Мексико (град)

главен град на Мексико

Мексико (поточно: Град Мексико; шпански: Ciudad de México) — најголем и главен град во Мексико а воедно е и истоимен федерален округ. Градот има 8.657.045, додека вкупната градска алгомерација има 22.095.047 жители.

Грб на Мексико Сити од 1523.

Подрачјето на оваа метропола, се смета за најбро растење на земјите. Така силниот пораст штети од една страна големо доселување во Мексико, а од друга високиот прираст на населението. Во градот е и центарот на архиепископијата. Овде е политичкото и културното средиште.

Географска положба уреди

Мексико Сити е сместен на јужниот завршеток 60 км долг и 100 км широк. Мексиканската Долина која се наоѓа на просечно 2.307 м надморска височина и со трите страни е опкружена со брдови, помеѓу другото се вулкани, како и Трансмексикански вулкански појас (Сиера Невада). Заради ваквата положба има опасност од смог, многу голема. Федералниот дистикт има површина од 1.479км². Во метрополското подрачје на Градот Мексико, покрај престолнината, спаѓаат уште и 34 други градови од околината.

Клима уреди

Заблагодарувајќи му се на својата доста висока положба, градот се наоѓа во подрачјето на умерена клима. Околу попладне е многу жешко само лето, во времето помеѓу јуни и јули. Од октомври до мај е сушно а од јули до септември е врнежливо кога дождот врне кратко и силно.

 
Плоштад Идалго