Кошарка на Летните олимписки игри 1976 (мажи)

Кошарката на Летните олимписки игри 1976 — деветиот официјален кошаркарски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Монтреал, Канада. На турнирот учествувале вкупно 12 репрезентации.

Олимписки кошаркарски турнир
Монтреал 1976
Податоци
GamesЛетни олимписки игри 1976
ДомакинКанада
ГрадМонтреал
Дата18 јули - 27 јули
Мажи
Екипи12
Медали
1 злато САД
2 сребро Југославија
3 бронза  СССР
Турнир
← Минхен 1972  Москва 1980 →

Првото место го освоил САД, второто СФРЈ и третото СССР.

УченициУреди


Група AУреди

Пласман во полуфинале
Екипа W L PF PA PD Pts
  СССР 5 0 548 374 +174 10
  Канада 4 1 446 416 +30 9
  Куба 3 2 448 402 +46 8
  Австралија 2 3 472 481 −9 7
  Мексико 1 4 461 511 −50 6
  Јапонија 0 5 364 555 −191 5
18 јули Канада   104 – 76   Јапонија    Арена Етјен Демарту, Монтреал
18 јули Куба   111 – 89   Австралија    Арена Етјен Демарту, Монтреал
18 јули Мексико   77 – 120   СССР    Арена Етјен Демарту, Монтреал
19 јули Канада   84 – 79   Куба    Арена Етјен Демарту, Монтреал
19 јули СССР   93 – 77   Австралија    Арена Етјен Демарту, Монтреал
19 јули Мексико   108 – 90   Јапонија    Арена Етјен Демарту, Монтреал
21 јули Мексико   117 – 120   Австралија OT  Арена Етјен Демарту, Монтреал
21 јули Јапонија   56 – 97   Куба    Арена Етјен Демарту, Монтреал
21 јули СССР   108 – 85   Канада    Арена Етјен Демарту, Монтреал
23 јули Јапонија   63 – 129   СССР    Арена Етјен Демарту, Монтреал
23 јули Мексико   75 – 89   Куба    Арена Етјен Демарту, Монтреал
23 јули Австралија   69 – 81   Канада    Арена Етјен Демарту, Монтреал
24 јули Куба   72 – 98   СССР    Арена Етјен Демарту, Монтреал
24 јули Мексико   84 – 92   Канада    Арена Етјен Демарту, Монтреал
24 јули Австралија   117 – 79   Јапонија    Арена Етјен Демарту, Монтреал

Група БУреди

Пласман во полуфинале
Екипа W L PF PA PD Pts
  САД 5 0 394 349 +45 10
  Југославија 4 1 364 343 +21 9
  Италија 3 2 349 344 +5 8
  Чехословачка 2 3 418 406 +12 7
  Порторико 1 4 321 363 −42 6
  Египет 0 1 64 105 −41 1
18 јули Југославија   84 – 63   Порторико    Арена Етјен Демарту, Монтреал
18 јули Италија   86 – 106   САД    Арена Етјен Демарту, Монтреал
18 јули Египет   64 – 103   Чехословачка    Арена Етјен Демарту, Монтреал
20 јули победа со службен резултат Италија   2 – 0   Египет    Арена Етјен Демарту, Монтреал
20 јули САД   95 – 94   Порторико    Арена Етјен Демарту, Монтреал
20 јули Југославија   99 – 81   Чехословачка    Арена Етјен Демарту, Монтреал
21 јули победа со службен резултат Порторико   2 – 0   Египет    Арена Етјен Демарту, Монтреал
21 јули Чехословачка   69 – 79   Италија    Арена Етјен Демарту, Монтреал
21 јули Југославија   93 – 112   САД    Арена Етјен Демарту, Монтреал
22 јули Чехословачка   89 – 83   Порторико    Арена Етјен Демарту, Монтреал
22 јули Југославија   88 – 87   Италија    Арена Етјен Демарту, Монтреал
22 јули победа со службен резултат САД   2 – 0   Египет    Арена Етјен Демарту, Монтреал
24 јули САД   81 – 76   Чехословачка    Арена Етјен Демарту, Монтреал
24 јули победа со службен резултат Југославија   2 – 0   Египет    Арена Етјен Демарту, Монтреал
24Јули Италија   95 – 81   Порторико    Арена Етјен Демарту, Монтреал

ЕлиминацииУреди

  Полуфинале (26 јули)     Gold medal (Јули 27)
                 
  A1    СССР 84  
  B2    Југославија 89    
      B2    Југославија 74
      B1    САД 95
  B1    САД 95    
  A2    Канада 77   Bronze medal (Јули 27)
 
A1    СССР 100
  A2    Канада 72

ПласманУреди

5-8 место

  Полуфинале (25 јули)     Натпревар за 5 место (27 јули)
                 
  A3    Куба 76  
  B4    Чехословачка 91    
      B4    Чехословачка 75
      B3    Италија 98
  B3    Италија 79    
  A4    Австралија 72   Натпревар за 7 место (27 јули)
 
A3    Куба 92
  A4    Австралија 81

9–12

  Полуфинале (25 јули)     Натрепвар за 9 место (27 јули)
                 
  A5    Мексико 2  
  B6    Египет 0[d]    
      A5    Мексико 84
      B5    Порторико 89
  B5    Порторико 111    
  A6    Јапонија 91   Натпревар за 11 место (27 јули)
 
B6    Египет 0[d]
  A6    Јапонија 2

d Победа со службен резултат.

Group BУреди

Пласман во полуфинале
Team W L PF PA PD Pts
  САД 5 0 394 349 +45 10
  Југославија 4 1 364 343 +21 9
  Италија 3 2 349 344 +5 8
  Чехословачка 2 3 418 406 +12 7
  Порторико 1 4 321 363 −42 6
  Египет 0 1 64 105 −41 1
18 јули Југославија   84 – 63   Порторико    Арена Етјен Демарту, Монтреал
18 јули Италија   86 – 106   САД    Арена Етјен Демарту, Монтреал
18 јули Египет   64 – 103   Чехословачка    Арена Етјен Демарту, Монтреал
20 јули победа со службен резултат Италија   2 – 0   Египет    Арена Етјен Демарту, Монтреал
20 јули САД   95 – 94   Порторико    Арена Етјен Демарту, Монтреал
20 јули Југославија   99 – 81   Чехословачка    Арена Етјен Демарту, Монтреал
21 јули победа со службен резултат Порторико   2 – 0   Египет    Арена Етјен Демарту, Монтреал
21 јули Чехословачка   69 – 79   Италија    Арена Етјен Демарту, Монтреал
21 јули Југославија   93 – 112   САД    Арена Етјен Демарту, Монтреал
22 јули Чехословачка   89 – 83   Порторико    Арена Етјен Демарту, Монтреал
22 јули Југославија   88 – 87   Италија    Арена Етјен Демарту, Монтреал
22 јули победа со службен резултат САД   2 – 0   Египет    Арена Етјен Демарту, Монтреал
24 јули САД   81 – 76   Чехословачка    Арена Етјен Демарту, Монтреал
24 јули победа со службен резултат Југославија   2 – 0   Египет    Арена Етјен Демарту, Монтреал
24 јули Италија   95 – 81   Порторико    Арена Етјен Демарту, Монтреал

Финална фазаУреди

  Полуфинале (26 јули)     Финале (27 јули)
                 
  A1    СССР 84  
  B2    Југославија 89    
      B2    Југославија 74
      B1    САД 95
  B1    САД 95    
  A2    Канада 77   Натпревар за трето место (27 јули)
 
A1    СССР 100
  A2    Канада 72

5-8Уреди

  Полуфинале (25 јули)     Натпревар за 5 место (27 јули)
                 
  A3    Куба 76  
  B4    Чехословачка 91    
      B4    Чехословачка 75
      B3    Италија 98
  B3    Италија 79    
  A4    Австралија 72   Натпревар за 7 место (27 јули)
 
A3    Куба 92
  A4    Австралија 81

9-12

  Полуфинале (25 јули)     Натпревар за 9 место (27 јули)
                 
  A5    Мексико 2  
  B6    Египет 0[d]    
      A5    Мексико 84
      B5    Порторико 89
  B5    Порторико 111    
  A6    Јапонија 91   Натпревар за 11 место (27 јули)
 
B6    Египет 0[d]
  A6    Јапонија 2

МедалиУреди

 
2° место

  Југославија
 
Олимписки шампион

  САД
8° титула
 
3° место

  СССР

Конечна табелаУреди

Поз. Репрезентација
    САД
    Југославија
    СССР
4   Канада
5   Италија
6   Чехословачка
7   Куба
8   Австралија
9   Порторико
10   Мексико
11   Јапонија
-   Египет