Џозеф Мерик (англиски: Joseph Carey Merrick, 5 август 1862 – 11 април 1890) — Англичанец со тешки деформитети на телото и на главата поради кои бил наречен „Човекот-слон“.

Животопис уреди

 
Џозеф Мерик околу 1889 година.

Мерик во популарната култура уреди

Податотека:Skeleton of Joseph Merrick
Скелетот на Џозеф Мерик

Наводи уреди