Атланта

главен град на Џорџија, САД

Атланта (англиски: Atlanta) е главниот град на американската држава Џорџија. Според статистичките податоци од 2007 година, Атланта има 519 145 жители, што ја прави најголем град во Џорџија, и 33. најголем град во САД. Градот е познат по прекарот „Хотланта“ (Hotlanta) кој претставува кованица од зборовите Hot (жешка) и Atlanta.

Атланта, Џорџија

Атланта како тема во уметноста и во популарната култура уреди

Наводи уреди