Кошарка на Летните олимписки игри 2012 (мажи)

Кошарката на Летните олимписки игри 2012 — осумнаесетиот официјален кошаркарски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Лондон, Обединето Кралство. На турнирот учествувале вкупно 12 репрезентации.

Олимписки кошаркарски турнир
Лондон 2000
Податоци
GamesЛетни олимписки игри 2004
ДомакинОбединето Кралство
ГрадЛондон
Дата29 јули - 12 август
Мажи
Екипи12
Медали
1 злато САД
2 сребро Шпанија
3 бронза  Русија
Турнир
← Пекинг 2000  Рио 2016 →

Првото место го освоил САД, второто Шпанија и третото Русија.

УченициУреди

Група A Група Б
  Аргентина   Австралија
  Франција   Бразил
  Литванија   Кина
  Нигерија   Обединето Кралство
  Тунис   Русија
  САД   Шпанија

Група АУреди

29 јули
09:00
Извештај   Нигерија 60 – 56   Тунис    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Илија Белошевиќ (СРБ), Маркос Бенито (БРА), Раба Нуџаим (ЛИБ)
Четвртини: 18:7, 13:8, 14:16, 15:25
Пое: Амину 15
Ско: Диогу 10
Аси: Скин 3
Пое: Рзиг 18
Ско: Бен Ромдане 12
Аси: 3 играча по 3

29 јули
14:30
Извештај   САД 98 – 71   Франција    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Кристијано Марањо (БРА), Саша Пукл (СЛО), Мајкл Ајлен (АВС)
Четвртини: 22:21, 30:15, 26:15, 20:20
Пое: Дурант 22
Ско: 3 играча по 9
Аси: Џејмс 8
Пое: Траоре 12
Ско: Туријаф 9
Аси: де Коло 3

29 јули
22:15
Извештај   Аргентина 102 – 79   Литванија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Карл Јунгебранд (ФИН), Хорхе Карихон (ПОР), Воган Мејбери (АВС)
Четвртини: 24:23, 27:16, 27:22, 24:18
Пое: Скола 32
Ско: Џинобили 10
Аси: Џинобили, Приџони 6
Пое: Клејза 20
Ско: Клејза 7
Аси: Калнијетис 5

31 јули
14:30
Извештај   Литванија 72 – 53   Нигерија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Кристијано Марањо (БРА), Стивен Сајбел (КАН), Виталис Годе(КЕН)
Четвртини: 14:8, 20:19, 22:13, 16:13
Пое: Сонгајла 12
Ско: Клејза 6
Аси: Јасикевичијус 9
Пое: Диогу, Амину 12
Ско: Амину 11
Аси: Амину 2

31 јули
20:00
Извештај   Франција 71 – 64   Аргентина    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Хуан Артеага (ШПА), Маркос Бенито (БРА), Лујџи Ламоника (ИТА)
Четвртини: 19:12, 13:17, 23:24, 14:11
Пое: Паркер 17
Ско: Батум 7
Аси: Паркер 5
Пое: Џинобили 26
Ско: Скола 8
Аси: Приџони 8

31 јули
22:15
Извештај   Тунис 63 – 110   САД    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Воган Мејбери (АВС), Самир Абакил (МАР), Ољегс Латишевс (ЛЕТ)
Четвртини: 15:21, 18:25, 14:39, 16:25
Пое: Бен Ромдане 22
Ско: Бен Ромдане 11
Аси: Бен Ромдане 4
Пое: Лав, Ентони 16
Ско: Дурант 10
Аси: Пол 7

2 август
09:00
Извештај   Франција 82 – 74   Литванија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Христос Христодулу (ГРЧ), Илија Белошевиќ (СРБ), Хорхе Васкез (ПОР)
Четвртини: 25:21, 14:22, 20:9, 23:22
Пое: Паркер 27
Ско: Туријаф 10
Аси: Дијао 8
Пое: Клејза 17
Ско: Клејза 7
Аси: Јасикевичијус 5

2 август
14:30
Извештај   Аргентина 92 – 69   Тунис    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Гверино Керебуч (ИТА), Мајкл Ајлен (АВС), Борис Ришчик (УКР)
Четвртини: 14:28, 26:12, 31:16, 21:13
Пое: Џинобили 24
Ско: Скола 10
Аси: Кампацо 7
Пое: Mejri 19
Ско: Mejri 14
Аси: Laghnej 6

2 август
22:15
Извештај   САД 156 – 73   Нигерија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Хуан Артеага (ШПА), Роберт Лотермозер (ГЕР), Јелена Чернова (РУС)
Четвртини: 49:25, 29:20, 41:17, 37:11
Пое: Ентони 37
Ско: Дејвис, Лав 6
Аси: Вилијамс 11
Пое: Диогу 27
Ско: Диогу 7
Аси: Амину 4

4 август
09:00
Извештај   Тунис 69 – 73   Франција    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Гверино Керебуч (ИТА), Вилијам Кенеди (САД), Воган Мејбери (АВС)
Четвртини: 15:20, 12:15, 16:25, 26:13
Пое: Хидидан 20
Ско: Бен Ромдане 8
Аси: Laghnej, Mejri 3
Пое: Паркер 22
Ско: Батум 8
Аси: Дијао 5

4 август
14:30
Извештај   Литванија 94 – 99   САД    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Реџеп Анкарали (ТУР), Лујџи Ламоника (ИТА), Маркос Бенито (БРА)
Четвртини: 25:33, 26:22, 21:23, 22:21
Пое: Клејза 25
Ско: Поцјус 7
Аси: Јасикевичијус, Поцјус 6
Пое: Џејмс, Ентони 20
Ско: Лав 8
Аси: Пол 6

4 август
22:15
Извештај   Нигерија 79 – 93   Аргентина    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Кристијано Марањо (БРА), Мајкл Ајлен (АВС), Самир Абакил (МАР)
Четвртини: 19:37, 18:20, 20:19, 22:17
Пое: Диогу 16
Ско: Диогу 11
Аси: Амину 5
Пое: Скола 22
Ско: Носиони 6
Аси: Џинобили 8

6 август
11:15
Извештај   Тунис 63 – 76   Литванија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Хуан Артеага (ШПА), Саша Пукл (СЛО), Фелиша Гринтер (САД)
Четвртини: 18:7, 17:22, 19:21, 9:26
Пое: Рзиг 17
Ско: Mejri 12
Аси: Mejri 3
Пое: Сонгајла, Јасикевичијус 13
Ско: Клејза, Валанчјунас 6
Аси: Калнијетис 9

6 август
14:30
Извештај   Франција 79 – 73   Нигерија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Реџеп Анкарали (ТУР), Мајкл Ајлен (АВС), Раба Нуџаим (ЛИБ)
Четвртини: 23:10, 18:20, 15:24, 23:19
Пое: Батум 23
Ско: Батум, Дијао 6
Аси: Паркер 7
Пое: Oguchi 35
Ско: Диогу, Амину 7
Аси: 4 играча по 2

6 август
22:15
Извештај   Аргентина 97 – 126   САД    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Христос Христодулу (ГРЦ), Илија Белошевиќ (СРБ), Стефен Сајбел (КАН)
Четвртини: 32:34, 27:26, 17:42, 21:24
Пое: Џинобили 16
Ско: Џинобили 16
Аси: Кампацо 7
Пое: Дурант 28
Ско: Лав, Игодала 9
Аси: Пол 7
Репрезентација Ут Поб Изг К+ К- КР Б
  САД 5 5 0 589 398 +191 10
  Франција 5 4 1 376 378 -2 9
  Аргентина 5 3 2 448 424 +24 8
  Литванија 5 2 3 395 399 -4 7
  Нигерија 5 1 4 338 456 -118 6
  Тунис 5 0 5 320 411 -91 5

Група БУреди

29 јули
11:15
Извештај   Бразил 75 – 71   Австралија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Гверино Черебух (ИТА), Вилијам Кенеди (САД), Христос Христодулу (ГРЦ)
Четвртини: 19:20, 17:15, 20:14, 19:22
Пое: Барбоса 16
Ско: 3 играча по 7
Аси: Уертас 10
Пое: Милс 20
Ско: Андерсен 8
Аси: Милс, Нилсен 4

29 јули
16:45
Извештај   Шпанија 97 – 81   Кина    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: ЛуиЏи Ламоника (ИТА), фелиша Гринтер (САД), Фернандо Сампјетро (АРГ)
Четвртини: 19:17, 34:24, 16:19, 28:21
Пое: П. Гасол 21
Ско: П. Гасол 11
Аси: М. Гасол 5
Пое: Џанљан 30
Ско: Џанљан 12
Аси: Џангхуа 5

29 јули
20:00
Извештај   Русија 95 – 75   Обединето Кралство    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Пабло Естевез (АРГ), Хорхе Васкез (ПОР), Стефен Сајбел (КАН)
Четвртини: 24:19, 25:15, 22:24, 24:17
Пое: Кириленко 35
Ско: Швед 6
Аси: Швед 13
Пое: Денг 26
Ско: Фриланд 10
Аси: Денг, Рејнкинг 3

31 јули
09:00
Извештај   Кина 54 – 73   Русија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Саша Пукл (СЛО), Роберт Лотермозер (ГЕР), Вилијам Кенеди (САД)
Четвртини: 12:20, 13:20, 14:21, 15:12
Пое: Џанљан 16
Ско: Џанљан 7
Аси: Џангхуа 4
Пое: Кириленко 16
Ско: Хрјапа 12
Аси: Швед, Хрјапа 6

31 јули
11:15
Извештај   Австралија 70 – 82   Шпанија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Карл Јунгебранд (ГЕР), Борис Ришчик (УКР), Жозе Карион (ПОР)
Четвртини: 19:14, 13:23, 10:26, 28:19
Пое: Инглс 12
Ско: Андерсен 7
Аси: Делаведова 4
Пое: П. Гасол 20
Ско: Рејес 12
Аси: 3 играча по 3

31 јули
16:45
Извештај   Обединето Кралство 62 – 67   Бразил    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Реџеп Анкарали (ТУР), Илија Белошевић (СРБ), Фернандо Сампјетро (АРГ)
Четвртини: 11:4, 16:23, 16:21, 19:19
Пое: Менса-Бонсу, Рајнкинг 13
Ско: Менса-Бонсу 12
Аси: Денг 7
Пое: Сплитер 21
Ско: 3 играча по 6
Аси: Уертас 8

2 август
11:15
Извештај   Австралија 81 – 61   Кина    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Реџеп Анкарали (ТУР), Пабло Естевез (АРГ), Стефен Сајбел (КАН)
Четвртини: 21:22, 28:11, 12:19, 20:9
Пое: Мајлс 20
Ско: Вортингтон 8
Аси: Инглс 7
Пое: Шипенг 21
Ско: Џанљан, Ванг Џиџи 12
Аси: Шипенг 21

2 август
16:45
Извештај   Бразил 74 – 75   Русија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Жозе Карион (ПОР), ЛуиЏи Ламоника (ИТА), Раба Нуџаим (ЛИБ)
Четвртини: 20:15, 12:25, 21:19, 21:16
Пое: Барбоса 16
Ско: Нене 10
Аси: де Соуза 4
Пое: Кириленко 19
Ско: Моња, Мозгов 7
Аси: Швед 6

2 август
20:00
Извештај   Шпанија 79 – 78   Обединето Кралство    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Вилијам Кенеди (САД), Саша Пукл (СЛО), Ољегс Латишевс (ЛЕТ)
Четвртини: 24:15, 13:14, 24:19, 18:30
Пое: Калдерон 19
Ско: Сан Еметерио 10
Аси: Фернандез 7
Пое: Денг 26
Ско: Денг 9
Аси: Денг 7

4 август
11:15
Извештај   Русија 77 – 74   Шпанија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Христос Христодулу (ГРЦ), Хорхе Васкез (ПОР), Фернандо Сампјетро (АРГ)
Четвртини: 11:28, 21:12, 24:13, 21:21
Пое: Фридзон 24
Ско: Мозгов 9
Аси: Понкрашов 11
Пое: П. Гасол 20
Ско: М. Гасол 9
Аси: Родригес, Калдерон 3

4 август
16:45
Извештај   Кина 59 – 98   Бразил    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Карл Јунгебранд (ГЕР), Борис Ришчик (УКР), Ољегс Латишевс (ЛЕТ)
Четвртини: 11:25, 10:17, 17:28, 21:28
Пое: Фангју 13
Ско: Џанљан 6
Аси: Џангхуа 2
Пое: Де Соуза 14
Ско: Варежао 13
Аси: Тејлор 6

4 август
20:00
Извештај   Обединето Кралство 75 – 106   Австралија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Хуан Артеага (ШПА), Жозе Карион (ПОР), Роберт Лотермозер (ГЕР)
Четвртини: 25:18, 21:18, 14:30, 15:40
Пое: Фриланд 16
Ско: Фриланд 7
Аси: Арчибалд 4
Пое: Мајлс 39
Ско: Њули 8
Аси: Инглс, Њули 4

6 август
09:00
Извештај   Австралија 82 – 80   Русија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Карл Јунгербранд (ФИН), Лујџи Ламоника (ИТА), Самир Абакил (МАР)
Четвртини: 29:20, 17:25, 23:19, 13:16
Пое: Инглс 20
Ско: Делаведова 6
Аси: Делаведова 7
Пое: Каун 18
Ско: 3 играча по 6
Аси: Хрјапа 8

6 август
16:45
Извештај   Обединето Кралство 90 – 58   Кина    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Кристијано Мараео (БРА), Фернандо Сампјетро (АРГ), Воган Мејбери (АУС)
Четвртини: 27:15, 19:16, 26:17, 18:10
Пое: Ачара 16
Ско: Арчибалд 9
Аси: Лоренс 6
Пое: Џиџи 11
Ско: Џанљан 14
Аси: Веј 4

6 август
20:00
Извештај   Шпанија 82 – 88   Бразил    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Пабло Естевез (АРГ), Хорхе Васкез (ПОР), Роберт Лотермозер (ГЕР)
Четвртини: 26:17, 18:21, 22:19, 16:31
Пое: П. Гасол 25
Ско: П. Гасол 7
Аси: 3 играча по 4
Пое: Барбоса 23
Ско: Варежао 7
Аси: Уертас 6
Репрезентација Н Поб П К+ К- КР Б
  Русија 5 4 1 400 359 +41 9
  Бразил 5 4 1 402 349 +53 9
  Шпанија 5 3 2 414 394 +20 8
  Австралија 5 3 2 410 373 +37 8
  Обединето Кралство 5 1 4 380 405 -25 6
  Кина 5 0 5 313 439 -126 5

Елиминациона фазаУреди

Четвртфинале Полуфинале Финале
                   
8 август        
   САД  119
10 август
   Австралија  86  
   САД  109
8 август
     Аргентина   83  
   Бразил  77
12 август
   Аргентина  82  
   САД   107
8 август
     Шпанија   100
   Русија  83
10 август
   Литванија  74  
   Русија  59 Трето место
8 август
     Шпанија   67  
   Франција  59    Аргентина  77
   Шпанија  66      Русија   81
12 август


ЧетвртфиналеУреди

8 август
14:00
Извештај   Русија 83 – 74   Литванија    О2 арена, Лондон
Судии: Карл Јунгербранд (ФИН), Пабло Естевез (АРГ), Мајкл Ајлен (АВС)
Четвртини: 17:10, 15:17, 22:23, 29:24
Пое: Кириленко 19
Ско: Кириленко 13
Аси: Хрјапа 8
Пое: Каукенас 19
Ско: Валанчјунас 9
Аси: 4 играчи по 3

8 август
16:15
Извештај   Франција 59 – 66   Шпанија    О2 арена, Лондон
Судии: Кристијано Марањо (БРА), Вилијам Кенеди (САД), Христос Христодулу (ГРЦ)
Четвртини: 22:17, 15:17, 16:17, 6:15
Пое: Паркер, Дијао 15
Ско: Дијао 8
Аси: Дијао 4
Пое: М. Гасол 14
Ско: П. Гасол 11
Аси: П. Гасол, Фернандез 3

8 август
20:00
Извештај   Бразил 77 – 82   Аргентина    О2 арена, Лондон
Судии: Хуан Артеага (ШПА), Жозе Карион (ПОР), Реџеп Анкарали (ТУР)
Четвртини: 26:23, 14:23, 14:18, 23:18
Пое: Барбоса, Уертас 22
Ско: Иларио 12
Аси: Уертас 5
Пое: Скола 17
Ско: Џинобили 8
Аси: Приџони 8

8 август
22:15
Извештај   САД 119 – 86   Австралија    О2 арена, Лондон
Судии: Лујџи Ламоника (ИТА), Фернандо Сампјетро (АРГ), Самир Абакил (МАР)
Четвртини: 28:21, 28:21, 28:28, 35:16
Пое: Брајант 20
Ско: Џејмс 14
Аси: Џејмс 11
Пое: Мајлс 26
Ско: Инглс 8
Аси: Инглс 6

ПолуфиналеУреди

10 август
17:00
Извештај   Шпанија 67 – 59   Русија    О2 арена, Лондон
Судии: Лујџи Ламоника (ИТА), Илија Белошевиќ (СРБ), Маркос Бенито (БРА)
Четвртини: 9:12, 11:19, 26:15, 21:13
Пое: П. Гасол 16
Ско: П. Гасол 12
Аси: 3 играчи по 3
Пое: Каун 14
Ско: Кириленко 8
Аси: Швед 7

10 август
21:00
Извештај   Аргентина 83 – 109   САД    О2 арена, Лондон
Судии: Карл Јунгербранд (ФИН), Реџеп Анкарали (ТУР), Роберт Лотермозер (ГЕР)
Четвртини: 19:24, 21:23, 17:27, 26:35
Пое: Џинобили 18
Ско: Делфино 5
Аси: Приџони 6
Пое: Дурант 19
Ско: Лав 9
Аси: Џејмс, Пол 7

3 местоУреди

12 август
11:00
Извештај   Аргентина 77 – 81   Русија    О2 арена, Лондон
Судии: Хуан Артеага (ШПА), Жозе Карион (ПОР), Вилијам Кенеди (САД)
Четвртини: 20:19, 18:21, 19:21, 20:20
Пое: Џинобили 21
Ско: Носиони 7
Аси: Приџони 7
Пое: Швед 25
Ско: Кириленко 8
Аси: Швед 7

ФиналеУреди

12 август
15:00
Извештај   САД 107 – 100   Шпанија    О2 арена, Лондон
Судии: Кристијано Марањо (БРА), Христот Христодулу (ГРЦ), Мајкл Ајлен (АВС)
Четвртини: 35:27, 24:31, 24:24, 24:18
Пое: Дурант 30
Ско: Дурант, Лав 9
Аси: Џејмс 4
Пое: П. Гасол 24
Ско: Ибака 9
Аси: П. Гасол 7
 
2° место

 
Шпанија
 
Олимписки шампион


 
САД
14° титула
 
3° место

 
Русија

Конечна табелаУреди

Пласман Репрезентација
    САД
    Шпанија
    Русија
4.   Аргентина
5.   Бразил
6.   Франција
7.   Австралија
8.   Литванија
9.   Обединето Кралство
10.   Нигерија
11.   Тунис
12.   Кина