30 јануари (родени)

Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јануари
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јануари
133  Дидиј Јулијанримски цар.
1491  Франческо Марија Сфорца — син на Џан Галеацо Сфорца.
1781  Аделберт фон Шамисо — германски писател.
1830  Григор Прличев — македонски поет.
1848  Фердинанд Манлихер — австриски конструктор на оружје, изумител на Манлихерката.
1875  Климент Шапкарев — македонски револуционер.
1878  Дончо Лазаров — македонски револуционер.
1882  Франклин Делано Рузвелтамерикански претседател.
1883  Јарослав Хашек — чешки писател.
1894  Борис III — цар на Бугарија.
1909  Харалампие Поленаковиќ — еден од основоположниците на историјата на македонската книжевност.
1925  Даглас Енгелбарт — американски пронаоѓач.
1930  Џин Хекман — американски глумец.
1937  Ванеса Редгрејв — британска театарска и филмска глумица.
1937  Борис Спаски — руски и советски шахист, светски првак од 1969 до 1972 година.
1951  Фил Колинс — англиски рок и поп-музичар.
1954  Чак Свирскикошаркарски коментатор.
1954  Хусеин Хасанефендиќ — хрватски и југословенски рок-музичар, член на групата „Парни валјак“..
1956  Дарко Рундек — хрватски и југословенски рок-музичар, член на групата „Хаустор“.
1970  Васил Шишков — македонски глумец.
1974  Кристијан Бејл — англиски глумец.
1975  Жунињо — бразилски фудбалер.
1976  Ѓорѓи Христов — македонски фудбалер.
1981  Димитар Бербатов — бугарски фудбалер.
1981  Питер Крауч — англиски фудбалер.
1983  Влатко Грозданоски — македонски фудбалер.
1983  Стив Морабито — швајцарски велосипедист.
1985  Ричи Порт — австралиски велосипедист.
1987  Арда Туран — турски фудбалер.
1988  Рамунас Навардаускас — литвански велосипедист.
1989  Џакомо Ницоло — италијански велосипедист.
1995  Маркос Љоренте — шпански фудбалер.