Кошарка на Летните олимписки игри 1968 (мажи)

Кошарката на Летните олимписки игри 1968 — шестиот официјален кошаркарски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Мексико Сити, Мексико. На турнирот учествувале вкупно 16 репрезентации.

Олимписки кошаркарски турнир
Мексико Сити 1968
Податоци
GamesЛетни олимписки игри 1968
ДомакинМексико
ГрадМексико Сити
Дата13-25 октомври
Мажи
Екипи16
Медали
1 злато САД
2 сребро Југославија
3 бронза  СССР
Турнир
← Рим 1964  Минхен 1972 →

Првото место го освоил САД, второто СФРЈ и третото СССР.


УчеснициУреди

РезултатиУреди

Прелиминарна фазаУреди

Група AУреди

Дата Репрезентација Резултат Репрезентација
13 октомври   САД 81-46   Шпанија
  Италија 91-66   Филипини
  Порторико 69-26   Сенегал
  Југославија 96-85   Панама
14 октомври   САД 93-36   Сенегал
  Шпанија 108-79   Филипини
  Југославија 93-72   Порторико
  Италија 94-87   Панама
15 октомври   Југославија 84-65   Сенегал
  Шпанија 88-82   Панама
  САД 96-75   Филипини
  Италија 68-65   Порторико
16 октомври   Панама 95-92   Филипини
  Шпанија 86-62   Порторико
  Италија 81-55   Сенегал
  САД 73-58   Југославија
18 октомври   САД 95-60   Панама
  Шпанија 64-54   Сенегал
  Порторико 89-65   Филипини
  Југославија 80-69   Италија
19 октомври   Филипини 80-68   Сенегал
  Порторико 80-69   Панама
  Југославија 92-79   Шпанија
  САД 100-61   Италија
20 октомври   Панама 94-79   Сенегал
  Италија 98-86   Шпанија
  Југославија 89-68   Филипини
  САД 61-56   Порторико
Група А
# Репрезентација Пласман Кошеви Бодови
Натпревар Победи Порази. К+ К- Разлика
1   САД 7 7 0 599 392 207 14
2   Југославија 7 6 1 592 511 81 13
3   Италија 7 5 2 562 539 23 12
4   Шпанија 7 4 3 557 548 9 11
5   Порторико 7 3 4 493 468 25 10
6   Панама 7 2 5 572 624 -52 9
7   Филипини 7 1 6 525 636 -111 8
8   Сенегал 7 0 7 383 565 -182 7

Група БУреди

Дата Репрезентација Резултат Репрезентација
13 октомври   Бразил 98-52   Мароко
  СССР 91-50   Полска
  Мексико 75-62   Јужна Кореја
  Бугарија 70-61   Куба
14 октомври   СССР 123-51   Мароко
  Полска 77-67   Јужна Кореја
  Бразил 75-59   Бугарија
  Мексико 76-75   Куба
15 октомври   Бугарија 77-59   Мароко
  Полска 78-75   Куба
  СССР 89-58   Јужна Кореја
  Бразил 60-53   Мексико
16 октомври   СССР 81-56   Бугарија
  Мексико 86-38   Мароко
  Бразил 88-51   Полска
  Куба 80-71   Јужна Кореја
18 октомври   Полска 85-48   Мароко
  СССР 100-66   Куба
  Бразил 91-59   Јужна Кореја
  Мексико 73-63   Бугарија
19 октомври   Јужна Кореја 76-54   Мароко
  Полска 69-67   Бугарија
  Бразил 84-68   Куба
  СССР 82-62   Мексико
20 октомври   Куба 89-53   Мароко
  Бугарија 64-60   Јужна Кореја
  Мексико 68-63   Полска
  СССР 76-65   Бразил
Група Б
# Репрезентација Пласман Кошеви Бодови
Натпревар Победи Порази. К+ К- Разлика
1   СССР 7 7 0 642 408 234 14
2   Бразил 7 6 1 561 418 143 13
3   Мексико 7 5 2 493 443 50 12
4   Полска 7 4 3 473 504 -31 11
5   Бугарија 7 3 4 456 478 -22 10
6   Куба 7 2 5 514 532 -18 9
7   Јужна Кореја 7 1 6 453 530 -77 8
8   Мароко 7 0 7 355 634 -279 7

13-16 местоУреди

Дата Репрезентација Резултат Репрезентација
22 октомври   Јужна Кореја 76-59   Сенегал
  Филипини 86-57   Мароко

9-12 местоУреди

Дата Репрезентација Резултат Репрезентација
22 октомври   Бугарија 83-79   Панама
  Порторико 71-65   Куба

5-8 местоУреди

Дата Репрезентација Резултат Репрезентација
22 октомври   Полска 66-52   Италија
  Мексико 73-72   Шпанија

15-16 местоУреди

Дата Репрезентација Резултат Репрезентација
23 октомври   Сенегал 42-38   Мароко

13-14 местоУреди

Дата Репрезентација Резултат Репрезентација
23 октомври   Филипини 66-63   Јужна Кореја

11-12 местоУреди

Дата Репрезентација Резултат Репрезентација
23 октомври   Куба 91-88   Панама

9-10 местоУреди

Дата Репрезентација Резултат Репрезентација
23 октомври   Порторико 67-57   Бугарија

7-8 местоУреди

Дата Репрезентација Резултат Репрезентација
25 октомври   Шпанија 88-72   Италија

5-6 местоУреди

Дата Репрезентација Резултат Репрезентација
25 октомври   Мексико 75-65   Полска

ПолуфиналеУреди

Дата Репрезентација Резултат Репрезентација
22 октомври   Југославија 63-62   СССР
  САД 75-63   Бразил

Трето местоУреди

Дата Репрезентација Резултат Репрезентација
25 октомври   СССР 70-53   Бразил

ФиналеУреди

Дата Репрезентација Резултат Репрезентација
25 октомври   САД 65-50   Југославија

МедалиУреди

 
2° место

  Југославија
 
Олимписки шампион

  САД
7° титула
 
3° место

  СССР

Конечен пласманУреди

Пласман Репрезентација Pld Победи Порази
    САД 9 9 0
    SFR Yugoslavia 9 7 2
    СССР 9 8 1
4   Бразил 9 6 3
5   Мексико 9 7 2
6   Полска 9 5 4
7   Шпанија 9 4 5
8   Италија 9 5 4
9   Порторико 9 5 4
10   Бугарија 9 4 5
11   Куба 9 3 6
12   Панама 9 2 7
13   Филипини 9 3 6
14   Јужна Кореја 9 2 7
15   Сенегал 9 1 8
16   Мароко 9 0 9