Илхами Емин (Радовиш, 8 август 1931) е поет и преведувач припадник на турската етничка заедница во Македонија[1].

Илхами Емин
Илхами Емин.jpg
Роден 8 август 1931
Радовиш, Македонија

БиографијаУреди

Емин е роден во Радовиш. Завршил Педагошка академија во Скопје. Работел во Републичкиот комитет за култура. Член на Македонскиот ПЕН центар. Член на ДПМ од 1956 година.

Како преведувач од турски на македонски јазик Емин ја афирмира источната поезија и филозофија. Тој ги има преведено на македонски јазик песните на тројцата најзначајни класични турски поети–суфии: Ахмед Јесени, Јунус Емре и Џелалудин Руми–Мевљана.[2]

БиблиографијаУреди

Автор е на стихозбирките:

 • Трагање (1954)
 • Животот пее и плаче (1955)
 • Деноноќија (1957)
 • Сарај без мачка (1964)
 • Четириесет пријатели (1965)
 • Отаде каменот (1965)
 • Солнечни песни (1972)
 • Трендафил - цвет (1972)
 • Трендафил - дом (1974)
 • Азбуката низ песни (1974)
 • Јурукче (1984)
 • Розариум (1985)
 • Ѓулдесте (1991),
 • Ѓулдин (1993) [3]

НаводиУреди

 1. „İlhami Emin“ (PDF) (турски). turizam.gov.tr. конс. 2010-12-19. 
 2. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, Скопје, 2004, стр. 89.
 3. Излезе „Ѓулкарпа“ од Илхами Емин на турски и на македонски

Надворешни врскиУреди