Џиро д’Италија 2016 - етапа 1 до етапа 11

список на статии на Викимедија

Џиро д’Италија 2016 започнала на 6 мај, а единаесеттата етапа се случила на 18 мај. Трката започнала со поединечен хронометар во Апелдорн во Холандија.[1]

Легенда[N 1]
     Го означува предводникот во генералниот пласман      Го означува предводникот во планинскиот пласман
     Го означува предводникот во бодовниот пласман      Го означува предводникот во пласманот за млад возач
   и.в. означува дека возачот поминал низ завршната линија во иста група како оној кој го добил времето над него и поради тоа му било доделено истото завршно време.

Етапа 1

уреди
6 мај 2015 — Апелдорн (Холандија), 9,8 км, поединечен хронометар (ITT)
 
Том Димулен од екипата Џајант-Алпецин ја освоил првата етапа на трката и со тоа станал нејзин прв предводник.
Резултат од етапа 1 и генерален пласман по етапа 1
Место Возач Екипа Време
1   Том Димулен (ХОЛ)    Џајант-Алпецин 11' 03"
2   Примож Роглич (СЛО) Лото НЛ-Џамбо и.в.
3   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 6"
4   Тобијас Лудвигсон (ШВЕ)   Џајант-Алпецин + 8"
5   Марсел Кител (ГЕР) Етикс-Квик Степ + 11"
6   Морено Мозер (ИТА) Канондејл-Драпак + 12"
7   Боб Јунгелс (ЛУК) Етикс-Квик Степ + 13"
8   Фабијан Канчелара (ШВА) Трек-Сегафредо + 14"
9   Матијас Брендле (АВТ) ИАМ Сајклинг + 14"
10   Силван Дилје (ШВА) Ванти-Груп Гобер + 16"
Извор: [2]

Етапа 2

уреди
7 мај 2016 — Арнем (Холандија) до Најмеген (Холандија), 190 км
Резултат од етапа 2
Место Возач Екипа Време
1   Марсел Кител (ГЕР) Етикс-Квик Степ 4ч 38' 31"
2   Арно Демар (ФРА) ФДЖ и.в.
3   Саша Модоло (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
4   Морено Хофланд (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо и.в.
5   Никола Руфони (ИТА) Бардијани-ЦСФ и.в.
6   Александар Порсев (РУС) Катјуша и.в.
7   Кејлеб Јуан (АВС) Орика-БајкЕксчејнџ и.в.
8   Кристијан Збараљи (ИТА) Тим Дименжн Дата и.в.
9   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим и.в.
10   Џакомо Ницоло (ИТА) Трек-Сегафредо и.в.
Извор: [3]
Генерален пласман по етапа 2
Место Возач Екипа Време
1   Том Димулен (ХОЛ)   Џајант-Алпецин 4h 49' 34"
2   Примож Роглич (СЛО) Лото НЛ-Џамбо + 0"
3   Марсел Кител (ГЕР)   Етикс-Квик Степ + 1"
4   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 6"
5   Тобијас Лудвигсон (ШВЕ)   Џајант-Алпецин + 8"
6   Морено Мозер (ИТА) Канондејл-Драпак + 12"
7   Боб Јунгелс (ЛУК) Етикс-Квик Степ + 13"
8   Матијас Брендле (АВТ) ИАМ Сајклинг + 14"
9   Силван Дилје (SUI) Ванти-Груп Гобер + 16"
10   Роџер Клуге (ГЕР) ИАМ Сајклинг + 16"
Извор: [4]

Етапа 3

уреди
8 мај 2016 — Најмеген (Холандија) до Арнем (Холандија), 189 км
Резултат од етапа 3
Место Возач Екипа Време
1   Марсел Кител (ГЕР)   Етикс-Квик Степ 4ч 23' 45"
2   Елија Вивијани (ИТА) Тим Скај и.в.
3   Џакомо Ницоло (ИТА) Трек-Сегафредо и.в.
4   Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Судал и.в.
5   Александар Порсев (РУС) Катјуша и.в.
6   Кристијан Збараљи (ИТА) Тим Дименжн Дата и.в.
7   Морено Хофланд (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо и.в.
8   Арно Демар (ФРА) ФДЖ и.в.
9   Рик Цабел (ГЕР) Ванти-Груп Гобер и.в.
10   Матеј Мохорич (СЛО) Лампре-Мерида и.в.
Извор: [5]
Генерален пласман по етапа 3
Место Возач Екипа Време
1   Марсел Кител (ГЕР)    Етикс-Квик Степ 9ч 13' 10"
2   Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Алпецин +9"
3   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 15"
4   Тобијас Лудвигсон (ШВЕ)   Џајант-Алпецин + 17"
5   Морено Мозер (ИТА) Канондејл-Драпак + 21"
6   Боб Јунгелс (ЛУК) Етикс-Квик Степ + 22"
7   Матијас Брендле (АВТ) ИАМ Сајклинг + 23"
8   Роџер Клуге (ГЕР) ИАМ Сајклинг + 25"
9   Чад Хејга (САД) Џајант-Алпецин + 25"
10   Георг Прајдлер (АВТ) Џајант-Алпецин + 26"
Извор: [6]

Етапа 4

уреди
10 мај 2016 — Катанѕаро до Праја а Маре, 200 км
Резултат од етапа 4
Место Возач Екипа Време
1   Диего Улиси (ИТА) Лампре-Мерида 4ч 46' 41"
2   Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Алпецин + 5"
3   Стевен Краусвајк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 5"
4   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 6"
5   Џанлука Брамбила (ИТА) Етикс-Квик Степ + 6"
6   Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 6"
7   Илнур Закарин (РУС) Катјуша + 6"
8   Матео Бузато (ИТА) Вилиер Триестина-Саутист + 6"
9   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-БајкЕксчејнџ + 6"
10   Николас Роуш (ИРС) Тим Скај + 6"
Извор: [7]
Генерален пласман по етапа 4
Место Возач Екипа Време
1   Том Димулен (ХОЛ)   Џајант-Алпецин 14ч 00' 09"
2   Боб Јунгелс (ЛУК)   Етикс-Квик Степ + 20"
3   Диего Улиси (ИТА) Лампре-Мерида + 20"
4   Стевен Краусвајк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 24"
5   Георг Прајдлер (АВТ) Тим ДСМ-Фирмених + 24"
6   Винченцо Нибали (ИТА) Астана Казахстан Тим + 26"
7   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 31"
8   Јакоб Фуглсанг (ДАН) Астана + 35"
9   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-БајкЕксчејнџ + 37"
10   Николас Роуш (ИРС) Тим Скај + 37"
Извор: [8]

Етапа 5

уреди
11 мај 2016 — Праја а Маре до Беневенто, 233 км
Резултат од етапа 5
Место Возач Екипа Време
1   Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Судал 5ч 40' 35"
2   Арно Демар (ФРА) ФДЖ и.в.
3   Сони Колбрели (ИТА) Бардијани-ЦСФ и.в.
4   Боб Јунгелс (ЛУК)   Етикс-Квик Степ и.в.
5   Морено Хофланд (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо и.в.
6   Мануел Белети (ИТА) Вилиер Триестина-Саутист и.в.
7   Рик Цабел (ГЕР) Ванти-Груп Гобер и.в.
8   Георг Прајдлер (АВТ) Тим ДСМ-Фирмених и.в.
9   Кејлеб Јуан (АВС) Орика-БајкЕксчејнџ и.в.
10   Алексеј Цатевич (РУС) Катјуша и.в.
Извор: [9]
Генерален пласман по етапа 5
Место Возач Екипа Време
1   Том Димулен (ХОЛ)   Џајант-Алпецин 19ч 40' 48"
2   Боб Јунгелс (ЛУК)   Етикс-Квик Степ + 16"
3   Диего Улиси (ИТА) Лампре-Мерида + 20"
4   Георг Прајдлер (АВТ) Тим ДСМ-Фирмених + 24"
5   Стевен Краусвајк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 24"
6   Винченцо Нибали (ИТА) Астана Казахстан Тим + 26"
7   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 31"
8   Илнур Закарин (РУС) Катјуша + 35"
9   Јакоб Фуглсанг (ДАН) Астана + 35"
10   Николас Роуш (ИРС) Тим Скај + 37"
Извор: [10]

Етапа 6

уреди
12 мај 2016 — Понте до Рокаразо, 165 км
Резултат од етапа 6
Место Возач Екипа Време
1   Тим Веленс (БЕЛ) Лото-Судал 4ч 40' 05"
2   Јакоб Фуглсанг (ДАН) Астана + 1' 19"
3   Илнур Закарин (РУС) Катјуша + 1' 19"
4   Том Димулен (ХОЛ)   Џајант-Алпецин + 1' 22"
5   Канстанцин Сивцов (БЛР) Тим Дименжн Дата + 1' 24"
6   Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 1' 24"
7   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-БајкЕксчејнџ + 1' 29"
8   Ригоберто Уран (КОЛ) ЕФ Едукејшн-ИзиПост + 1' 33"
9   Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф + 1' 33"
10   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 1' 36"
Извор: [11]
Генерален пласман по етапа 6
Место Возач Екипа Време
1   Том Димулен (ХОЛ)   Џајант-Алпецин 22ч 24' 15"
2   Јакоб Фуглсанг (ДАН) Астана + 26"
3   Илнур Закарин (РУС) Катјуша + 28"
4   Боб Јунгелс (ЛУК)   Етикс-Квик Степ + 35"
5   Стевен Краусвајк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 38"
6   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 41"
7   Диего Улиси (ИТА) Лампре-Мерида + 41"
8   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-БајкЕксчејнџ + 44"
9   Винченцо Нибали (ИТА) Астана Казахстан Тим + 47"
10   Канстанцин Сивцов (БЛР) Тим Дименжн Дата + 49"
Извор: [12]

Етапа 7

уреди
13 мај 2016 — Сулмона до Фолињо, 211 км
Резултат од етапа 7
Место Возач Екипа Време
1   Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Судал 5ч 01' 08"
2   Џакомо Ницоло (ИТА) Трек-Сегафредо и.в.
3   Саша Модоло (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
4   Кејлеб Јуан (АВС) Орика-БајкЕксчејнџ и.в.
5   Енрико Батаљин (ИТА) Лото НЛ-Џамбо и.в.
6   Матео Трентин (ИТА) Етикс-Квик Степ и.в.
7   Александар Порсев (RUS) Катјуша и.в.
8   Алексеј Цатевич (РУС) Катјуша-Алпесин и.в.
9   Никола Руфони (ИТА) Бардијани-ЦСФ и.в.
10   Елија Вивијани (ИТА) Тим Скај и.в.
Извор: [13]
Генерален пласман по етапа 7
Место Возач Екипа Време
1   Том Димулен (ХОЛ)   Џајант-Алпецин 29ч 23' 23"
2   Јакоб Фуглсанг (ДАН) Астана + 26"
3   Илнур Закарин (РУС) Катјуша + 28"
4   Боб Јунгелс (ЛУК)   Етикс-Квик Степ + 35"
5   Стевен Краусвајк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 38"
6   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 41"
7   Диего Улиси (ИТА) Лампре-Мерида + 41"
8   Винченцо Нибали (ИТА) Астана Казахстан Тим + 47"
9   Канстанцин Сивцов (БЛР) Тим Дименжн Дата + 49"
10   Ригоберто Уран (КОЛ) Канондејл-Драпак + 51"
Извор: [14]

Етапа 8

уреди
14 мај 2016 — Фолињо до Арецо, 186 км
Резултат од етапа 8
Место Возач Екипа Време
1   Џанлука Брамбила (ИТА) Етикс-Квик Степ 4ч 14' 05"
2   Матео Монтагути (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 1' 06"
3   Морено Мозер (ИТА) Канондејл-Драпак + 1' 27"
4   Јако Вентер (ЈАР) Тим Дименжн Дата + 1' 28"
5   Алесандро Де Марки (ИТА) Ванти-Груп Гобер + 1' 33"
6   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 1' 41"
7   Стевен Краусвајк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 1' 41"
8   Микел Ланда (ШПА) Тим Скај + 1' 41"
9   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-БајкЕксчејнџ + 1' 41"
10   Илнур Закарин (РУС) Катјуша + 1' 41"
Извор: [15]
Генерален пласман по етапа 8
Место Возач Екипа Време
1   Џанлука Брамбила (ИТА)   Етикс-Квик Степ 33ч 39' 14"
2   Илнур Закарин (РУС) Катјуша + 23"
3   Стевен Краусвајк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 33"
4   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 36"
5   Винченцо Нибали (ИТА) Астана Казахстан Тим + 45"
6   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-БајкЕксчејнџ + 48"
7   Ригоберто Уран (КОЛ) Канондејл-Драпак + 49"
8   Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф + 54"
9   Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 54"
10   Микел Ланда (ШПА) Тим Скај + 1' 03"
Извор: [16]

Етапа 9

уреди
15 мај 2016 — Кјанти, 40,4 км поединечен хронометар (ITT)
Резултат од етапа 9
Место Возач Екипа Време
1   Примож Роглич (СЛО) Лото НЛ-Џамбо 51' 45"
2   Матијас Брендле (АВТ) ИАМ Сајклинг + 10"
3   Вегард Ленген (НОР) ИАМ Сајклинг + 17"
4   Фабијан Канчелара (ШВА) Трек-Сегафредо + 28"
5   Антон Воробјев (РУС) Катјуша + 30"
6   Боб Јунгелс (ЛУК)   Етикс-Квик Степ + 45"
7   Штефан Кинг (ШВА) Ванти-Груп Гобер + 58"
8   Јос ван Емден (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 1' 08"
9   Мартен Тјалинги (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 1' 16"
10   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 1' 19"
Извор: [17]
Генерален пласман по етапа 9
Место Возач Екипа Време
1   Џанлука Брамбила (ИТА)   Етикс-Квик Степ 34ч 33' 04"
2   Боб Јунгелс (ЛУК)   Етикс-Квик Степ + 1"
3   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 32"
4   Стевен Краусвајк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 51"
5   Винченцо Нибали (ИТА) Астана Казахстан Тим + 53"
6   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 55"
7   Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Алпецин + 58"
8   Микел Ланда (ШПА) Тим Скај + 1' 18"
9   Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф + 1' 45"
10   Јакоб Фуглсанг (ДАН) Астана + 1' 51"
Извор: [18]

Етапа 10

уреди
17 мај 2016 — Кампи Бизенцио до Сестола, 216 км
Резултат од етапа 9
Место Возач Екипа Време
1   Џулио Чиконе (ИТА) Бардијани-ЦСФ 5ч 44' 32"
2   Иван Ровни (РУС) Тинкоф + 42"
3   Дарвин Атапума (КОЛ) Ванти-Груп Гобер + 1' 20"
4   Нејтан Браун (САД) Канондејл-Драпак + 1' 53"
5   Дамијано Кунего (ИТА) Нипо-Вини Фантини + 2' 04"
6   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 2' 10"
7   Џовани Висконти (ИТА) Мовистар Тим + 2' 11"
8   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 2' 11"
9   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-БајкЕксчејнџ + 2' 11"
10   Јакоб Фуглсанг (ДАН) Астана + 2' 11"
Извор: [19]
Генерален пласман по етапа 9
Место Возач Екипа Време
1   Боб Јунгелс (ЛУК)     Етикс-Квик Степ 40ч 19' 52"
2   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 26"
3   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 50"
4   Стевен Краусвајк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 50"
5   Винченцо Нибали (ИТА) Астана Казахстан Тим + 52"
6   Џанлука Брамбила (ИТА) Етикс-Квик Степ + 1' 11"
7   Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф + 1' 44"
8   Јакоб Фуглсанг (ДАН) Астана + 1' 46"
9   Илнур Закарин (РУС) Катјуша + 2' 08"
10   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-БајкЕксчејнџ + 2' 26"
Извор: [20]

Етапа 11

уреди
18 мај 2016 — Модена до Азоло, 212 км
Резултат од етапа 11
Место Возач Екипа Време
1   Диего Улиси (ИТА) Лампре-Мерида 4ч 56' 32"
2   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим и.в.
3   Боб Јунгелс (ЛУК)     Етикс-Квик Степ и.в.
4   Џакомо Ницоло (ИТА) Трек-Сегафредо + 13"
5   Сони Колбрели (ИТА) Бардијани-ЦСФ + 13"
6   Матео Трентин (ИТА) Етикс-Квик Степ + 13"
7   Саша Модоло (ИТА) Лампре-Мерида + 13"
8   Енрико Батаљин (ИТА) Лото НЛ-Џамбо + 13"
9   Тим Веленс (БЕЛ) Лото-Судал + 13"
10   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 13"
Извор: [21]
Генерален пласман по етапа 11
Место Возач Екипа Време
1   Боб Јунгелс (ЛУК)    Етикс-Квик Степ 45ч 16' 20"
2   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 24"
3   Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 1' 07"
4   Стевен Краусвајк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 1' 07"
5   Винченцо Нибали (ИТА) Астана Казахстан Тим + 1' 09"
6   Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф + 2' 01"
7   Илнур Закарин (РУС) Катјуша + 2' 25"
8   Естебан Чавес (КОЛ) Орика-БајкЕксчејнџ + 2' 43"
9   Џанлука Брамбила (ИТА) Етикс-Квик Степ + 2' 45"
10   Диего Улиси (ИТА) Лампре-Мерида + 2' 47"
Извор: [22]

Белешки

уреди
 1. Маичките кои се појавуваат во табелата на левата страна од страницата ги означуваат возачите кои ги носат на одредената етапа, додека оние кои се појавуваат на десната страна на страницата ги означуваат возачите на кои им се доделени по етапата.

Наводи

уреди
 1. Садб О’Ши. „Giro d'Italia 2016: Stage 1 Results“. Cyclingnews.com (англиски). Посетено на 7 мај 2016.
 2. „Giro d`Italia - Stage 1 (ITT)“. ProCyclingStats. Посетено на 9 мај 2016.
 3. „Giro d`Italia - Stage 2“. ProCyclingStats. Посетено на 9 мај 2016.
 4. „Giro d`Italia - Stage 2 - GC“. ProCyclingStats. Посетено на 9 мај 2016.
 5. „Giro d`Italia - Stage 3“. ProCyclingStats. Посетено на 9 мај 2016.
 6. „Giro d`Italia - Stage 3 - GC“. ProCyclingStats. Посетено на 9 мај 2016.
 7. „Giro d`Italia - Stage 4“. ProCyclingStats. Посетено на 12 мај 2016.
 8. „Giro d`Italia - Stage 4 - GC“. ProCyclingStats. Посетено на 12 мај 2016.
 9. „Giro d`Italia - Stage 5“. ProCyclingStats. Посетено на 12 мај 2016.
 10. „Giro d`Italia - Stage 5 - GC“. ProCyclingStats. Посетено на 12 мај 2016.
 11. „Giro d`Italia - Stage 6“. ProCyclingStats. Посетено на 12 мај 2016.
 12. „Giro d`Italia - Stage 6 - GC“. ProCyclingStats. Посетено на 12 мај 2016.
 13. „Giro d`Italia - Stage 7“. ProCyclingStats. Посетено на 16 мај 2016.
 14. „Giro d`Italia - Stage 7 - GC“. ProCyclingStats. Посетено на 16 мај 2016.
 15. „Giro d`Italia - Stage 8“. ProCyclingStats. Посетено на 16 мај 2016.
 16. „Giro d`Italia - Stage 8 - GC“. ProCyclingStats. Посетено на 16 мај 2016.
 17. „Giro d`Italia - Stage 9“. ProCyclingStats. Посетено на 16 мај 2016.
 18. „Giro d`Italia - Stage 9 - GC“. ProCyclingStats. Посетено на 16 мај 2016.
 19. „Giro d`Italia - Stage 10“. ProCyclingStats. Посетено на 17 мај 2016.
 20. „Giro d`Italia - Stage 10 - GC“. ProCyclingStats. Посетено на 17 мај 2016.
 21. „Giro d`Italia - Stage 11“. ProCyclingStats. Посетено на 18 мај 2016.
 22. „Giro d`Italia - Stage 11 - GC“. ProCyclingStats. Посетено на 18 мај 2016.