ 12
Ско: С. Божовиќ, Д.Караџовски 4
Аси: Д.Караџовски 5
8 февруари 2014 Извештај Куманово 2009 73, Лирија 81    Спортска сала Билјанини Извори, Охрид
Гледачи: 1,000
МРТ собраниски канал
Четвртини: 20-23, 21-20, 19-20, 13-18
Пое: В. Мандиќ 27
Ско: И. Мишковиќ 14
Аси: повеќемина-4 3
Пое: Џ. Колс 23
Ско: Т. Симиќ 11
Аси: М. Мијовиќ 7

ФиналеУреди

9 февруари 2014 Извештај МЗТ Аеродром 76, Лирија 73    Спортска сала Билјанини Извори, Охрид
Гледачи: 2,500
МРТ 1
Четвртини: 16-14, 26-16, 18-18, 16-25
Пое: Т. Гечевски 16
Ско: И. Маринковиќ 12
Аси: С. Шеховиќ 3
Пое: Б. Трајковски 16
Ско: повеќемина-3 5
Аси: Џ. Колс 3
Победник во
Купот на Македонија 2014
 
МЗТ Аеродром 7. титула

ПризнанијаУреди

ГалеријаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Среќна ждрепка за Работнички и МЗТ во купот на Македонија“. republika.mk. 31 јануари 2014. Посетено на 16 февруари 2019.
  2. „Извлечени двојките за завршницата на националниот кошаркарски куп“. brif.mk. 31 јануари 2014. Посетено на 16 февруари 2019.

Надворешни врскиУреди