Екстремитет (од лат. extremitas = „крајност“)[1] е крак на телото кај луѓето и животните. Може да биде зглобен (раце и нозе) или беззглобен (пипала и опашка) и служи за зафат или опирање при движење. Кај повеќето животни, екстремитетите служат за движење како одење, трчање и искачување. Некои животни ги користат предните екстремитети (или горните, како кај луѓето) за ракување со предмети, а постојат и такви што можат да ги користат и задните екстремитети.

Кај човечкото тело, горните и долните екстремитети се нарекуваат раце и нозе. Нозете и стапалата на луѓето се приспособени за двожење на две нозе – највеќето други цицачи одат и трчаат на сите четири екстремитети. Човечките раце се послаби, но затоа се многу поподвижни и повешти. Достигаат далеку и под разни агли, и се оспособени за цврсто зграпчување и прецизно ракување со предмети.

Есктремитетите како мотив во уметноста и во популарната култура уреди

Есктремитетите како тема во книжевноста уреди

Екстремитетите како тема во музиката уреди

 • „Протреси нога“ (Shake a Leg) - песна на австралиската рок-група „АЦ/ДЦ“ (AC/DC) од 1980 година.[22]
 • „Записот на раката од татко ми“ (англиски: The Writing On My Father's Hand) - песна на британската група „Дед кен денс“ (Dead Can Dance) од 1988 година.[23]
 • „Раце“ (српски: Руке) - песна на српската и југословенска рок-група „Екатарина Велика“ од 1985 година.[24]
 • „Нозе“ (Legs) - песна на американската рок-група „ЗЗ Топ“ (ZZ Top) од 1983 година.[25]
 • „Човечки дланки“ (Human Hands) - песна на британскиот рок-музичар Елвис Костело (Elvis Costello) од 1982 година.[26]
 • „Големи раце“ (англиски: Big Hands) - песна на групата „Крас“ (Crass) од 1979 година.[27]
 • „Естремитет од екстремитет“ (англиски: Limb From Limb) - песна на британската рок-група „Моторхед“ (Motörhead) од 1979 година.[28]
 • „Терминатор Х зборува со неговите дланки“ (англиски: Terminator X Speaks With His Hands) - песна на американската рап-група „Паблик енеми“ (Public Enemy) од 1987 година.[29]
 • „Моиве раце“ (англиски: These Arms Of Mine) - песна на американскиот соул-пејач Отис Рединг (Otis Redding).[30]
 • „Раце“ (хрватски: Ruke) - песна од истоимениот албум на хрватскиот рок-музичар Дарко Рундек од 2002 година.[31]
 • „Раката што ја ниша колевката“ (англиски: The hand that rocks the cradle) - песна на англиската рок-група „Смитс“ (The Smiths) од 1984 година.[32]
 • „Дланка во ракавица“ (англиски: Hand in glove) - песна на англиската рок-група „Смитс“ (The Smiths) од 1985 година.[33]

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. „екстремитет“ — Лексикон на македонскиот јазик
 2. Bugarštice. Beograd: Rad, 1969, стр. 24-26.
 3. Вук Караџић, Српске народне приповијетке. Београд: Лагуна и Вукова задужбина, 2017, стр. 146-147.
 4. Николина Андова Шопова, Поврзи ги точките. Скопје: Темплум, 2014, стр. 42.
 5. Антологија на бразилскиот расказ. Скопје: Три, 2012, стр. 284.
 6. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 39.
 7. Ана Бунтеска, Стави лајк на сопствениот живот. Скопје: Матица Македонска, 2015, стр. 144-145.
 8. Пол Верлен, Есенска песна. Скопје: Македонска книга, 1987, стр. 31.
 9. Пол Верлен, Есенска песна. Скопје: Македонска книга, 1987, стр. 53.
 10. Pol Verlen, Pesme. Beograd: Rad, 1969, стр. 75-76.
 11. Мак Диздар, Горчин. Скопје, Македонска книга, стр. 114.
 12. Мак Диздар, Горчин. Скопје, Македонска книга, стр. 47-48.
 13. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 150.
 14. Desanka Maksimović, Izabrane pesme (peto dopunjeno izdanje). Beograd: BIGZ, 1985, стр. 77.
 15. Ранко Маринковиќ, Раце. Скопје: Кочо Рацин, 1966.
 16. Артур Рембо, Боравак у паклу. Београд: Култура, 1968, стр. 32-34.
 17. Рајнер Марија Рилке, Искуство тишине. Београд: Paideia, 2014, стр. 69.
 18. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 94-95.
 19. Оливера Ќорвезироска, Две перници. Скопје: Три, 2010, стр. 47-52.
 20. Карел Чапек, Раскази од другиот џеб, Темплум, Скопје, 2012.
 21. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 410.
 22. YouTube, AC/DC - Shake A Leg (Lyrics) (посетено на 15.6.2017)
 23. Discogs, Dead Can Dance ‎– The Serpent's Egg (пристапено на 24.5.2020)
 24. Discogs, Ekatarina Velika ‎– Ekatarina Velika (пристапено на 8.8.2020)
 25. YouTube, ZZ Top ~ Eliminator (Full Album) (пристапено на 18.6.2017)
 26. YouTube, Human Hands - Elvis Costello & The Attractions (пристапено на 28.3.2018)
 27. Big Hands-Crass - YouTube (пристапено на 14.5.2018)
 28. Discogs, Motörhead ‎– Overkill (пристапено на 18 јануари 2021)
 29. DISCOGS, Public Enemy ‎– Yo! Bum Rush The Show (пристапено на 23.8.2019)
 30. YouTube, Otis Redding | History of Otis Redding (1967) | Full Album | Vinyl Rip (пристапено на 11.3.2018)
 31. Discogs Darko Rundek ‎– Ruke (пристапено на 7.8.2019)
 32. YouTube, THE SMITHS · The Smiths · FULL ALBUM HQ AUDIO (пристапено на 6.6.2017)
 33. YouTube, THE SMITHS · The Smiths · FULL ALBUM HQ AUDIO (пристапено на 6.6.2017)


Предлошка:Човечка анатомија