Кошарка на Летните олимписки игри 1960 (мажи)

Кошарката на Летните олимписки игри 1960 — петтиот официјален кошаркарски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Рим, Италија. На турнирот учествувале вкупно 16 репрезентации.

5. Олимписки турнир во кошарка
Рим 1960
Податоци
ДомаќинИталија
ГрадРим
Дата26 август - 10 септември
Мажи
Екипи16
Медали
1 злато САД
2 сребро СССР
3 бронза  Бразил
Турнир
← Мелбурн 1956  Токио 1964 →

Првото место го освоил САД, второто СССР и третото Бразил.

УчеснициУреди

РезултатиУреди

Прелиминарна фазаУреди

Група AУреди

Репрезентација Бодови Натпревар Поб Изг К+ К-
  САД 6 3 3 0 320 183
  Италија 5 3 2 1 226 247
  Унгарија 4 3 1 2 223 245
  Јапонија 3 3 0 3 224 318
26 август
Унгарија 93–66 Јапонија
САД 88–54 Италија
27 август
САД 125–66 Јапонија
Италија 72–67 Унгарија
29 август
САД 107–66 Унгарија
Јапонија 92–100 Италија

Група БУреди

Репрезентација Бодови Натпревар Поб Изг К+ К-
  Чехословачка 5 3 2 1 201 192
  Југославија 5 3 2 1 193 199
  Франција 4 3 1 2 187 190
  Бугарија 4 3 1 2 209 209
26 август
Бугарија 62–67 Југославија
Франција 53–56 Чехословачка
27 август
Франција 61–62 Југославија
Чехословачка 69–75 Бугарија
29 август
Југославија 64–76 Чехословачка
Франција 73–72 Бугарија

Група ЦУреди

Репрезентација Бодови Натпревар Поб Изг К+ К-
  Бразил 6 3 3 0 213 198
  СССР 5 3 2 1 220 170
  Мексико 4 3 1 2 189 210
  Порторико 3 3 0 3 199 243
26 август
СССР 66–49 Мексико
Порторико 72–75 Бразил
27 август
Мексико 68–64 Порторико
СССР 54–58 Бразил
29 август
Бразил 80–72 Мексико
СССР 100–63 Порторико

Група ДУреди

Репрезентација Бодови Натпревар Поб Изг К+ К-
  Уругвај 5 3 2 1 228 225
  Полска 5 3 2 1 233 207
  Филипини 4 3 1 2 228 248
  Шпанија 4 3 1 2 222 231
26 август
Филипини 68–86 Полска
Уругвај 72–77 Шпанија
27 август
Шпанија 82–84 Филипини
Уругвај 76–72 Полска
29 август
Уругвај 80–76 Филипини
Полска 75–63 Шпанија

9-16Уреди

Група 3Уреди

Репрезентација Бодови Натпревар Поб Изг К+ К-
  Унгарија 6 3 3 0 167 150
  Филипини 5 3 2 1 154 161
  Порторико 4 3 1 2 162 166
  Бугарија 0 3 0 3 0 6
1 септември
Унгарија 2–0¹ Бугарија
Филипини 82–80 Порторико
2 септември
Унгарија 84–80 Порторико
Бугарија 0–2¹ Филипини
3 септември
Порторико 2–0¹ Бугарија
Унгарија 81–70 Филипини

Група 4Уреди

Репрезентација Бодови Натпревар Поб Изг К+ К-
  Франција 6 3 3 0 270 173
  Мексико 5 3 2 1 219 214
  Шпанија 4 3 1 2 180 122
  Јапонија 3 3 0 3 184 243
1 септември
Шпанија 66–80 Мексико
Франција 101–63 Јапонија
2 септември
Јапонија 55–76 Мексико
Франција 78–40 Шпанија
3 септември
Шпанија 66–64 Јапонија
Франција 91–62 Мексико

13-16Уреди

Репрезентација Бодови Натпревар Поб Изг К+ К
13.   Порторико 6 3 3 0 170 138
14.   Шпанија 5 3 2 1 133 139
15.   Јапонија 4 3 1 2 139 159
16.   Бугарија 3 3 0 3 0 6
7 септември
Порторико 75–65 Шпанија
Јапонија 2–0 Бугарија
9 септември
Порторико 93–73 Јапонија
Шпанија 2–0 Бугарија

9-12Уреди

Репрезентација Бодови Натпревар Поб Изг К+ К
9.   Унгарија 5 3 2 1 212 209
10.   Франција 5 3 2 1 283 211
11.   Филипини 4 3 1 2 210 267
12.   Мексико 4 3 1 2 195 213
8 септември
Унгарија 57–69 Мексико
Франција 122–75 Филипини
10 септември
Филипини 65–64 Мексико
Унгарија 74–70 Франција

ПолуфиналеУреди

Група 1Уреди

Репрезентација Бодови Натпревар Поб Изг К+ К
  Бразил 6 3 3 0 240 221
  Италија 5 3 2 1 226 216
  Чехословачка 4 3 1 2 236 237
  Полска 3 3 0 3 222 250
1 септември
Бразил 78–75 Италија
Чехословачка 88–75 Полска
2 септември
Полска 68–77 Бразил
Чехословачка 70–77 Италија
3 септември
Италија 74–68 Полска
Чехословачка 78–85 Бразил

Група 2Уреди

Репрезентација Бодови Натпревар Поб Изг К+ К
  САД 6 3 3 0 293 149
  СССР 5 3 2 1 234 195
  Југославија 4 3 1 2 197 275
  Уругвај 3 3 0 3 186 291
1 септември
Југославија 42–104 САД
Уругвај 53–89 СССР
2 септември
СССР 88–61 Југославија
Уругвај 50–108 САД
3 септември
Уругвај 83–94 Југославија
САД 81–57 СССР

5-8Уреди

Репрезентација Бодови Натпревар Поб Изг К+ К
5.   Чехословачка 5 3 2 1 284 240
6.   Југославија 5 3 2 1 282 262
7.   Полска 4 3 1 2 220 245
8.   Уругвај 4 3 1 2 217 256
7 септември
Чехословачка 98–72 Уругвај
Југославија 95–81 Полска
9 септември
Полска 64–62 Уругвај
Чехословачка 98–93 Југославија

ФиналеУреди

Репрезентација Бодови Натпревар Поб Изг К+ К
1.   САД 6 3 3 0 283 201
2.   СССР 5 3 2 1 199 213
3.   Бразил 4 3 1 2 203 229
4.   Италија 3 3 0 3 226 268
8 септември
Бразил 62–64 СССР
САД 112–81 Италија
10 септември
Италија 70–78 СССР
Бразил 63–90 САД

МедалиУреди

 
2° место

  СССР
 
Олимписки шампион

  САД
5° титула
 
3° место

  Бразил

Конечен пласманУреди

Позиција Репрезентација
1   САД
2   СССР
3   Бразил
4   Италија
5   Чехословачка
6   Југославија
7   Полска
8   Уругвај
9   Унгарија
10   Франција
11   Филипини
12   Мексико
13   Порторико
14   Шпанија
15   Јапонија
16   Бугарија

НаводиУреди