Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јануари
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јануари
1367  Ричард II — крал на Англија.
1412  Јованка Орлеанка — француска национална хероина од Стогодишната војна (1337-1453.).
1848  Христо Ботев — бугарски револуционер и поет.
1850  Едуард Бернштајн — германски социјалдемократски теоретичар.
1883  Халил Џибран — либански поет.
1903  Валтер Ниг — швајцарски теолог.
1925  Лучано Леџосицилијански мафијаш, инспирација за романот „Кум“ на Марио Пузо.
1926  Кид Гавилан — кубански боксер.
1936  Сафет Исовиќ — босански и југословенски фолк-пејач.
1941  Милутин Бебековски — македонски поет.
1942  Јанис Бутарис — градоначалник на Солун.
1953  Томислав Ивчиќ — хрватски поп-пејач.
1953  Манфред Калц — германски фудбалер.
1956  Џастин ВелбиАрхиепископ Кантербериски, поглавар на Англиканската црква.
1961  Шабан Салиу — македонски политичар.
1963  Пол Кипкоеч — кениски атлетичар.
1973  Христина Андоновска — македонски професор.
1984  Матео Монтагути — италијански велосипедист.
1985  Валерио Ањоли — италијански велосипедист.
1994  Денис Суарез — шпански фудбалер.