Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јануари
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јануари
1449  Лоренцо де Медичи — владетел на Фиренца.
1823  Шандор Петефи — унгарски револуционер и лирски поет.
1863  Пјер де Кубертен — основоположник на модерните Олимписки игри.
1873  Марија Јуриќ Загорка — хрватска писателка и новинарка.
1878  Пејо Јаворов — бугарски поет, сопатник и биограф на Гоце Делчев.
1879  Е. М. Форстер — англиски писател.
1894  Џон Форд — американски режисер.
1895  Џ. Едгар Хувер — директор на ФБИ.
1912  Ким Филби — британски таен агент на КГБ.
1915  Бранко Ќопиќ — српски писател.
1923  Милт Џексон — американски џез-музичар.
1932  Иван Лацковиќ — хрватски сликар.
1934  Бранко Варошлија — македонски писател, литературен критичар, драматург и новинар.
1937  Влатко Марковиќ — хрватски фудбалер и тренер.
1940  Мерсад Бербер — босански сликар.
1941  Ева Рас — српска глумица.
1942  Корнелие Ковач — српски рок-музичар, член на групите „Индекси“ и „Корни група“.
1946  Ривелино — бразилски фудбалер.
1949  Љубодраг Симоновиќ — српски и југословенски кошаркар.
1951  Слободан Халиловиќ — српски и југословенски фудбалер и тренер.
1952  Миле Китиќ — српски фолк-пејач.
1956  Енди Гил — британски рок-музичар и продуцент.
1959  Панајотис Јанакис — грчки кошаркар.
1963  Дражен Ладиќ — хрватски и југословенски фудбалер и тренер.
1968  Давор Шукер — хрватски фудбалер.
1972  Лилијан Тирам — француски фудбалер.
1973  Врбица Стефанов — македонски кошаркар.
1973  Искра Трпева — македонска поп пејачка.
1977  Хасан Салихамиџиќ — босански фудбалер.
1982  Давид Налбандијан — аргентински тенисер.
1985  Оскар Гато — италијански велосипедист.
1988  Алекс Хаус — американски велосипедист.
1997  Гонсало Монтиел — аргентински фудбалер.