Тур де Франс 2018 - етапа 12 до етапа 21

список на статии на Викимедија

Тур де Франс 2018 е 105. издание на трката, една од големите трки во велосипедизмот. Тур започнал во Ноармутје ан л’Ил со рамна етапа на 7 јули, а етапата 12 ќе се одржи на 19 јули со планинска етапа од Бур Сен Морис. Трката завршува на Шанзелизе во Париз на 29 јули.

Рута на Тур де Франс 2018

Пласмани

уреди
Легенда
      Го означува предводникот во генералниот пласман       Го означува предводникот во бодовниот пласман
      Го означува предводникот во планинскиот пласман       Го означува предводникот во пласманот за млад возач
      Го означува предводникот во екипниот пласман   Го означува предводникот на наградата за најборбен возач

Етапа 12

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Герајнт Томас  Инеос Гренадиерс5ч 18' 37
2.   Том Димулен Тим ДСМ+ 2
3.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 3
4.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 4
5.   Микел Ланда Мовистар+ 7
6.   Примож Роглич Џамбо-Висма+ 13
7.   Винченцо Нибали Бахреин Викториус+ 13
8.   Јакоб Фуглсанг Астана Казахстан Тим+ 42
9.   Наиро Кинтана Мовистар+ 47
10.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 53
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Герајнт Томас  Инеос Гренадиерс49ч 24' 43
2.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 1' 39
3.   Том Димулен Тим ДСМ+ 1' 50
4.   Винченцо Нибали Бахреин Викториус+ 2' 37
5.   Примож Роглич Џамбо-Висма+ 2' 46
6.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 3' 07
7.   Микел Ланда Мовистар+ 3' 13
8.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 3' 43
9.   Наиро Кинтана Мовистар+ 4' 13
10.   Даниел Мартин ОАЕ Емирати+ 5' 11
Извор: ProCyclingStats


Етапа 13

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Петер Саган Бора-Хансгрое3ч 45' 55
2.   Александер Кристоф ОАЕ Емирати+ 0
3.   Арно Демар Групама-ФДЖ+ 0
4.   Џон Дегенколб Трек-Сегафредо+ 0
5.   Грег ван Авермат ССС Team+ 0
6.   Ив Ламперт Судал Квик-Степ+ 0
7.   Магнус Корт Астана Казахстан Тим+ 0
8.   Андреја Пасквалон Интермарше-Сиркус-Ванти+ 0
9.   Сони Колбрели Бахреин Викториус+ 0
10.   Тејлор Фини ЕФ Едукејшн-ИзиПост+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Герајнт Томас  Инеос Гренадиерс53ч 10' 38
2.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 1' 39
3.   Том Димулен Тим ДСМ+ 1' 50
4.   Примож Роглич Џамбо-Висма+ 2' 46
5.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 3' 07
6.   Микел Ланда Мовистар+ 3' 13
7.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 3' 43
8.   Наиро Кинтана Мовистар+ 4' 13
9.   Даниел Мартин ОАЕ Емирати+ 5' 11
10.   Јакоб Фуглсанг Астана Казахстан Тим+ 5' 45
Извор: ProCyclingStats


Етапа 14

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Омар Фраиле Астана Казахстан Тим4ч 41' 57
2.   Жилијан Алафилип Судал Квик-Степ+ 6
3.   Јаспер Стејвен Трек-Сегафредо+ 6
4.   Петер Саган  Бора-Хансгрое+ 12
5.   Дамијано Карузо ССС Team+ 17
6.   Зимон Гешке Тим ДСМ+ 19
7.   Никола Еде Кофидис+ 19
8.   Лилијан Калмежан Директ Енержи+ 23
9.   Дарил Импи Тим Џејко АИУла+ 30
10.   Томас де Гент Лото-Судал+ 37
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Герајнт Томас  Инеос Гренадиерс58ч 10' 44
2.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 1' 39
3.   Том Димулен Тим ДСМ+ 1' 50
4.   Примож Роглич Џамбо-Висма+ 2' 38
5.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 3' 21
6.   Микел Ланда Мовистар+ 3' 42
7.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 3' 57
8.   Наиро Кинтана Мовистар+ 4' 23
9.   Јакоб Фуглсанг Астана Казахстан Тим+ 6' 14
10.   Даниел Мартин ОАЕ Емирати+ 6' 54
Извор: ProCyclingStats


Етапа 15

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Магнус Корт Астана Казахстан Тим4ч 25' 52
2.   Јон Исагире Бахреин Викториус+ 0
3.   Бауке Молема Трек-Сегафредо+ 2
4.   Михаел Валгрен Астана Казахстан Тим+ 29
5.   Томс Скујињш Трек-Сегафредо+ 34
6.   Доменико Поцовиво Бахреин Викториус+ 34
7.   Лилијан Калмежан Директ Енержи+ 34
8.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 37
9.   Никијас Арнт Тим ДСМ+ 2' 31
10.   Жилиен Бернар Трек-Сегафредо+ 2' 31
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Герајнт Томас  Инеос Гренадиерс62ч 49' 47
2.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 1' 39
3.   Том Димулен Тим ДСМ+ 1' 50
4.   Примож Роглич Џамбо-Висма+ 2' 38
5.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 3' 21
6.   Микел Ланда Мовистар+ 3' 42
7.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 3' 57
8.   Наиро Кинтана Мовистар+ 4' 23
9.   Јакоб Фуглсанг Астана Казахстан Тим+ 6' 14
10.   Даниел Мартин ОАЕ Емирати+ 6' 54
Извор: ProCyclingStats


Етапа 16

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Жилијан Алафилип  Судал Квик-Степ5ч 13' 22
2.   Горка Исагире Бахреин Викториус+ 15
3.   Адам Јејтс Тим Џејко АИУла+ 15
4.   Бауке Молема Трек-Сегафредо+ 15
5.   Доменико Поцовиво Бахреин Викториус+ 18
6.   Роберт Гесинк Џамбо-Висма+ 37
7.   Михаел Валгрен Астана Казахстан Тим+ 56
8.   Грегор Милбергер Бора-Хансгрое+ 56
9.   Марк Солер Мовистар+ 1' 10
10.   Пјер Латур АГ2Р Ситроен Тим+ 1' 18
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Герајнт Томас  Инеос Гренадиерс68ч 12' 01
2.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 1' 39
3.   Том Димулен Тим ДСМ+ 1' 50
4.   Примож Роглич Џамбо-Висма+ 2' 38
5.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 3' 21
6.   Микел Ланда Мовистар+ 3' 42
7.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 3' 57
8.   Наиро Кинтана Мовистар+ 4' 23
9.   Јакоб Фуглсанг Астана Казахстан Тим+ 6' 14
10.   Даниел Мартин ОАЕ Емирати+ 6' 54
Извор: ProCyclingStats


Етапа 17

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Наиро Кинтана Мовистар2ч 21' 27
2.   Даниел Мартин ОАЕ Емирати+ 28
3.   Герајнт Томас  Инеос Гренадиерс+ 47
4.   Примож Роглич Џамбо-Висма+ 52
5.   Том Димулен Тим ДСМ+ 52
6.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 1' 05
7.   Еган Бернал Инеос Гренадиерс+ 1' 33
8.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 1' 35
9.   Микел Ланда Мовистар+ 1' 35
10.   Илнур Закарин Катјуша-Алпесин+ 2' 01
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Герајнт Томас  Инеос Гренадиерс70ч 34' 11
2.   Том Димулен Тим ДСМ+ 1' 59
3.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 2' 31
4.   Примож Роглич Џамбо-Висма+ 2' 47
5.   Наиро Кинтана Мовистар+ 3' 30
6.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 4' 19
7.   Микел Ланда Мовистар+ 4' 34
8.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 5' 13
9.   Даниел Мартин ОАЕ Емирати+ 6' 33
10.   Јакоб Фуглсанг Астана Казахстан Тим+ 9' 31
Извор: ProCyclingStats


Етапа 18

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Арно Демар Групама-ФДЖ3ч 46' 50
2.   Кристоф Лапорт Кофидис+ 0
3.   Александер Кристоф ОАЕ Емирати+ 0
4.   Едвалд Боасон Хаген Дименжн Дата+ 0
5.   Сони Колбрели Бахреин Викториус+ 0
6.   Максимилијано Ричезе Судал Квик-Степ+ 0
7.   Џон Дегенколб Трек-Сегафредо+ 0
8.   Петер Саган  Бора-Хансгрое+ 0
9.   Тејлор Фини ЕФ Едукејшн-ИзиПост+ 0
10.   Тимоти Дипон Интермарше-Сиркус-Ванти+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Герајнт Томас  Инеос Гренадиерс74ч 21' 01
2.   Том Димулен Тим ДСМ+ 1' 59
3.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 2' 31
4.   Примож Роглич Џамбо-Висма+ 2' 47
5.   Наиро Кинтана Мовистар+ 3' 30
6.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 4' 19
7.   Микел Ланда Мовистар+ 4' 34
8.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 5' 13
9.   Даниел Мартин ОАЕ Емирати+ 6' 33
10.   Јакоб Фуглсанг Астана Казахстан Тим+ 9' 31
Извор: ProCyclingStats


Етапа 19

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Примож Роглич Џамбо-Висма5ч 28' 17
2.   Герајнт Томас  Инеос Гренадиерс+ 19
3.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 19
4.   Даниел Мартин ОАЕ Емирати+ 19
5.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 19
6.   Том Димулен Тим ДСМ+ 19
7.   Микел Ланда Мовистар+ 19
8.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 19
9.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 31
10.   Илнур Закарин Катјуша-Алпесин+ 31
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Герајнт Томас  Инеос Гренадиерс79ч 49' 31
2.   Том Димулен Тим ДСМ+ 2' 05
3.   Примож Роглич Џамбо-Висма+ 2' 24
4.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 2' 37
5.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 4' 37
6.   Микел Ланда Мовистар+ 4' 40
7.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 5' 15
8.   Даниел Мартин ОАЕ Емирати+ 6' 39
9.   Наиро Кинтана Мовистар+ 10' 26
10.   Илнур Закарин Катјуша-Алпесин+ 11' 49
Извор: ProCyclingStats


Етапа 20

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Том Димулен Тим ДСМ40' 52
2.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 1
3.   Герајнт Томас  Инеос Гренадиерс+ 14
4.   Михал Квјатковски Инеос Гренадиерс+ 50
5.   Серен Краг Андерсен Тим ДСМ+ 51
6.   Боб Јунгелс Судал Квик-Степ+ 52
7.   Илнур Закарин Катјуша-Алпесин+ 1' 02
8.   Примож Роглич Џамбо-Висма+ 1' 12
9.   Марк Солер Мовистар+ 1' 22
10.   Мајкл Хепберн Тим Џејко АИУла+ 1' 23
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Герајнт Томас  Инеос Гренадиерс80ч 30' 37
2.   Том Димулен Тим ДСМ+ 1' 51
3.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 2' 24
4.   Примож Роглич Џамбо-Висма+ 3' 22
5.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 6' 08
6.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 6' 57
7.   Микел Ланда Мовистар+ 7' 37
8.   Даниел Мартин ОАЕ Емирати+ 9' 05
9.   Илнур Закарин Катјуша-Алпесин+ 12' 37
10.   Наиро Кинтана Мовистар+ 14' 18
Извор: ProCyclingStats


Етапа 21

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Александер Кристоф ОАЕ Емирати2ч 46' 36
2.   Џон Дегенколб Трек-Сегафредо+ 0
3.   Арно Демар Групама-ФДЖ+ 0
4.   Едвалд Боасон Хаген Дименжн Дата+ 0
5.   Кристоф Лапорт Кофидис+ 0
6.   Максимилијано Ричезе Судал Квик-Степ+ 0
7.   Сони Колбрели Бахреин Викториус+ 0
8.   Петер Саган  Бора-Хансгрое+ 0
9.   Андреја Пасквалон Интермарше-Сиркус-Ванти+ 0
10.   Јаспер де Бејст Лото-Судал+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Герајнт Томас  Инеос Гренадиерс83ч 17' 13
2.   Том Димулен Тим ДСМ+ 1' 51
3.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 2' 24
4.   Примож Роглич Џамбо-Висма+ 3' 22
5.   Стевен Краусвајк Џамбо-Висма+ 6' 08
6.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 6' 57
7.   Микел Ланда Мовистар+ 7' 37
8.   Даниел Мартин ОАЕ Емирати+ 9' 05
9.   Илнур Закарин Катјуша-Алпесин+ 12' 37
10.   Наиро Кинтана Мовистар+ 14' 18
Извор: ProCyclingStats


Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди