Машка кошаркарска репрезентација на Бугарија

Машка кошаркарска репрезентација на Бугарија е кошаркарска екипа која ја претставува Бугарија во кошарка.[1]

Бугарија

Бугарија

Ранг листа на ФИБА: 40 1
ФИБА зона ФИБА Европа
Тренер: Бугарија Константин Папазов
Прекар: Лавовите
Олимписки игри
Учества 4 (1952, 1956, 1960, 1968)
Медали 0
Светско првенство
Учества 1 (1959)
Медали Нема
FIBA EuroBasket
Учества 24 (1935, 1947, 1951, 1953, 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1969, 1971, 1973, 1975, 1977, 1979, 1985, 1989, 1991, 1993, 2005, 2009, 2011)
Медали Сребро: 1957

Бронза: 1961

Дресови
Светли jersey
Team colours
Светли
Темни jersey
Team colours
Темни


Наводи уреди

  1. http://www.fiba.com/pages/eng/fc/FIBA/fibaStru/nfLeag/nfProf.asp?nationalFederationNumber=253 Архивирано на 24 септември 2015 г. FIBA.com – National Federations & Leagues