15 јануари (родени)

Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јануари
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јануари
1622  Жан Батист Поклен Молиер — француски писател.
1850  Михај Еминеску — романски поет.
1875  Војдан Поп Георгиев - Чернодрински — основоположник на првиот македонски театар.
1891  Осип Мандељштам — руски и советски поет и есеист.
1893  Драгиша Цветковиќ — југословенски политичар.
1902  Назим Хикмет — турски писател.
1906  Аристотел Оназис — грчки стопанственик.
1918  Гамал Абдел Насер — претседател на Египет.
1923  Јан Владислав — чешки писател.
1926  Љутви Сејфула — македонски глумец.
1927  Георги Арсовски — македонски поет.
1929  Мартин Лутер Кинг — борец за граѓански права и за мир.
1946  Јован Дамјановски — македонски романописец и драмски автор.
1957  Јордан Даниловски — македонски поет, критичар, есеист, романописец.
1967  Азиз Кељменди — војник во ЈНА, познат по масакрот во Параќин.
1968  Борис Тадиќ — поранешен претседател на Србија.
1978  Франко Пелицоти — италијански велосипедист.
1982  Емина Јаховиќ — српска пејачка.
1986  Арнолд Жанесон — француски велосипедист.
1988  Дарвин Атапума — колумбиски велосипедист.
1989  Мартин Дубравка — словачки фудбалер.
1990  Костас Слукас — грчки кошаркар.