Птици

(Пренасочено од Птица)
Птици

Птици (науч. Aves) — двоножни топлокрвни животни чија главна карактериситка се пердуви на телото, предни екстремитети изменети во крила и шупливи коски. Тие претставуваат пердувести тероподни диносауруси и денес ги сочинуваат единствените живи диносауруси.

Птици
Период: доцна јура–денес
Bird Diversity 2013.png
Претставници на 18 од речиси 30 реда на птици
Научна класификација [ у ]
Класа: Птици
Linnaeus, 1758[1]
Поткласи

и во текстот

Птиците се среќаваат во различни големини: од ситните колибри до огромните емуа и ноеви. Од таксономска гледна точка, постојат околу 8.800 до 10.200 видови на живи птици (како и околу 120 до 130 кои се веќе исчезнати) во светот, што ги прави најраспространетата класа на копнени ‘рбетници.

Птиците се хранат со нектар, растенија, семиња, инсекти, риби, или со други птици. Повеќето птици се активни во текот на денот. Некои птици, како бувот на пример, се активни во текот на ноќните (поточно самрачни) часови. Многу птици мигрираат на долги растојанија за да живеат во еднакви услови. Некои, пак, го поминуваат скоро целиот свој живот до морето.

Карактеристични белези за птиците се коскен клун без заби, несењето и инкубацијата на цврсти, варовнички јајце клетки, висок степен на метаболизам, и лесен, но цврст скелет. Повеќето птици летаат, иако некои од нив, како тркачките птици и неколку други видови кои живеат претежно на островите ја загубиле оваа способност. Во нелетачки птици спаѓаат и пингвините, ноевите, кивите и исчезнатите додоа. Нелетачките птици се изложени на опасност од истребување ако луѓето или некои други цицачи се населат во нивното живеалиште, односно биотоп. На пример, моата од Нов Зеланд е истребена како резултат на човековото влијание.

Птиците се меѓу најпроучуваните животински групи. Стотици академски журнали и илјадници научници се посветени на истражувањето на птиците, додека бројката на аматерските ентузијасти (птичари) се искачува и до милиони.

Морфологија и анатомијаУреди

 
Морфологија на малабарската калуѓерка (Vanellus malabaricus): 1 клун, 2 теме, 3 очен прстен, 4 око, 5 плашт, 6-11 пера на крилата, 12 долни скриени пера, 13 бедро, 14 писконожен зглоб, 15 ножје (tarsus), 16 прсти, 17 писка (tibia), 18 стомак, 19 бокови, 20 гради, 21 образ, 22 подбрадок, 23 очна лента.

Скелетно-мускулен системУреди

Предниот пар на екстремитети (крила) е наменет за летање; задниот е изменет на различни начини во зависност од птицата. Некои се приспособени за пливање, некои за трчање, а некои за активно движење по копното. Градната коска е огромна и поседува гребен за кој се прикачени мускулите за летање.

Дигестивен системУреди

Системот за варење кај птиците започнува со клун (уста без заби) и затоа ја голтаат храната, која потоа оди во грлото. Од грлото храната продолжува во хранопроводот, кој во средината има едно проширување наречено бапка, каде храната се собира и омекнува. Потоа храната се спушта во жлездестиот желудник, при што се натопува со сокови богати со ензими (ферменти). Вака натопената и омекната храна оди во мускулестиот желудник, каде се ситни со помош на неговите јаки мускули и каменчињата што птиците ги голтаат заедно со зрнестата храна. Желудникот одвнатре е обложен со рожна лушпа, која го заштитува од механички повреди при мелењето на храната. Вака омекнатата и иситнета храна преминува во цревото каде се доварува потпомогната од цревните сокови, соковите од панкреасот и жолчниот сок од црниот дроб.Сварените органски материи се впиваат низ цревниот ѕид, а несварените се исфрлаат преку аналниот отвор. Задниот дел на цревото е проширен и е наречен клоака.

Циркулаторен системУреди

Птиците имаат четирикоморно срце кое целосно ја одделува оксидираната од редуцираната крв. Птиците се топлокрвни; како и цицачите, тие се способни да одржуваат постојана внатрешна температура од 40°С. Плаценталните цицачи одржуваат температура од 37°С, додека кај повеќето торбари таа изнесува 35°С.

Респираторен системУреди

Респирацијата е ефикасна бидејќи лобуларните бели дробови се поврзани со воздушни торби. Тие се полнат со воздух за време на вдишувањето. Потоа воздухот се ослободува од воздушните торби кога птицата издишува - ова значи дека птицата добива кислород за време на вдишувањето и издишувањето. Друга придобивка од воздушните торби е дека шупливите коски полни со воздух го олеснуваат телото и го потпомагаат летањето.

Екскреторен системУреди

Птиците, како и некои други животни, екскретираат мочна киселина. Влекачите и птиците ја елиминираат мочната киселина со нивниот фецес. Белиот материјал кој се гледа во птичјите екскременти е мочната киселина. Таа не е многу токсична и не е многу растворлива во вода. Затоа, екскрецијата на метаболити во форма на мочна киселина заштедува вода, бидејќи може да се произведе во концентрирана форма поради својата мала токсичност. Како резултат на тоа што мочната киселина е релативно нерастворлива и нетоксична, таа може да се акумулира во јајцата без притоа да ги оштети ембрионите. За синтезата на мочната киселина е потребно повеќе енергија отколку за синтеза на уреа. Не постои мочен меур кај птиците.

Имунолошки системУреди

Овој систем кај птиците најчесто се состои од лимфни садови и лимфоидно ткиво. Примарни имунолошки ткива се тимусот сместен во вратниот регион долж југуларната вена, како и Фабрициусната торба сместена до клоаката. Секундарни лимфатични органи и ткива се слезената, коскената срцевина, муралните лимфни јазолчиња и јазли. Постои и лимфен систем од садови и капилари кои ја пренесуваат лимфата низ телото на птицата и се поврзани со крвоносниот систем. Постојат три главни типови на имун одговор кај птиците; специфичен, кој се состои од хуморални и клеточно-посредувани одговори и неспецифичен. За хуморалните и клеточно-посредувани одговори потребен е процесуиран антиген за да се стимулира одговорот, кој се состои од создавање на специфично антитело за секој одделен антиген. Неспецифичниот имунитет одговара на сите антигени. В лимфоцитите (кои се произведуваат во Фабрициусната торба) се поврзани со хуморалниот одговор, додека Т лимфоцитите (кои се создаваат во тимусот) се поврзани со клеточно-посредуваниот одговор. Макрофагите, хетерофилите и тромбоцитите се основните клетки кои се вклучени во неспецифичниот имун одговор.

Нервен систем и сетилаУреди

Птиците поседуваат добро развиен черепен мозок, но неговиот зголемен дел изгледа дека е областа одговорна за инстинктивното однесување. Според ова, птиците имаат точно одредени начини на миграција и гнездење.

КожаУреди

Кожата на птиците е тенка, нежна и сува. Од кожните жлезди се развиле само лојните жлезди познати како тртна жлезда, која се наоѓа во основата на опашката.Таа лачи масни материи за подмачкување на перјето. Кожата на птиците е покриена со перја - рожни творби кои се различнипо боја, форма и големина. Нивната улога е заштитна, ја одржуваат постојаната топлина на телото. Нозете на птиците се покриени со рожни лушпи. Прстите завршуваат со нокти или канџи. Устата им е преобразена во клун исто така од рожна материја.

СистематикаУреди

Птиците образуваат класа чиешто научно име е Aves. Првичните видови на класата Aves веројатно живееле во периодот Јура.

Според најновиот консензус, класата птици и нејзината сестринска група, редот Кокодили (Crocodilia), заедно формираат група со неименувано и сѐ уште непознато ниво - архосаури (Archosauria).

Сите денешни постоечки птици се дел од поткласата Neornithes. Една од можните систематизации на класата Aves е онаа на Џејмс Клементс која е ревидирана од страна на Сибли-Монро. Во списокот на птици е дадена поподробна обработка на редовите на птици, вклучувајќи ги и фамилиите.

Поткласа Neornithes
Оваа поткласа се состои од два надреда -

Надред старовилични (Paleognathae):

Името на овој надред е изведено од paleognath, старогрчки збор за "стари вилици", што се однесува на палатната коска за која се смета дека е попримитивна и блиска до онаа на влекачите. Тука припаѓаат главно нелетачки птици. Paleognathae се состои од два реда кои се состојат од 49 постоечки видови.

Надред нововилични (Neognathae):

Надредот Neognathae (нововилични) се состои од 27 реда кои имаат близу десет илјади видови. Тие се нашироко распространети. Неогнатите подлегле на адаптивна радијација со што дале извонредна разновидност од облици, функции и однесување кое го гледаме и денес.

Редовите кои го градат Neognathae се:

Птиците како тема во уметнота и популарната култураУреди

Птиците се јавуваат како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура.

Птиците како тема во книжевностаУреди

Птиците како тема во поезијатаУреди

Птиците како тема во прозатаУреди

Птиците како тема во музикатаУреди

 • „Биљбило пее по росата“ — македонска народна песна.[34]
 • „Одлични птици“ (англиски: Excellent Birds) — песна на американската музичарка Лори Андерсон (Laurie Anderson) од 1984 година.[35]
 • „Пилето“ — песна на македонската група Баклава од 2008 година.[36]
 • „И твојата птица може да запее“ (англиски: And your bird can sing) - песна на англиската рок-група Битлси (The Beatles) од 1966 година.[37]
 • „Кос“ (англиски: Blackbird) — песна на Битлси од 1968 година.[38]
 • „Дождовни птици“ (англиски: Rainbirds) — песна на американскиот музичар Том Вејтс (Tom Waits) од 1983 година.[39]
 • „Сина птица“ (англиски: Bluebird') — песна на американската рок-група Бафало Спрингфилд (Buffalo Springfield) од 1967 година.[40]
 • „Златни птички“ (англиски: Golden Birdies) — песна на американскиот рок-музичар Кептејн Бифхарт (Captain Beefheart) од 1972 година.[41]
 • „Без птици“ (англиски: No Birds) — песна на британската рок-група ПИЛ (Public Image Ltd.) од 1979 година.[42]
 • „Барам птица“ (англиски: Looking for Bird) — песна на австралиската поп-рок група Ментал ез енитинг (Mental As Anything) од 1981 година.[43]
 • „Ова е сликата (Одлични птици)“ (англиски: This Is The Picture (Excellent Birds)) — песна на британскиот пејач Питер Гебриел (Peter Gabriel) од 1986 година.[44]
 • „Измачена стара птица“ (англиски: Battered Old Bird) — песна на британскиот рок-музичар Елвис Костело (Elvis Costello) од 1986 година.[45]
 • „Крал на птиците“ (англиски: King of Birds) песна на американската рок-група Р.Е.М. (R.E.M.) од 1987 година.[46]
 • „Како птица на мојата дланка“ (српски: Kao ptica na mom dlanu) — песна на српската и југословенска група Пилоти.[47]
 • „Птица во дланката“ (англиски: A bird in the hand) — песна на американскиот рапер Ајс Кјуб (Ice Cube) од 1991 година.[48]
 • „Девојка-птица“ (англиски: Bird girl/Bird gerhl) — песна на музилката група Ентони енд д Џонсонс (Anthony and the Johnsons) од 2005 година.[49]
 • „Сега сум птица“ (англиски: I am a bird now) — музички албум на Ентони енд д Џонсонс од 2005 година.
 • „Канаринка“ (англиски: Canary) песна на американската рок-музичарка Лиз Фер (Liz Phair) од 1993 година.[50]
 • „Утринска птица“ (англиски: Morning Bird) — песна и албум на британската пејачка Шаде (Sade) од 2010 година.[51]

Птиците како тема во филмотУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. Brands, Sheila (14 август 2008). „Systema Naturae 2000 / Classification, Class Aves“. Project: The Taxonomicon. Посетено на 11 јуни 2012.
 2. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 81.
 3. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 14.
 4. Ана Бунтеска, Стави лајк на сопствениот живот. Скопје: Матица Македонска, 2015, стр. 154-155.
 5. „Хронологија“ во: Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 160.
 6. Мак Диздар, Горчин. Скопје, Македонска книга, стр. 58.
 7. Славко Јаневски, Глуви команди. Мисла, Скопје, 1966, стр. 43-44.
 8. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 62.
 9. Блаже Конески, Птици врз кои ноќта и денот се делат: стоте песни. Скопје: Темплум, 2014.
 10. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 239-240.
 11. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 258.
 12. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 94.
 13. Велимир Хлебњиков, Краљ времена Велимир I. Просвета: Београд, 1964, стр. 168-175.
 14. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 118.
 15. Вук Караџић, Српске народне приповијетке. Београд: Лагуна и Вукова задужбина, 2017, стр. 168-170.
 16. Вук Караџић, Српске народне приповијетке. Београд: Лагуна и Вукова задужбина, 2017, стр. 301-303.
 17. Мађарске бајке. Београд: Народња књига, 1974, стр. 89-91.
 18. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 16.
 19. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 34.
 20. Драган Мишкоски, „Разговор за делото „Игра на прозорецот“ од Генади Болиновски“, во: Генади Болиновски, Игра на прозорец, Скопје: Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга, Детска радост, 1990, стр. 79.
 21. Генади Болиновски, Игра на прозорец, Скопје: Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга, Детска радост, 1990, стр. 63-76.
 22. Дозгулпмус, Тритонус, Темплум, Скопје, 2008.
 23. Farid al-Din, The Conference of the Birds. Penguin Classics, 1984.
 24. Italo Kalvino, Kosmikomike: stare i nove. Beograd: Paidea, 2008, стр. 203-212.
 25. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 9.
 26. Riba, patka, vodozemac: Priče o životinjama (Priredila Ljubica Arsić). Beograd: Laguna, 2014, стр. 147-158.
 27. Летаат приказни. Скопје: Темплум, 2019, стр. 26-27.
 28. Роберт Алаѓозовски, „Последниот писателски бард“, Економија и бизнис, година 16, број 182, август 2013, стр. 86-87.
 29. Riba, patka, vodozemac: Priče o životinjama (Priredila Ljubica Arsić). Beograd: Laguna, 2014, стр. 305-309.
 30. 30,0 30,1 Жанета Станоевска, Луѓе, птици и сеништа: Збирка раскази, Темплум, Скопје, 2011.
 31. Клеопатра - балет на Василиј Медведев (Русија) - светска премиера. Скопје: Македонска опера и балет, 2016, стр. 22.
 32. Карел Чапек, Раскази од другиот џеб, Темплум, Скопје, 2012.
 33. Bruno Šulc, Cimetaste prodavnice. Beograd: Paidea, 2015, стр. 21-25.
 34. Ѓорѓи Доневски, Сокол ми лета високо. Скопје: Културно-уметничкото друштво „Гоце Делчев“, 1978, стр. 117.
 35. YouTube, Laurie Anderson - Excellent Birds (посетена на 27.11.2019)
 36. Baklava, Kalemar, SJF Records 124, 2008.
 37. YouTube, and your bird can sing (beatles) (пристапено на 4.2.2017)
 38. DISCOGS, The Beatles ‎– The Beatles (пристапено на 27.6.2019)
 39. DISCOGS, Tom Waits ‎– Swordfishtrombones (пристапено на 25 септември 2021)
 40. DISCOGS, Buffalo Springfield ‎– Buffalo Springfield Again (пристапено на 21.12.2018)
 41. Captain Beefheart - Golden Birdies - YouTube (пристапено на 3.3.2016)
 42. YouTube, Public Image Ltd. – Metal Box (FULL ALBUM | HQ SOUND) (пристапено на 29.5.2017)
 43. YouTube, Mental As Anything - Looking for Bird (пристапено на 6.7.2017)
 44. YouTube, Peter Gabriel - This Is The Picture (Excellent Birds) (пристапено на 19.5.2017)
 45. DISCOGS, Elvis Costello And The Attractions* ‎– Blood & Chocolate (пристапено на 19.3.2018)
 46. DISCOGS, R.E.M. ‎– Document (пристапено на 22.8.2019)
 47. YouTube, Piloti - Kao ptica na mom dlanu (lyrics) (пристапено на 27.12.2016)
 48. YouTube, Ice Cube - Death Certificate (1991) (FULL ALBUM) (пристапено на 9.3.2017)
 49. YouTube, Antony & The Johnsons - Bird Girl / Bird Gerhl (пристапено на 22.12.2016)
 50. Discogs, Liz Phair ‎– Exile In Guyville (пристапено на 30.9.2019)
 51. YouTube, Sade - Morning Bird (music video) (пристапено на 19.1.2017)