Сент Луис

град во Мисури, САД

Сент Луис (англиски: St. Louis) е град во американската држава Мисури. Се наоѓа во источен Мисури на врвот на реката Мисисипи. Со 353 837 жители, градот е најголемиот по број на жители во државата, после Канзас Сити, и 52-ти во САД. Градот се вика Сент Луис во чест на кралот Луј IX од Франција. Во XX век, градот беше чтрвти град по број на жители во земјата. Во овие години, на Сент Луис ѝ биле доделени Летни олимписки игри - 1904. Во 21 век, градот смена од центар за мануфактура до центар за медицина и биотехнологија.

Сент Луис, Мисури