Борис III

бугарски владетел

Борис IIIцар на Бугарија (1918-1943). Тој го наследува бугарскиот царски престол по абдикацијата на татко му цар Фердинанд.

Борис III Обединител
Цар на Бугарите
Владеење3 октомври 1918 - 28 август 1943
Крунисување3 октомври 1918
Полно имеБорис Клемент Роберт Марија Пиj Станислав Сакскобургготски
ПочивалиштеРилскиот манастир
ПретходникФердинанд I
НаследникСимеон ІІ
ПридружникЈована Савоjска
ДинастијаСакскобургготски
ДинастијаСакскобургготски
ТаткоФердинанд I
МајкаМарија Луиза

ЖивотописУреди

Роден е на 30 јануари 1894 година. Целото име му е Борис Клемент Роберт Марија Пиj Станислав Сакскобургготски. Во 1930 г. се жени за италијанската принцеза Jована Савоjска, коja што е бугарска царица под името Jоанна. Им се раѓаат две деца - кнегиња Марија-Луиза (р. 1933) и кнез Симеон (р. 1937).

 
Царот Борис III се поздравува со Адолф Хитлер во Берлин во 1943 година.

Како и неговиот татко, Борис III води прогерманска политика и ја вклучува Бугарија кон Тројниот пакт. Во април 1941 година им ја отстапува бугарската територија на Германците кои преку Бугарија ќе извршат напад врз Кралството Југославија. Борис III цврсто ги застапувал бугарските Евреи за време на Холокаустот. Со негова помош и со интервенција на бугарската црква бугарските Евреи се спасени од концентрационите логори. Сепак, во концентрациониот логор во Треблинка биле испратени македонските Евреи.[1] Со тоа преостанатите македонски евреи засолниште нашле заминувајќи во партизани.[2][3] Умира неочекувано по кратко боледување на 28 август 1943 г., кратко по неговата посета на Хитлер.

Во бугарската историографија е познат како „Цар Обединител“, зашто во соработка со Силите на оската Бугарија на проширува во границите на Санстефанска Бугарија.[4]

 
Царството Бугарија од 1941 до 1944 г.
 
Резба изработена од жители на с. Осој, Дебарско, и поставена лево од гробот на Цар Борис III.
 
Гробот на Цар Борис III во Рилскиот манастир.

Цар Борис III е погребан во манастирската црква на Рилскиот манастир. На левата страна од гробот се наоѓа резба изработена на 10 октомври 1943 г. од жители на село Осој, Дебарска околија, на која е напишано:

На своя Царь Освободитель Борисъ III отъ признателна Македония.

По смртта Борис III е наследен од неговиот син Цар Симеон ІІ (1943-1946).

НаводиУреди

  1. The Jewish Community of Monastir: A Community in Flux, Mark Cohen, United States Holocaust Memorial Museum
  2. Александар Матковски, Трагедијата на Евреите од Македонија, „Гласник на ИНИ“, 1, Скопје, 1958.
  3. Ѓорѓи Ц. Димовски, Битолските Евреи, Битола, 1993.
  4. Inari Karsh, „Empires of the Sand: The Struggle for Mastery in the Middle East, 1789-1923“, Harvard University Press, 2001, с. 90.

Надворешни врскиУреди

Борис III
Помлада гранка на Династија Ветин
Роден(а): 30 јануари 1894 Починал(а): 28 август 1943
Владејачки титули
Претходник
Фердинанд I
Цар на Бугарија
3 октомври 1918 – 28 август 1943
Наследник
Симеон ІІ