Василиј Лебедев-Кумач

Василиј Лебедев-Кумач (руски: Васи́лий Ива́нович Ле́бедев-Кума́ч; 5 август 1898, Москва20 февруари 1949, Москва) — истакнат руски поет и текстописец од времето на СССР и лауреат на Сталиновата награда (1941 г.)

Напишал голем број песни, од кој најпознат е торжествениот марш „Света војна“ (Священная война), „Песна за Татковината“ (Песня о Родине) и „Колку многу добри девојки“ (Как много девушек хороших), подоцна овековечена во танго-нумерата „Срце“ (Сердце) од кралот на руското танго, Петар Лешченко.

Награди уреди

Одликувања уреди

Надворешни врски уреди