Машка кошаркарска репрезентација на Швајцарија

Машката кошаркарска репрезентација на Швајцарија е репрезентацијата кој ја претставува државата на меѓународните турнири. Швајцарија е член на ФИБА Европа, нема учества на светските турнири, има две учества на олимписките турнири и има пет учества на Евробаскетот.

Швајцарија

Швајцарија

Ранг листа на ФИБА: T-75та
Член на ФИБА од: 1932
ФИБА зона ФИБА Европа
Национална федерација: Швајцарска кошаркарска федерација
Тренер: Себастијан Родуи
Олимписки игри
Учества 2 (1936, 1948)
Медали нема
Светско првенство
Учества нема
Медали нема
Евробаскет
Учества 5 (1935, 1946, 1951, 1953, 1955)
Медали нема


Состав уреди

# играч позиција роден
Владимир Бускалија бек 1980
Роман Имгрут бек 1982
Максим Жакиер бек 1980
Седрик Мафута бек/ напад 1984
Варбер Натил бек 1982
Никола Порше бек/напад 1979
Давид Рамсеир центар 1987
Жан Сен-Росе центар 1984
Кгомоцо Сефолоша напад 1983
Табо Сефолоша бек/напад 1984
Дерек Стокалпер бек/напад 1984
Оливер Вогт напад/центар 1980
Валентин Вегман бек 1979
Томас Студер напад 1984

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди