Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јануари
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јануари
1554  Грегориј XVримски папа.
1856  Антон Ашкерц — словенечки поет, претставник на реализмот во словенечката книжевност.
1856  Стеван Мокрањац — српски композитор.
1890  Карел Чапек — чешки писател и изумител на поимот „робот“.
1908  Симон де Бовоар — француска писателка и филозоф.
1913  Ричард Никсон — претседател на САД.
1914  Иван Точко — македонски писател и новинар.
1941  Џоан Бејз — американска пејачка и активист.
1942  Рампо Левков - Левкатанароден херој на Македонија.
1943  Скот Вокер — американски музичар.
1951  М. Л. Кар — американски кошаркар.
1954  Мирза Делибашиќ — босански и југословенски кошаркар.
1967  Клаудио Каниџа — аргентински фудбалер.
1973  Шон Пол — јамајски рапер.
1978  Џенаро Гатузо — италијански фудбалер.
1981  Емануеле Села — италијански велосипедист.
1985  Максим Белков — руски велосипедист.
1985  Хуанфран — шпански фудбалер.
1990  Тодор Скримов — бугарски одбојкар.
1995  Доминик Ливаковиќ — хрватски фудбалски голман.
2000  Лука Шаманиќ — хрватски кошаркар.
2001  Родриго — бразилски фудбалер.
2001  Ерик Гарсија — шпански фудбалер.