Кошарка на Летните олимписки игри

Кошарката — спортска дисциплина која на Летните олимписки игри била воведена на Летните олимписки игри кои се одржале во Сент Луис во 1904 година, и оттогаш постојано е вклучен во програмата на Олимписките игри.

Кошарка на Летните олимписки игри
Раководен орган FIBA
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Белешка: Со закосени се напишани годините кога бил показен спорт
Освојувачи на медали

Мажи уреди

Година Домаќин Финале за 3 место
Златен медал Резултат Сребрен медал Бронзен медал Резултат 4 место
1936
Детално
 
Берлин
 
САД
19–8  
Канада
 
Мексико
26–12  
Полска
1948
Детално
 
Лондон
 
САД
65–21  
Франција
 
Бразил
52–47  
Мексико
1952
Детално
 
Хелсинки
 
САД
36–25  
СССР
 
Уругвај
68–59  
Аргентина
1956
Детално
 
Мелбурн
 
САД
89–55  
СССР
 
Уругвај
71–62  
Франција
1960
Детално
 
Рим
 
САД
без разигрување  
СССР
 
Бразил
без разигрување  
Италија
1964
Детално
 
Токио
 
САД
73–59  
СССР
 
Бразил
76–60  
Порторико
1968
Детално
 
Мексико Сити
 
САД
65–50  
Југославија
 
СССР
70–53  
Бразил
1972
Детално
 
Минхен
 
СССР
51–50  
САД
 
Куба
66–65  
Италија
1976
Детално
 
Монтреал
 
САД
95–74  
Југославија
 
СССР
100–72  
Канада
1980
Детално
 
Москва
 
Југославија
86–77  
Иалија
 
СССР
117–94  
Шпанија
1984
Детално
 
Лос Анџелес
 
САД
96–65  
Шпанија
 
Југославија
88–82  
Канада
1988
Детално
 
Сеул
 
СССР
76–63  
Југославија
 
САД
78–49  
Австралија
1992
Детално
 
Барселона
 
САД
117–85  
Хрватска
 
Литванија
82–78  
Обединета екипа
1996
Детално
 
Атланта
 
САД
95–69  
Југославија
 
Литванија
80–74  
Австралија
2000
Детално
 
Сиднеј
 
САД
85–75  
Франција
 
Литванија
89–71  
Австралија
2004
Детално
 
Атина
 
Аргентина
84–69  
Италија
 
САД
104–96  
Литванија
2008
Детално
 
Пекинг
 
САД
118–107  
Шпанија
 
Аргентина
87–75  
Литванија
2012
Детално
 
Лондон
 
САД
107–100  
Шпанија
 
Русија
81–77  
Аргентина
2016
Детално
 
Рио де Жанеиро

Резултати по конфедерација уреди

Confederation 1936
 
1948
 
1952
 
1956
 
1960
 
1964
 
1968
 
1972
 
1976
 
1980
 
1984
 
1988
 
1992
 
1996
 
2000
 
2004
 
2008
 
2012
 
2016
 
ФИБА Африка 15–18 19 9–16 -- -- -- 15 15 12 11 12 10 10 11 12 12 12 10
ФИБА Америка 1 1 1 1 1 1 1 2 1 5 1 3 1 1 1 1 1 1
ФИБА Азија 5 8 9–16 7 11 10 13 13 11 12 10 9 12 8 10 8 8 12
ФИБА Европа 4 2 2 2 2 2 2 1 2 1 2 1 2 2 2 2 2 2
ФИБА Океанија -- -- -- 12 -- 9 -- 9 8 8 7 4 6 4 4 9 7 7

Учесници уреди

Земја 36
 
48
 
52
 
56
 
60
 
64
 
68
 
72
 
76
 
80
 
84
 
88
 
92
 
96
 
00
 
04
 
08
 
12
 
16
 
Година
  Ангола A 10 11 12 12 12 5
  Аргентина 15 4 9 1 3 4 Q 7
  Австралија 12 9 9 8 8 7 4 6 4 4 9 7 7 Q 14
  Белгија 19 11 17 3
  Бразил 9 3 6 6 3 3 4 7 5 9 5 5 6 5 Q 15
  Бугарија 7 5 16 10 4
  Канада 2 9 9 9 14 4 4 6 7 9
  ЦАР A 10 1
  Чиле 9 6 5 8 4
  Кина A 10 11 12 8 10 8 8 12 Q 8
 B 15 18 11 3
  Хрватска C 2 7 6 3
Земја 36
 
48
 
52
 
56
 
60
 
64
 
68
 
72
 
76
 
80
 
84
 
88
 
92
 
96
 
00
 
04
 
08
 
12
 
16
 
Година
  Куба 13 9 11 3 7 6 6
  Чехословачка 9 7 9 5 8 6 9 A 7
  Египет 15 19 9 16 12 12 12 7
  Естонија 9 D 1
  Финска 9 11 2
  Франција 19 2 8 4 10 11 2 6 8
  ГерманијаE 15 12 8 7 10 5
  Обединето Кралство 20 9 2
  Грција 17 5 5 5 4
  Унгарија 16 9 9 13 4
  Индија 12 1
  Иран 14 11 2
Земја 36
 
48
 
52
 
56
 
60
 
64
 
68
 
72
 
76
 
80
 
84
 
88
 
92
 
96
 
00
 
04
 
08
 
12
 
16
 
Година
  Ирак 22 1
  Ирска 23 1
  Израел A 17 1
  Италија 7 17 17 4 5 8 4 5 2 5 5 2 12
  Јапонија 9 10 15 10 14 11 6
  Јужна Кореја A 8 14 16 14 9 12 6
  Латвија 15 D 1
  Литванија D 3 3 3 4 4 8 Q 6
  Мексико 3 4 9 12 12 5 10 7
  Мароко A 16 1
  Нов Зеланд 11 10 2
  Нигерија 10 Q 2
Земја 36
 
48
 
52
 
56
 
60
 
64
 
68
 
72
 
76
 
80
 
84
 
88
 
92
 
96
 
00
 
04
 
08
 
12
 
16
 
Година
  Панама 12 1
  Перу 8 10 15 3
  Филипини 5 12 9 7 11 13 13 7
  Полска 4 7 6 6 10 7 6
  Порторико A 13 4 9 6 9 7 8 10 6 9
  Романија 17 1
  Русија A D F 8 9 3 3
  Сенегал A 15 15 11 3
  Сингапур A 13 I 1
  СССР A 2 2 2 2 3 1 3 3 1 F A 9
  Шпанија 14 7 11 4 2 8 9 9 7 2 2 Q 11
Земја 36
 
48
 
52
 
56
 
60
 
64
 
68
 
72
 
76
 
80
 
84
 
88
 
92
 
96
 
00
 
04
 
08
 
12
 
16
 
Година
  Шведска 10 1
  Швајцарија 9 21 17 3
  Тајланд A 15 1
  Тунис 11 1
  Турција 19 17 2
  Обединета екипа A 4 A 1
  САД 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 3 1 1 1 3 1 1 Q 18
  Уругвај 6 5 3 3 8 8 6 7
  Венецуела 11 Q 2
  Југославија 6 7 2 5 2 1 3 2 A 8
  СрбијаH G 2 6 11 3
Земја 21 23 23 15 16 16 16 16 12 12 12 12 12 12 12 12 12 12 12

Белешки уреди

^A НОК не бил член на МОК
^B како   Кина во периодот помеѓу 1936–56
^C дел од   Југославија помеѓу 1936–1988
^D како дел од   Советскиот Сојуз помеѓу 1952–88
^E како   Западна Германија помеѓу 1968–88
^F како дел од   Обединета екипа in 1992
^G денес   Србија, како   Југославија во периодот 1936–1991,   Југославија од 1992–2002 и   Србија и Црна Гора помеѓу 2003–2006
^H како дел од   Југославија помеѓу 1936–1988
^I како дел од   Малезија во 1964

Жени уреди

Година Домаќин Финале за 3 место
Златен медал Резултат Сребрен медал Бронзен медал Резултат 4 место
1976
Детално
 
Монтреал
 
СССР
без разигрување  
САД
 
Бугарија
без разигрување  
Чехословачка
1980
Детално
 
Москва
 
СССР
104–73  
Бугарија
 
Југославија
68–65  
Унгарија
1984
Детално
 
Лос Анџелес
 
САД
85–55  
Јужна Кореја
 
Кина
63–57  
Канада
1988
Детално
 
Сеул
 
САД
77–70  
Југославија
 
СССР
68–53  
Австралија
1992
Детално
 
Барселона
 
Обединета екипа
76–66  
Кина
 
САД
88–74  
Куба
1996
Детално
 
Атланта
 
САД
111–87  
Бразил
 
Австралија
66–56  
Украина
2000
Детално
 
Сиднеј
 
САД
76–54  
Австралија
 
Бразил
84–73  
Јужна Кореја
2004
Детално
 
Атина
 
САД
74–63  
Австралија
 
Русија
71–62  
Бразил
2008
Детално
 
Пекинг
 
САД
92–65  
Австралија
 
Русија
94–81  
Кина
2012
Детално
 
Лондон
 
САД
86–50  
Франција
 
Австралија
83–74  
Русија
2016
Детално
 
Рио де Жанеиро

Резултати по конфедерација уреди

Конфедерација 1976
 
1980
 
1984
 
1988
 
1992
 
1996
 
2000
 
2004
 
2008
 
2012
 
2016
 
ФИБА Африка  –  –  –  –  – 12 12 11 12 12
ФИБА Америка 2 5 1 1 3 1 1 1 1 1
ФИБА Азија 5  – 2 6 2 7 4 9 4 5
ФИБА Европа 1 1 6 2 1 4 5 3 3 2
ФИБА Океанија  –  – 5 4  – 3 2 2 2 3

Учесници уреди

Земја 76
 
80
 
84
 
88
 
92
 
96
 
00
 
04
 
08
 
12
 
Година
  Ангола 12 1
  Австралија 5 4 6 3 2 2 2 3 8
  Бразил 7 2 3 4 11 9 5
  Белорусија B C 6 1
  Бугарија 3 2 5 3
  Канада 6 4 11 10 8 4
  Кина A 3 6 2 9 9 4 6 7
  Хрватска F 10 1
  Куба 5 4 6 9 4
  Чехословачка 4 A 1
  Чешка D 5 7 7 2
  Франција 5 2 2
  Обединето Кралство 11 1
  Грција 7 1
Земја 76
 
80
 
84
 
88
 
92
 
96
 
00
 
04
 
08
 
12
 
Година
  Унгарија 4 1
  Италија 6 8 8 3
  Јапонија 5 7 10 3
  Korea 2 7 10 4 12 8 6
  Латвија B 9 1
  Мали 12 1
  Нов Зеланд 11 8 10 3
  Нигерија 11 1
  Полска 8 1
  Русија B C 5 6 3 ' 4 5
  Сенегал 12 1
  Словачка D 7 4
  СССР 1 1 3 C A 3
Земја 76
 
80
 
84
 
88
 
92
 
96
 
00
 
04
 
08
 
12
 
Година
  Шпанија 5 6 5 3
  Турција 5 1
  Украина B C 4 4
  Обединета екипа A 1 A 1
  САД 2 1 1 3 1 1 1 1 1 9
  Југославија 3 6 2 A 3
  ДР КонгоE 12 1
Земја 6 6 6 8 8 12 12 12 12 12

Медали уреди

Вкупно уреди

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   САД 21 2 3 26
2   СССР 4 4 4 12
3   Југославија /   Југославија 1 5 2 8
4   Аргентина 1 0 1 2
5   Обединета екипа (EUN) 1 0 0 1
6   Австралија 0 3 2 5
7   Шпанија 0 3 0 3
  Франција 0 3 0 3
9   Италија 0 2 0 2
10   Бразил 0 1 4 5
11   Бугарија 0 1 1 2
  Кина 0 1 1 2
13   Хрватска 0 1 0 1
  Јужна Кореја 0 1 0 1
  Канада 0 1 0 1
16   Литванија 0 0 3 3
  Русија 0 0 3 3
18   Уругвај 0 0 2 2
19   Куба 0 0 1 1
  Мексико 0 0 1 1
Вкупно 28 28 28 84

Медали (мажи) уреди

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   САД 14 1 2 17
2   СССР 2 4 3 9
3   Југославија/  Југославија 1 4 1 6
4   Аргентина 1 0 1 2
5   Шпанија 0 3 0 3
6   Франција 0 2 0 2
  Италија 0 2 0 2
8   Хрватска 0 1 0 1
  Канада 0 1 0 1
10   Бразил 0 0 3 3
  Литванија 0 0 3 3
12   Уругвај 0 0 2 2
13   Куба 0 0 1 1
  Мексико 0 0 1 1
  Русија 0 0 1 1
Вкупно 18 18 18 54

Медали (жени) уреди

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   САД 7 1 1 9
2   СССР 2 0 1 3
3   Обединета екипа (EUN) 1 0 0 1
4   Австралија 0 3 2 5
5   Бразил 0 1 1 2
  Бугарија 0 1 1 2
  Кина 0 1 1 2
  Југославија 0 1 1 2
9   Франција 0 1 0 1
  Јужна Кореја 0 1 0 1
11   Русија 0 0 2 2
Вкупно 10 10 10 30

Надворешни врски уреди