Алија Изетбеговиќ

Алија Изетбеговиќ (Босански Шамац[1], 8 август 1925 - Сараево, 19 октомври 2003), поранешен претседател на Босна и Херцеговина.

Алија Изетбеговиќ

На првите повеќепартиски избори во БиХ Изетбеговиќ е избран за член на претседателството на СР БиХ, а на 19 декември 1990 за претседател на Претседателството на СР БиХ. Тој е еден од потписниците на Дејтонскиот мировен договор со кој е завршена војната во БиХ заедно со претседателите на Хрватска и на Србија, Слободан Милошевиќ и Фрањо Туѓман.

Наводи

уреди
  1. „Izetbegović: Moja porodica je posjedovala Adu Ciganliju, a dedo je tokom Prvog svjetskog rata spasio niz Srba“.