Џиро д’Италија 2014 - етапа 1 до етапа 11

список на статии на Викимедија

Џиро д’Италија 2014 започнала на 9 мај, а етапата 11 ќе се случи на 21 мај. Изданието во 2014 година започнало со екипен хронометар во Белфаст. Првите три етапи на Џиро ќе се одржат во Северна Ирска, а на 13 мај трката ќе се врати во Италија, по првиот ден за одмор.

Легенда[N 1]
     Го означува предводникот во генералниот пласман      Го означува предводникот во планинскиот пласман
     Го означува предводникот во бодовниот пласман      Го означува предводникот во пласманот за млад возач
   и.в. означува дека возачот поминал низ завршната линија во иста група како оној кој го добил времето над него и поради тоа му било доделено истото завршно време.

Етапа 1 уреди

9 мај 2014 — Белфаст до Белфаст, 21,7 км[1]
Резултат од етапа 1
Екипа Време
1 Орика-ГринЕЏ 24' 42"
2 Омега Парма-Квик Степ + 5"
3 Ванти-Груп Гобер + 7"
4 Тинкоф-Саксо + 23"
5 Тим Скај + 35"
6 Астана + 38"
7 Канондејл + 53"
8 Мовистар Тим + 55"
9 Џајант-Шимано + 56"
10 Аг2р-Ла Мондијал + 58"
Генерален пласман по етапа 1
Возач Екипа Време
1   Свен Тафт (КАН)   Орика-ГринЕЏ 24' 42"
2   Лук Дарбриџ (АВС) Орика-ГринЕЏ + 0"
3   Питер Венинг (ХОЛ) Орика-ГринЕЏ + 0"
4   Камерон Мајер (АВС) Орика-ГринЕЏ + 0"
5   Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ + 0"
6   Иван Сантаромита (ИТА) Орика-ГринЕЏ + 0"
7   Питер Сери (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 5"
8   Џанлука Брамбила (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 5"
9   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 5"
10   Серж Пауелс (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 5"

Етапа 2 уреди

10 мај 2014 — Белфаст, до Белфаст, 219 км[2]
Резултат од етапа 2
Возач Екипа Време
1   Марсел Кител (ГЕР) Џајант-Шимано 5ч 13' 12"
2   Насер Буани (ФРА) FDJ.fr и.в.
3   Џакомо Ницоло (ИТА) Трек Фактори Рејсинг и.в.
4   Елија Вивијани (ИТА) Канондејл и.в.
5   Роберто Ферари (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
6   Мануел Белети (ИТА) Андрони Џокатоли-Венецуела и.в.
7   Бен Свифт (ВБР) Тим Скај и.в.
8   Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ и.в.
9   Давиде Аполонио (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
10   Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп и.в.
Генерален пласман по етапа 2
Возач Екипа Време
1   Мајкл Метјус (АВС)     Орика-ГринЕЏ 5ч 37' 54"
2   Лук Дарбриџ (АВС) Орика-ГринЕЏ + 3"
3   Иван Сантаромита (ИТА) Орика-ГринЕЏ + 3"
4   Свен Тафт (КАН) Орика-ГринЕЏ + 3"
5   Питер Венинг (ХОЛ) Орика-ГринЕЏ + 3"
6   Камерон Мајер (АВС) Орика-ГринЕЏ + 3"
7   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 8"
8   Џанлука Брамбила (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 8"
9   Питер Сери (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 8"
10   Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 8"

Етапа 3 уреди

11 мај 2014 — Арма (Северна Ирска) до Даблин (Ирска), 187 км[3]
Резултат од етапа 3
Возач Екипа Време
1   Марсел Кител (ГЕР)   Џајант-Шимано 4ч 28' 43"
2   Бен Свифт (ВБР) Тим Скај и.в.
3   Елија Вивијани (ИТА) Канондејл и.в.
4   Давиде Аполонио (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
5   Насер Буани (ФРА) FDJ.fr и.в.
6   Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај и.в.
7   Роберто Ферари (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
8   Едвин Авила (КОЛ) Колумбија и.в.
9   Џакомо Ницоло (ИТА) Трек Фактори Рејсинг и.в.
10   Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп и.в.
Генерален пласман по етапа 3
Возач Екипа Време
1   Мајкл Метјус (АВС)   Орика-ГринЕЏ 10ч 06' 37"
2   Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 8"
3   Даниел Ос (ИТА) Ванти-Груп Гобер + 10"
4   Лук Дарбриџ (АВС) Орика-ГринЕЏ + 14"
5   Иван Сантаромита (ИТА) Орика-ГринЕЏ + 14"
6   Свен Тафт (КАН) Орика-ГринЕЏ + 14"
7   Питер Венинг (ХОЛ) Орика-ГринЕЏ + 14"
8   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 19"
9   Питер Сери (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 19"
10   Серж Пауелс (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 19"

Етапа 4 уреди

13 мај 2014 — Џовинацо до Бари, 112 км[4]
Резултат од етапа 4
Возач Екипа Време
1   Насер Буани (ФРА) FDJ.fr 2ч 22' 06"
2   Џакомо Ницоло (ИТА) Трек Фактори Рејсинг и.в.
3   Том Велерс (ХОЛ) Џајант-Шимано и.в.
4   Роберто Ферари (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
5   Елија Вивијани (ИТА) Канондејл и.в.
6   Матео Монтагути (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
7   Кени Дехес (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
8   Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Шимано и.в.
9   Берт де Бакер (БЕЛ) Џајант-Шимано и.в.
10   Франческо Кики (ИТА) Нери Сотоли и.в.
Генерален пласман по етапа 4
Возач Екипа Време
1   Мајкл Метјус (АВС)     Орика-ГринЕЏ 12ч 28' 43"
2   Алесандро Петаки (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 8"
3   Даниел Ос (ИТА) Ванти-Груп Гобер + 10"
4   Иван Сантаромита (ИТА) Орика-ГринЕЏ + 14"
5   Питер Венинг (ХОЛ) Орика-ГринЕЏ + 14"
6   Лук Дарбриџ (АВС) Орика-ГринЕЏ + 14"
7   Свен Тафт (КАН) Орика-ГринЕЏ + 14"
8   Серж Пауелс (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 19"
9   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 19"
10   Жилиен Вермот (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 19"

Етапа 5 уреди

14 мај 2014 — Таранто до Виџано, 203 км[5]
Резултат од етапа 5
Возач Екипа Време
1   Диего Улиси (ИТА) Лампре-Мерида 5ч 12' 39"
2   Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 1"
3   Хулијан Аредондо (КОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 1"
4   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1"
5   Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо + 1"
6   Мајкл Метјус (АВС)   Орика-ГринЕЏ + 1"
7   Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша + 1"
8   Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1"
9   Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 1"
10   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 1"
Генерален пласман по етапа 5
Возач Екипа Време
1   Мајкл Метјус (АВС)     Орика-ГринЕЏ 17ч 41' 23"
2   Питер Венинг (ХОЛ) Орика-ГринЕЏ + 14"
3   Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 15"
4   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 19"
5   Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо + 26"
6   Едвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај + 35"
7   Николас Роуш (ИРС) Тинкоф-Саксо + 37"
8   Микеле Скарпони (ИТА) Астана + 41"
9   Дарио Каталдо (ИТА) Тим Скај + 49"
10   Фабио Ару (ИТА) Астана + 52"

Етапа 6 уреди

15 мај 2014 — Сасано до Монтекасино, 247 км[6]

Поради неразјаснето лизгање на земјиштето во градот Пола, растојанието на етапата било продолжено од нејзината првична патека од 247 км,[7] на 257 км.[6]

Резултат од етапа 6
Возач Екипа Време
1   Мајкл Метјус (АВС)   Орика-ГринЕЏ 6ч 37' 01"
2   Тим Веленс (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
3   Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер и.в.
4   Матео Работини (ИТА) Нери Сотоли и.в.
5   Иван Сантаромита (ИТА) Орика-ГринЕЏ + 13"
6   Стив Морабито (ШВА) Ванти-Груп Гобер + 23"
7   Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 49"
8   Мауро Финето (ИТА) Нери Сотоли + 49"
9   Диего Улиси (ИТА) Лампре-Мерида + 49"
10   Фабио Дуарте (КОЛ) Колумбија + 49"
Генерален пласман по етапа 6
Возач Екипа Време
1   Мајкл Метјус (АВС)       Орика-ГринЕЏ 24ч 18' 14"
2   Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 21"
3   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1' 18"
4   Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо + 1' 25"
5   Стив Морабито (ШВА) Ванти-Груп Гобер + 1' 25"
6   Матео Работини (ИТА) Нери Сотоли + 1' 25"
7   Иван Сантаромита (ИТА) Орика-ГринЕЏ + 1' 47"
8   Фабио Ару (ИТА) Астана + 1' 51"
9   Тим Веленс (БЕЛ) Лото-Белисол + 1' 52"
10   Иван Басо (ИТА) Канондејл + 2' 06"

Етапа 7 уреди

16 мај 2014 — Фрозиноне до Фолињо, 211 км[8]
Резултат од етапа 7
Возач Екипа Време
1   Насер Буани (ФРА) FDJ.fr 5ч 16' 05"
2   Џакомо Ницоло (ИТА) Трек Фактори Рејсинг и.в.
3   Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Шимано и.в.
4   Мајкл Метјус (АВС)   Орика-ГринЕЏ и.в.
5   Роберто Ферари (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
6   Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп и.в.
7   Енрико Батаљин (ИТА) Бардијани-ЦСФ и.в.
8   Бој ван Попел (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг и.в.
9   Иван Ровни (РУС) Тинкоф-Саксо и.в.
10   Елија Вивијани (ИТА)   Канондејл и.в.
Генерален пласман по етапа 7
Возач Екипа Време
1   Мајкл Метјус (АВС)       Орика-ГринЕЏ 29ч 34' 19"
2   Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 21"
3   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1' 18"
4   Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо + 1' 25"
5   Стив Морабито (ШВА) Ванти-Груп Гобер + 1' 25"
6   Матео Работини (ИТА) Нери Сотоли + 1' 25"
7   Иван Сантаромита (ИТА) Орика-ГринЕЏ + 1' 47"
8   Фабио Ару (ИТА) Астана + 1' 51"
9   Тим Веленс (БЕЛ) Лото-Белисол + 1' 52"
10   Иван Басо (ИТА) Канондејл + 2' 06"

Етапа 8 уреди

17 мај 2014 — Фолињо до Монтекопиоло, 179 км[9]
Резултат од етапа 8
Возач Екипа Време
1   Диего Улиси (ИТА) Лампре-Мерида 4ч 47' 47"
2   Роберт Кишерловски (ХРВ) Трек Фактори Рејсинг и.в.
3   Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 6"
4   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 6"
5   Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 8"
6   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 8"
7   Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 8"
8   Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо + 14"
9   Фабио Ару (ИТА) Астана + 17"
10   Рајдер Хесједал (КАН) Гармин-Шарп + 20"
Генерален пласман по етапа 8
Возач Екипа Време
1   Кедел Еванс (АВС)   Ванти-Груп Гобер 34ч 22' 35"
2   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 57"
3   Рафал Мајка (ПОЛ)   Тинкоф-Саксо + 1' 10"
4   Стив Морабито (ШВА) Ванти-Груп Гобер + 1' 31"
5   Фабио Ару (ИТА) Астана + 1' 39"
6   Диего Улиси (ИТА) Лампре-Мерида + 1' 43"
7   Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 44"
8   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 1' 45"
9   Роберт Кишерловски (ХРВ) Трек Фактори Рејсинг + 1' 49"
10   Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 1' 50"

Етапа 9 уреди

18 мај 2014 — Луго до Сестола, 172 км[10]
Резултат од етапа 9
Возач Екипа Време
1   Питер Венинг (ХОЛ) Орика-ГринЕЏ 4ч 25' 51"
2   Давиде Малакарне (ИТА) Тим Јуропкар и.в.
3   Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 42"
4   Диего Улиси (ИТА) Лампре-Мерида + 1' 08"
5   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 1' 08"
6   Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 08"
7   Кедел Еванс (АВС)   Ванти-Груп Гобер + 1' 08"
8   Дарио Каталдо (ИТА) Тим Скај + 1' 08"
9   Рафал Мајка (ПОЛ)   Тинкоф-Саксо + 1' 08"
10   Фабио Дуарте (КОЛ) Колумбија + 1' 08"
Генерален пласман по етапа 9
Возач Екипа Време
1   Кедел Еванс (АВС)   Ванти-Груп Гобер 38ч 49' 34"
2   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 57"
3   Рафал Мајка (ПОЛ)   Тинкоф-Саксо + 1' 10"
4   Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 1' 20"
5   Стив Морабито (ШВА) Ванти-Груп Гобер + 1' 31"
6   Фабио Ару (ИТА) Астана + 1' 39"
7   Диего Улиси (ИТА) Лампре-Мерида + 1' 43"
8   Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 44"
9   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 1' 45"
10   Роберт Кишерловски (ХРВ) Трек Фактори Рејсинг + 1' 49"

Етапа 10 уреди

20 мај 2014 — Модена до Салсомаџоре Терме, 173 км[11]

На оваа етапа, членовите на екипата Колумбија носеле бели кокарди, во чест на луѓето кои починале при пожар на автобус во Колумбија.[12]

Резултат од етапа 10
Возач Екипа Време
1   Насер Буани (ФРА)   FDJ.fr 4ч 01' 13"
2   Џакомо Ницоло (ИТА) Трек Фактори Рејсинг и.в.
3   Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ и.в.
4   Роберто Ферари (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
5   Енрико Батаљин (ИТА) Бардијани-ЦСФ и.в.
6   Владимир Гусев (РУС) Катјуша и.в.
7   Алберт Тимер (ХОЛ) Џајант-Шимано и.в.
8   Бен Свифт (ВБР) Тим Скај и.в.
9   Кедел Еванс (АВС)   Ванти-Груп Гобер и.в.
10   Мауро Финето (ИТА) Нери Сотоли и.в.
Генерален пласман по етапа 10
Возач Екипа Време
1   Кедел Еванс (АВС)   Ванти-Груп Гобер 42ч 50' 47"
2   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 57"
3   Рафал Мајка (ПОЛ)   Тинкоф-Саксо + 1' 10"
4   Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 1' 20"
5   Стив Морабито (ШВА) Ванти-Груп Гобер + 1' 31"
6   Фабио Ару (ИТА) Астана + 1' 39"
7   Диего Улиси (ИТА) Лампре-Мерида + 1' 43"
8   Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 44"
9   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 1' 45"
10   Роберт Кишерловски (ХРВ) Трек Фактори Рејсинг + 1' 49"

Етапа 11 уреди

21 мај 2014 — Колекио до Савона, 249 км[13]
Резултат од етапа 11
Возач Екипа Време
1   Мајкл Роџерс (АВС) Тинкоф-Саксо 5ч 48' 07"
2   Зимон Гешке (ГЕР) Џајант-Шимано + 10"
3   Енрико Батаљин (ИТА) Бардијани-ЦСФ + 10"
4   Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 10"
5   Џанлука Брамбила (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 10"
6   Морено Мозер (ИТА) Канондејл + 10"
7   Рајдер Хесједал (КАН) Гармин-Шарп + 10"
8   Матео Работини (ИТА) Нери Сотоли + 10"
9   Фабио Дуарте (КОЛ) Колумбија + 10"
10   Алекси Вијермоз (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 10"
Генерален пласман по етапа 11
Возач Екипа Време
1   Кедел Еванс (АВС)   Ванти-Груп Гобер 48ч 39' 04"
2   Ригоберто Уран (КОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 57"
3   Рафал Мајка (ПОЛ)   Тинкоф-Саксо + 1' 10"
4   Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 1' 20"
5   Стив Морабито (ШВА) Ванти-Груп Гобер + 1' 31"
6   Фабио Ару (ИТА) Астана + 1' 39"
7   Вилко Келдерман (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 44"
8   Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 1' 45"
9   Роберт Кишерловски (ХРВ) Трек Фактори Рејсинг + 1' 49"
10   Иван Басо (ИТА) Канондејл + 2' 01"

Белешки уреди

 1. Маичките кои се појавуваат во табелата на левата страна од страницата ги означуваат возачите кои ги носат на одредената етапа, додека оние кои се појавуваат на десната страна на страницата ги означуваат возачите на кои им се доделени по етапата.

Наводи уреди

 1. „Профил на етапа 1: Белфаст - Белфаст“. Cyclingnews.com. Future plc. Посетено на 9 мај 2014.
 2. „Профил на етапа 2: Белфаст - Белфатс“. Cyclingnews.com. Future plc. Посетено на 10 мај 2014.
 3. „Етапа 03: Арма - Даблин“. La Gazzetta dello Sport. RCS MediaGroup. Посетено на 11 мај 2014.
 4. „Етапа 04: Џовинацо - Бари“. La Gazzetta dello Sport. RCS MediaGroup. Посетено на 11 мај 2014.
 5. „Етапа 05: Таранто - Виџано“. La Gazzetta dello Sport. RCS MediaGroup. Посетено на 11 мај 2014.
 6. 6,0 6,1 „Sassano-Montecassino: the longest stage due to the landslide of Polla“. SalernoToday (италијански). NapoliToday. 15 мај 2014. Посетено на 15 мај 2014.
 7. „Етапа 06: Сасано - Монтекасино“. La Gazzetta dello Sport. RCS MediaGroup. Посетено на 11 мај 2014.
 8. „Етапа 07: Фрозиноне - Фолињо“. La Gazzetta dello Sport. RCS MediaGroup. Посетено на 11 мај 2014.
 9. „Етапа 08: Фолињо - Монтекопиоло“. La Gazzetta dello Sport. RCS MediaGroup. Посетено на 11 мај 2014.
 10. „Етапа 09: Луго - Сестола“. La Gazzetta dello Sport. RCS MediaGroup. Посетено на 11 мај 2014.
 11. „Етапа 10: Модена - Салсомаџоре Терме“. La Gazzetta dello Sport. RCS MediaGroup. Посетено на 11 мај 2014.
 12. Акселгард, Емил (20 мај 2014). „Ден на жалост за Колумбија“. CyclingQuotes. JJnet.dk A/S. Посетено на 21 мај 2014.
 13. „Етапа 11: Колекио - Савона“. La Gazzetta dello Sport. RCS MediaGroup. Посетено на 11 мај 2014.