Борис Апостолов — македонски поет и раскажувач. Роден е на 8 август 1944 во Скопје. Завршил средно образование. Член на ДПМ од 1995 година. На 76-годишна возраст (на 17 декември 2020 г.), починал како последица на инфенцијата со коронавирус.

Книжевно творештво

уреди
 • Жедна земја (поезија, 1989)
 • Бела сенка (поезија, 1991)
 • Пишувана празнина (поезија, 1993)
 • Необични прашања (раскази за деца, 1994)
 • Здив на душата (роман за младинци, 1996)
 • Реинкарнирана тишина (поезија, 1999)
 • Сите мои занаети
 • Стариот бисер и Заk од Андромеда (прозни дела за деца, 2000)
 • Раздробување на зборот (поезија, 2000)
 • Бело врапче (поезија за деца, 2003)
 • Стап со три краја (хумористичко-сатирички раскази и афоризми, 2004)
 • Сказни разни (раскази за деца,2008)
 • Патување на душата (раскази ѕа возрасни, 2008)[1]
 • АЗ БУКИ ВЕДИ (2009)
 • Каде е возачот (2010)
 • Пат за манила (2010)
 • ОЧИ (2015)
 • Пироман (2017)
 • Гледач на сонови (2017)
 • Канал (2017)
 • Риболов со блинкер (2018)
 • Знаци на буквите (2018)
 • Лудо време (2019)
 • Сите мои спортови 2019)
 • Торбиче полно сеќавања (2019)
 • Мост (2019)
 • Во неговото творештво има компонирано три ново компонирани народни песни: Разделба, Една ѕвезда - ги изведува Трајче Веселинов и Горо ле.- детска народна песна.


Наводи

уреди
 1. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија,2004, стр. 27. - 28.