Машка кошаркарска репрезентација на Романија

Машката кошаркарска репрезентација на Романија е репрезентацијата кој ја претставува државата на меѓународните турнири. Романија е член на ФИБА Европа. До 2011 година, Романија немала учество на светските првенства, имала едно учество на Олимпијадите (1952) и седумнаесет учества на Евробаскетите. Најдобар пласман бил петто место.

Романија România

Романија

Ранг листа на ФИБА:
Член на ФИБА од: 1932
ФИБА зона ФИБА Европа
Национална федерација: Кошаркарска федерација на Романија
Тренер: САД Џони Нојман
Олимписки игри
Учества 1
Медали нема
Светско првенство
Учества нема
Медали нема
Евробаскет
Учества 17
Медали нема


Поврзано уреди

Надворешни врски уреди